Ανηφόρα ή κατηφόρα; – Ποιος έχει προτεραιότητα – Πόσο είναι το πρόστιμο

Να ένα θέμα που δημιουργεί συχνά σύγχυση, εντάσεις και ενίοτε ατυχήματα. Υπάρχουν οι απαντήσεις…

Πολύ συχνά βρίσκεστε σε κατάσταση αμηχανίας και δισταγμού, όταν το αυτοκίνητό σας, διασταυρωθεί με ένα άλλο όχημα, σε δρόμο με κλίση, είτε ανηφορική, είτε κατηφορική.

Σε αρκετές των περιπτώσεων, δεν λείπουν και οι εντάσεις, καθώς δεν είναι πολλοί οι οδηγοί, στους οποίους έχει εντυπωθεί, το τι ακριβώς προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Το άρθρο 18 του Κ.Ο.Κ. βασίζεται στη λογική και στους νόμους της φυσικής, προβλέποντας τα εξής:

Το μικρότερο όχημα οφείλει να κάνει τους απαραίτητους ελιγμούς ανεξάρτητα τη θέση του σε έναν δρόμο με κλίση.

Έτσι ένα ποδήλατο ή μία μοτοσυκλέτα θα πρέπει να κάνουν στην άκρη, για ένα επιβατικό. Το ίδιο ισχύει και για ένα Ι.Χ. εάν έρθει αντιμέτωπο με ένα βανάκι ή ένα μεγάλο φορτηγό.

Στην περίπτωση που τα οχήματα ανήκουν στην ίδια κατηγορία, τότε αυτός που ανεβαίνει έχει την πλήρη προτεραιότητα για λόγους διευκόλυνσης.

Έτσι ο οδηγός ενός αυτοκινήτου Ι.Χ. που κατηφορίζει θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει το άλλο όχημα να ανεβεί, ανεξάρτητα τα κυβικά και το μέγεθος του.

Οι εξαιρέσεις και το πρόστιμο

Στην περίπτωση που υπάρχει πλήθος οχημάτων προς μία κατεύθυνση τα άλλα οχήματα οφείλουν να κάνουν στην άκρη ανεξάρτητα τη θέση. Τότε, προτεραιότητα έχουν τα λεωφορεία, στη συνέχεια τα φορτηγά, μετά τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τέλος τα δίκυκλα.

Μία άλλη περίπτωση εξαίρεσης, είναι το μεταφερόμενο φορτίο που μπορεί να κάνει ένα όχημα να χάσει την πορεία του. Αυτό το όχημα έχει προτεραιότητα.

Η παραβίαση της προτεραιότητας σε δρόμο με κλίση, προβλέπει πρόστιμο της τάξεως των 80 ευρώ.