Υπάρχει κάτι πολύ πιο σημαντικό από την διατροφή και την άσκηση το οποίο εγγυάται πολλά και καλά χρόνια ζωής – Μπορείτε να το φανταστείτε;
Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση συγκαταλέγονται στις μεθόδους που μπορούν να μας χαρίσουν μακροζωία, όπως έχουν αποκαλύψει πλήθος ερευνών. Από αυτή τη λίστα, δε θα πρέπει να λείπει, όμως, κι ακόμα ένας παράγοντας που αντλεί χρόνια ζωής από το ευρύ και κοντινό μας περιβάλλον.
Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια γηριατρικής Rose Anne Kenny στο Trinity College του Δουβλίνου, οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί, η φιλία και το γέλιο μπορούν να εξασφαλίσουν πολλά και καλά χρόνια ζωής. Αυτό συμβαίνει, διότι η αλληλεπίδραση με άλλους ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και μπορεί ακόμη και να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.
«Η αλληλεπίδραση, η φιλία και οι κοινωνικές σχέσεις θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες μαζί με άλλους που έχουν διερευνηθεί εκτενώς, όπως η άσκηση και η διατροφή. Ως ανθρώπινο είδος έχουμε εξελιχθεί να χρειαζόμαστε τους άλλους, το ίδιο όσο και την τροφή και το νερό. Όταν αρνούμαστε στον εαυτό μας αυτή την έκθεση, το αποτέλεσμα είναι στην πραγματικότητα τόσο κακό όσο, τόσο τοξικό όσο οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, βιολογικά» επισημαίνει σε podcast.
Επιπλέον, ο χρόνος που περνάμε με φίλους ή με την οικογένειά μας θα μπορούσε να μετριάσει γνωστική εξασθένιση και την άνοια. Αυτό έχει επαληθευθεί και από πολυάριθμες μελέτες, οι οποίες έχουν αναδείξει ότι η μοναξιά είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ασθενειών που επηρεάζουν τη μνήμη. Η αποξένωση συνδέεται με μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου και δυσκολίες σε ζωτικές δεξιότητες, όπως η ικανότητα σχεδιασμού, εστίασης της προσοχής και μνήμης οδηγιών.
Εκτός από την υγεία του εγκεφάλου, η μοναξιά έχει συνδεθεί με τη χρόνια φλεγμονή: «Η χρόνια φλεγμονή είναι πιθανώς η υποκείμενη βιολογική δυσλειτουργία που διέπει όλες τις μεγάλες ασθένειες που γνωρίζουμε – καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια κ.λπ. Έτσι, η μοναξιά πυροδοτεί τη χρόνια φλεγμονή, γι’ αυτό και αυτές οι ασθένειες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τη μοναξιά, όπως και η άνοια» συμπληρώνει η καθηγήτρια.
Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι η κοινωνικοποίηση δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των σχέσεων που έχει ένα άτομο αλλά με την ποιότητα: «Αν μια φιλία ή η σχέση με ένα μέλος της οικογένειας είναι τεταμένη ή δυσάρεστη, αυτό δεν είναι καλό για την ψυχική μας υγεία. Διαπιστώνουμε ότι αυτό πυροδοτεί μια διαδικασία άγχους», πρόσθεσε η καθηγήτρια.
Πέρα από τη συνάντηση με φίλους, η ίδια συνέστησε τον εθελοντισμό, τη συμμετοχή σε έναν σύλλογο ή τη συμμετοχή σε μαθήματα γυμναστικής για να επωφεληθείτε από την ομαδική αλληλεπίδραση.