Λιγότερες οι επιπλοκές και οι θάνατοι σε ασθενείς που χειρουργήθηκαν από γυναίκες

Aσθενείς που χειρουργούνται από γυναίκες χειρουργούς είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν επιπλοκές και να χρειαστούν μετεγχειρητική φροντίδα σε σχέση με ασθενείς με άνδρες χειρουργούς, σύμφωνα με δύο μεγάλες έρευνες.

Γιατροί σε Καναδά και Σουηδία αξιολόγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο αρχεία ασθενών από δύο διαφορετικά ιατρικά μητρώα και διαπίστωσαν πως οι ασθενείς με γυναίκες χειρουργούς είχαν σημαντικά καλύτερα ιατρικά αποτελέσματα με λιγότερα προβλήματα τους μήνες που ακολούθησαν από το χειρουργείο τους.

Οι ερευνητές διερευνούν τους πιθανούς λόγους για τη διαφοροποίηση αυτή, ωστόσο τα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι γυναίκες έχουν την τάση να χειρουργούν πιο αργά, κάτι που ίσως τους δίνει καλύτερα αποτελέσματα στη μετεγχειρητική εικόνα του ασθενούς.

«Ως άνδρας χειρουργός, θεωρώ πως αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να προκαλέσουν σε εμένα και τους συναδέλφους μου προβληματισμό για τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο» σημειώνει ο δρ. Κρίστοφερ Γουάλις, επικεφαλής της μίας από τις έρευνες, προσθέτοντας πως οι άνδρες πρέπει να επανακαθορίσουν την προσέγγισή τους στη χειρουργική και να διδαχτούν από τις γυναίκες συναδέλφους τους.

Δύο έρευνες, κοινό συμπέρασμα

Η ομάδα του Γουάλις ανέλυσε τις επιπλοκές, τις επανεισαγωγές σε νοσοκομεία και τα ποσοστά θνησιμότητας μετά από 25 τύπους χειρουργικών επεμβάσεων (σε καρδιά, εγκέφαλο, οστά, ζωτικά όργανα και αγγεία) περίπου 1,2 εκατ. ασθενείς του Οντάριο, μεταξύ 2007 και 2019.

Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Surgery, έδειξε πως ενενήντα μέρες μετά την επέμβαση, το 13,9% των ασθενών που χειρουργήθηκε από άνδρα είχε «ανεπιθύμητα ανεπιθύμητα μετεγχειρητικά επεισόδια» (γενικός όρος που περιλαμβάνει το θάνατο και λογής ιατρικές επιπλοκές). Το αντίστοιχο ποσοστό για τους ασθενείς που εξετάστηκαν από γυναίκες χειρουργούς ήταν 12,5%.

Οι ασθενείς που είχαν γυναίκες χειρουργούς, είχαν καλύτερη πορεία ακόμη και ένα χρόνο μετά την επέμβαση, καταγράφοντας σε ποσοστό 20,7% κάποιο ανεπιθύμητο μετεγχειρητικό συμβάν, σε σύγκριση με το 25% των ασθενών με άνδρες χειρουργούς.

Όταν οι επιστήμονες εστίασαν στα ποσοστά θνησιμότητας μετά την επέμβαση, η διαφορά ήταν ακόμη πιο έντονη: Οι ασθενείς με από άνδρες χειρουργούς είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες θανάτου ένα χρόνο μετά την επέμβαση σε σχέση με εκείνους τους οποίου κούραραν γυναίκες χειρουργοί.

Μια δεύτερη έρευνα, με δείγμα 150.000 ασθενών στη Σουηδία, που επίσης δημοσιεύτηκε στο Jama Surgery, κομίζει ανάλογα αποτελέσματα.

Η δρ. Μάι Μπλομ και οι συνεργάτες της στο Καρλολίνσκα Ίνστιτουτ της Στοκχόλμης αξιολόγησαν ανθρώπους που είχαν υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή. Διαπίστωσαν πως οι ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί από γυναίκες, είχαν λιγότερες επιπλοκές και μικρότερη νοσηλεία από εκείνους με άνδρες χειρουργούς.

«Σε κάποιες χώρες υπάρχει η γενική πεποίθηση πως οι άνδρες είναι καλύτεροι χειρουργοί από τις γυναίκες. Το ενδιαφέρον είναι πως οι περισσότερες έρευνες που έχουν δημοσιευτεί έως τώρα καταδεικνύουν πως οι γυναίκες χειρουργοί είναι εξίσου καλές όσο οι άνδρες συνάδελφοί τους, ή όπως σ’αυτήν την περίπτωση, ελαφρώς καλύτερες» σημειώνει η Μπλομ.

Guardian