Πώς να καθαρίζετε το σπίτι σας χωρίς βλαβερά χημικά

Εκτός κι αν μπήκε μέσα στο σπίτι σας κοπάδι ζώων που είχε κυλιστεί σε λάσπες και κοπριά, το πιθανότερο είναι ότι δεν είναι τόσο βρόμικο όσο νομίζετε. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, μπορείτε να το καθαρίζετε με πολύ πιο απλά υλικά από τα βαριά χημικά του εμπορίου.

Ένα όμορφο, καθαρό σπίτι σίγουρα μας ηρεμεί στο τέλος της ημέρας και μας βοηθά να αποβάλλουμε το άγχος. Αν, όμως, για να το πετύχουμε πρέπει να έχουμε έρθει σε επαφή με βλαβερά χημικά και μάλιστα σε επίπεδο καθημερινότητας πολλές φορές, τότε η επιβάρυνσή μας ίσως είναι μεγαλύτερη από την ηρεμία που μας προσφέρει. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Επιλέγουμε φυσικά καθαριστικά, όπως αυτά των γιαγιάδων μας.

Λευκό ξίδι ως καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων
Οι φυσικές όξινες ιδιότητές του μπορούν εύκολα να διώξουν τη βρωμιά από το σπίτι σας, χωρίς να μπλέξετε με βαριά καθαριστικά. Αναμείξτε ένα μέρος ξίδι με ένα μέρος νερό σε ένα μπουκάλι και ψεκάστε. Μπορείτε, επίσης να προσθέσετε βότανα και φλούδες λεμονιού για έξτρα άρωμα. Προσέξτε, όμως, να μην το χρησιμοποιείτε ποτέ σε πέτρινες και κεραμικές επιφάνειες.

Λεμόνι και μαγειρική σόδα για βαθύ καθαρισμό
Ο συνδυασμός των δύο μπορεί να αφαιρέσει επίμονα σημάδια, συμπεριλαμβανομένης της σκουριάς. Ανακατέψτε το χυμό μισού λεμονιού με 4 κουταλιές της σούπας σόδα για να φτιάξετε μια πάστα και εφαρμόστε την στην περιοχή που θέλετε να καθαρίσετε. Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα με νερό και πανί.

Μαγειρική σόδα για τον καθαρισμό της κουζίνας
Για να καθαρίσετε τους πάγκους της κουζίνας, συσκευές, αλλά και το εσωτερικό του ψυγείου σας, η μαγειρική σόδα είναι το τέλειο υλικό. Είναι εξαιρετικό αποσμητικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γυαλίσει το ανοξείδωτο ατσάλι. Αναμείξτε 4 κουταλιές της σούπας σε 450 ml ζεστό νερό και προσθέστε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού για να το χρησιμοποιήσετε. Για να καθαρίσετε το ανοξείδωτο ατσάλι, διαλύστε τη σόδα σε λίγο ζεστό νερό για να φτιάξετε μια πάστα. Με ένα μαλακό πανί, τρίψτε την επιφάνεια για να αφαιρέσετε τα σημάδια και στη συνέχεια γυαλίστε την με ένα καθαρό πανί.

Μαγειρική σόδα και αλάτι για καθαρισμό μπάνιου
Για ένα στεγνό τρίψιμο που λειτουργεί καλά στο μπάνιο ενάντια στα υπολείμματα σαπουνιού, αναμείξτε ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και αλατιού.

Λευκό ξίδι και αλάτι για αντιμετώπιση μούχλας
Προσθέστε λευκό ξίδι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού (χρησιμοποιήστε ένα παλιό σας μπουκάλι, δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούργιο), ψεκάστε πάνω από τη μούχλα, αφήστε το για 20 λεπτά και, στη συνέχεια, βουτήξτε μια παλιά οδοντόβουρτσα σε επιτραπέζιο αλάτι και τρίψτε.

Λευκό ξίδι και οινόπνευμα για τα τζάμια
Είτε για τζάμια, είτε για καθρέφτες, το φυσικό αυτό καθαριστικό θα κάνει τη δουλειά του, χωρίς να αφήσει γρατζουνιές και χωρίς επιβλαβείς ουσίες που εισπνέετε συνήθως όταν καθαρίζετε. Αναμείξτε 250 ml νερό με 3 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι και 60 ml οινόπνευμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.  Χρησιμοποιήστε το όπως θα χρησιμοποιούσατε ένα κανονικό καθαριστικό για τζάμια.

Λευκό ξίδι και μαγειρική σόδα για την τουαλέτα
Το ξίδι και η μαγειρική σόδα είναι φυσικά βακτηριοκτόνα και μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τη χλωρίνη μια για πάντα. Αναμείξτε ένα μέρος ξίδι με ένα μέρος ζεστό νερό και 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινήστε για να αναμειχθεί και ψεκάστε την τουαλέτα. Αφήστε την για 15 λεπτά και καθαρίστε όπως συνήθως.

Κιτρικό οξύ για αφαίρεση αλάτων
Το κιτρικό οξύ διαλύει τα άλατα και σκοτώνει τα μικρόβια.  Ανακατέψτε 200 γραμμάρια κιτρικού οξέος σε 150 ml νερό, προσθέτοντας και μια σταγόνα φιλικού προς το περιβάλλον υγρού πλύσης. Το μείγμα αυτό καθαρίζει τέλεια τα άλατα από το ντους.

Φυτά εσωτερικού χώρου για φρεσκάδα χώρου
Εκτός του ότι είναι μόδα τα τελευταία χρόνια και προσφέρουν μια ηρεμία και χαλάρωση στο χώρο, ταυτόχρονα φρεσκάρουν με φυσικό τρόπο τον αέρα. Αν δεν τα πηγαίνετε καλά με απαιτητικά φυτά, προτιμήστε αυτά που χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα, όπως ζάμια, σανσιβέρια, δράκαινα κ.ο.κ.