Θα ξεκινήσουμε από τα δύσκολα, να τα βγάλουμε από τη μέση: Μπορεί κατά κανόνα στις παρέες να αντιμετωπίζεται ανάλαφρα, ως αφορμή για αθώα αστεία, όμως η υποχονδρία είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής. Και ως τέτοιος μπορεί να σου δυσκολέψει τη ζωή και την καθημερινότητα. Αν υποψιάζεσαι ότι πάσχεις, τσέκαρε παρακάτω τα σημάδια που θα σου το επιβεβαιώσουν και τους τρόπους για να την αντιμετωπίσεις.
Τι είναι η υποχονδρία;
Είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε κατά καιρούς για την υγεία μας. Αλλά οι άνθρωποι που εμφανίζουν υποχονδρία ανησυχούν πολύ ότι είναι σοβαρά άρρωστοι ή πρόκειται να αρρωστήσουν σοβαρά. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα ή αν τα συμπτώματά τους είναι πολύ ήπια. Μπορεί ακόμη και να μπερδέψουν τις φυσιολογικές αισθήσεις με συμπτώματα σοβαρής ασθένειας.
Μερικοί άνθρωποι με υποχονδρία έχουν μια ιατρική πάθηση για την οποία ανησυχούν υπερβολικά. Άλλα άτομα με υποχονδρία είναι υγιή, αλλά έχουν έναν συντριπτικό φόβο για την υγεία τους στο μέλλον. Για παράδειγμα, μπορεί να σκεφτούν: «Κι αν πάθω καρκίνο;»
Τα άτομα με υποχονδρία μπορεί να είναι τόσο ταλαιπωρημένα και τόσο ανήσυχα που δυσκολεύονται να κάνουν καθημερινά πράγματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της υποχονδρίας;
– Σκέφτεσαι πολύ έντονα μια σοβαρή ασθένεια
– Επισκέπτεσαι συχνά γιατρο(υς) και δεν καθησυχάζεσαι όταν σου λένε ότι είσαι μια χαρά
– Κάνεις υπερβολικά πολλές προληπτικές εξετάσεις (τι είναι «υπερβολικά πολλές»; Συχνότερα από μια φορά τον χρόνο)
– Συζητάς συχνά για θέματα υγείας, παθήσεις και ασθένειες με φίλους και οικογένεια
– Αφιερώνεις πολλές ώρες στο να διαβάζεις για συμπτώματα και παθήσεις στο ίντερνετ
– Αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο, λόγω στρες
– Δυσκολεύεσαι στη δουλειά ή στην κοινωνική σου ζωή, λόγω ανησυχίας για την υγεία σου
Τι προκαλεί την υποχονδρία;
Δεν είναι σαφές γιατί οι άνθρωποι έχουν υποχονδρία, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα που:
– Πέρασαν σοβαρό στρες, ασθένεια ή θάνατο στην οικογένεια
– Παραμελήθηκαν ή κακοποιήθηκαν ως παιδιά
– Έχουν όντως μια σοβαρή ασθένεια
– Πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη ή ψυχαναγκαστική διαταραχή
– Είναι εκ φύσεως απαισιόδοξοι και αγχώδεις
Υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες που μπορεί να πυροδοτήσουν επεισόδια σοβαρής υποχονδρίας σε άτομα που έχουν την σχετική προδιάθεση. Αυτές περιλαμβάνουν το διάβασμα για ασθένειες online, την παρακολούθηση ιατρικών εκπομπών, την συζήτηση με κάποιον που πάσχει από μια σοβαρή πάθηση, το αίσθημα αδιαθεσίας και την παρατήρηση εξογκωμάτων ή σημαδιών στο δέρμα.
Πώς αντιμετωπίζεται η υποχονδρία;
Αν οι πρόσφατες εξετάσεις σου δεν δείχνουν τίποτα το ανησυχητικό, αυτό που πρέπει να αναζητήσεις είναι ψυχολογική βοήθεια. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, ο ψυχολόγος θα παραπέμψει σε ψυχίατρο, αν κρίνει ότι για την υποχονδρία σου ευθύνεται η κατάθλιψη ή το έντονο άγχος που χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για να μετριαστεί. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, η άσκηση, ο καλός ύπνος και η υγιεινή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες.
Health Direct