Οι λόγοι που νιώθεις συνεχώς κουρασμένη

Ακόμα κι αν κοιμάσαι ολόκληρο οκτάωρο, σου φαίνεται ότι ο ύπνος δεν είναι ποτέ αρκετός;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ξεκούραστη και αναζωογονημένη; Αν η απάντηση δεν σε ικανοποιεί ή ακόμα χειρότερα, αν δεν μπορείς καν να δώσεις μια απάντηση, ήρθε η ώρα να σου αποκαλύψω πως δεν είσαι η μόνη. Η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα νιώθουν μόνιμα κουρασμένοι και μάλιστα, ανεξάρτητα από το αν κοιμούνται 7,8 ή και περισσότερες ώρες κάθε νύχτα.

Μπορεί να μοιάζει παράξενο όμως στην πραγματικότητα ο ύπνος δεν έχει πάντα σχέση με το αν αισθάνεσαι κουρασμένη όλη τη μέρα. Αυτό που έχει σχέση, όμως, είναι οι ορμόνες σου, η διατροφή σου αλλά και η συχνότητα με την οποία επισκέπτεσαι το… γυμναστήριο!

1. Πίνεις πολύ καφείνη
Και εμείς λατρεύουμε τον πρωινό καφέ. Ωστόσο δύο τεινά συμβαίνουν με την καφεΐνη. Το ένα είναι οτι προκαλεί εθισμό και άρα απαιτεί συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες για να σε “ξυπνήσει”. Το άλλο είναι πως αφότου περάσει η επίδρασή της, ρίχνει την ενέργειά σου στα Τάρταρα και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σου. Η λύση; Πιες έως δύο ποτήρια καφέ το πρωί αλλά μην πιεις ούτε σταγόνα μετά το μεσημέρι!

2. Κάποια ορμονική ανισορροποία
Είναι εκπληκτικό το πόσο συχνά ένα ενοχλητικό (αλλά όχι και αρκετά ανησυχητικό για να πας στον γιατρό) σύμπτωμα είναι αποτέλεσμα κάποια ορμονικής ανισορροπίας. Κι όμως, οι σύγχρονοι ρυθμοί πολύ συχνά ευθύνονται για μικρές ανισορροπίες που καταλήγουν σε συνεχές αίσθημα έντασης ή άγχους το οποίο, επίσης λόγω καθημερινότητας, δεν μπορούμε καν να αντιληφθούμε. Η απάντηση βρίσκεται σε μία κατηγορία φυσικών προιόντων, τα προσαρμογόνα, που εξισορροπούν την ορμονική λειτουργία και επαναφέρουν τον οργανισμό σε ήρεμη κατάσταση. Ανάμεσα στα πιο γνωστά από αυτά είναι το τζίντζερ, το maca αλλά και το βότανο tulsi.

3. Δεν χαλαρώνεις επαρκώς
Ο ύπνος, από μόνος του, δεν μπορεί να ξεκουράσει επαρκώς το μυαλό και το σώμα. Προσπάθησε λοιπόν να εισάγεις στην καθημερινότητά σου συνήθειες που σε χαλαρώνουν. Αυτό μπορεί να είναι ένα μάθημα γιόγκα, ένας χαλαρός περίπατος στο πάρκο, το να γράφεις ημερολόγιο, να ακούς τον αγαπημένο σου δίσκο ή ακόμα και να διαλογίζεσαι. Μπορεί να πιστεύεις ότι είναι “χάσιμο χρόνου” όμως στην πραγματικότητα αυτές οι συνήθειες οχυρώνουν το νου και το σώμα σου ενάντια στην περιττή ένταση και το άγχος.

4. Δεν προσλαμβάνεις αρκετά θρεπτικά συστατικά
Είτε λατρεύεις τα γλυκά και τα λίπη, είτε είσαι πιστή σε μία διαιτητική διατροφή, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σου λείπουν θρεπτικά συστατικά, αν νιώθεις συνέχεια κουρασμένη. Τι να κάνεις; Απόφυγε τις ακραίες δίαιτες, τις επεξεργασμένες τροφές αλλά και την υπερβολική λήψη ζάχαρης. Αντιθέτως, βάλε στη διατροφή σου καλά λιπαρά, πρωτείνες και υδατάνθρακες καθημερινά και θα δεις αμέσως διαφορά.

5. Είσαι αφυδατωμένη
Όσο κι αν τονίσουμε τη σημασία του νερού, ποτέ δεν είναι αρκετό. Αν δεν είσαι καλά ενυδατωμένη, το πρώτο σύμπτωμα που θα παρατηρήσεις είναι κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης. Πιες 1,5-2 λίτρα την ημέρα και θα μας πιστέψεις!

6. Δεν ασκείσαι αρκετά
Οι έρευνες πλέον έχουν συνδέσει για τα καλά τη συχνή άσκηση με τα καλά επίπεδα ενέργειας. Ακόμα, λοιπόν, κι αν ασκείσαι μονάχα 2 φορές την εβδομάδα, προσπάθησε να βάλεις μία ήπια άσκηση στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Μία μισάωρη βόλτα στη γειτονιά σου, αρκεί!

womenonly