Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα δάση – Mαίνονται οι φωτιές σε Έβρο και Ροδόπη – Τα κυβερνητικά μέτρα για τους πυρόπληκτους

Για ενδέκατη ημέρα καίει η μεγάλη φωτιά στον Έβρο, όπου συνεχίζεται αμείωτη η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρεις Βρύσες. Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα δάση και τις καταστροφές από τις πυρκαγιές.

Κυβερνητική σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών στον Έβρο και στην Πάρνηθα θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρόδο, η οποία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, τιτάνια προσπάθεια γίνεται στο δάσος της Δαδιάς, για να μην περάσει η φωτιά τον οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση. Εκτός από τον Έβρο αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στη Ροδόπη στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη.

Στον Έβρο, συνδρομή παρέχουν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα η Κύπρος με δύο αεροσκάφη, η Τσεχία με 16 πυροσβέστες και 3 οχήματα, η Σλοβακία με 39 πυροσβέστες και 8 οχήματα, η Σερβία με 28 πυροσβέστες καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας η Αλβανία με 46 πυροσβέστες και 5 οχήματα, ενώ στη Ροδόπη συνδρομή παρέχουν 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία.

Συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών.

Στο μεταξύ, για σήμερα, Τρίτη (29.08.23) παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Κυβερνητικά μέτρα βοήθειας για τους πυρόπληκτους στον Έβρο

Χθες κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στον Έβρο, όπου άρχισε ήδη η καταγραφή των ζημιών για την αποζημίωση των πληγέντων. Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.

Όπως είπε στο πλαίσιο της δράσης της γ.γ. Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής τα αρμόδια κλιμάκια καταγράφουν καθημερινά τις ζημιές και κάνουν τις απαραίτητες αυτοψίες όπου η πυρκαγιά και οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Διευκρίνισε ότι το εν λόγω πλαίσιο περιλαμβάνει την παροχή της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και την επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr η οποία θ’ ανοίξει τις επόμενες ημέρες για τους δικαιούχους της περιοχής.

Η κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις έχει προσδιοριστεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, για τους δε πολίτες των οποίων η πρώτη κατοικία έχει χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμη προβλέπεται επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης «έτσι ώστε κανένας μα κανένας συμπολίτης μας από την πρώτη στιγμή να μη μείνει χωρίς στέγη».

Παράλληλα το σχήμα που αφορά την επιχορήγηση των επιχειρήσεων αφορά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης έχει ενεργοποιηθεί ήδη η αποζημίωση της οικοσκευής, των πρώτων βιοτικών αναγκών, των πρώτων επισκευαστικών αναγκών από 600 μέχρι 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο ενεργοποιείται μεταξύ άλλων τις επόμενες ημέρες η αναστολή της καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τριετής απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις όσων έχουν πληγεί και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας επιδότηση των εργαζομένων των πληγέντων επιχειρήσεων και ένταξη του Έβρου στο ειδικό καθεστώς κοινωνικού τουρισμού με δώδεκα δωρεάν διανυκτερεύσεις.