Το μυστικό του μεσαίου καθρέπτη στο αυτοκίνητο για καλύτερη ορατότητα

Ο μεσαίος καθρέπτης του αυτοκινήτου έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται και σε αντιξοότητες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο οδηγός.

Οι καθρέπτες του αυτοκινήτου βρίσκονται εκεί για να προσφέρουν εικόνα στα μάτια του οδηγού για το τι γίνεται στα «μετόπισθεν» και είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν όσο το δυνατό καλύτερη ορατότητα.

Φυσικά στις πολύτιμες πληροφορίες που λαμβάνει ο οδηγός για το τι γίνεται πίσω του καθώς κινείται σημαντικό ρόλο παίζει και ο εσωτερικός καθρέπτης, ο οποίος «βλέπει» μέσα από το πίσω παρμπρίζ.

Με στόχο να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του κάθε ώρα της μέρας ο εσωτερικός καθρέπτης έρχεται εξοπλισμένος με μια λειτουργία που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια κατά την οδήγηση τη νύχτα.

Πρόκειται για τη δυνατότητα που έχει ο καθρέπτης να αλλάζει την κλίση του κατόπτρου του ώστε ο οδηγός να μην τυφλώνεται το βράδυ, στην περίπτωση που βρίσκεται πίσω του αυτοκίνητο με φωτιστικά σώματα που δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά ως προς το ύψος της δέσμης που παράγουνή έχουν λάθος λάμπες, ή όχημα που έχει τα φώτα του σε ψηλότερο σημείο.

Ο καθρέπτης αλλάζει εύκολα και γρήγορα την κλίση του κατόπτρου του από ένα κουμπί που βρίσκεται στη μέση στο κάτω μέρος του. Η συγκεκριμένη λειτουργία διευκολύνει πολύ γιατί με τη χρήση του κουμπιού δεν χάνεται η θέση που έχει επιλέξει ο οδηγός ώστε να βλέπει απρόσκοπτα πίσω.

Από το ίδιο το κουμπί ο καθρέπτης επανέρχεται στην κανονική του θέση όταν πλέον ο οδηγός δεν τυφλώνεται από οχήματα που τον ακολουθούν το βράδυ ή όταν οδηγεί την ημέρα.

Το συγκεκριμένο κουμπί αφορά τους συμβατικούς καθρέπτες, τη στιγμή που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και ηλεκτρονικοί καθρέπτες που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Σε αυτή την περίπτωση το κάτοπτρο δεν αλλάζει κλίση και το θάμπωμα από τα έντονα φώτα αναλαμβάνει να εξαφανίσει ένα διάφανο ηλεκτροχρωματικό φιλμ που βρίσκεται πάνω στον καθρέπτη.

Το φιλμ αυτό συνεργάζεται με αισθητήρα που είναι επίσης ενσωματωμένος στον μεσαίο καθρέπτη του αυτοκινήτου και ανάλογα με την ένταση του φωτός που «διαβάζει» αυτό το φιλμ μειώνει την διαφάνειά του, σκουραίνει και αποτρέπει το θάμπωμα.

Στην περίπτωση του ηλεκτροχρωματικού καθρέπτη το κουμπί δίνει τη θέση του σε διακόπτη που βρίσκεται στην ίδια περίπου θέση. Ο καθρέπτης λειτουργεί αυτόματα και ο διακόπτης στην προκειμένη περίπτωση δίνει τη δυνατότητα απενεργοποίησης του ηλεκτροχρωματικού φιλμ, με τον καθρέπτη να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως συμβατικός.