Κι αν η απάντηση φαίνεται αυτονόητη, δεν είναι και τόσο. Οι ειδικοί έχουν επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές.
Σε αρκετούς πολιτισμούς το να βγάζετε τα παπούτσια σας είναι ζητούμενο, απαραίτητο και θέμα σεβασμού. Και σε αρκετά ελληνικά σπίτια είναι ισχυρή απαίτηση της νοικοκυράς ή της μαμάς, που προσπαθεί να κρατήσει τα μικρόβια έξω από το σπίτι, που με κόπο προσπαθεί συνεχώς να διατηρήσει πεντακάθαρο.
Αρκετοί γνωστοί και φίλοι μπαίνουν με τα παπούτσια. Κι εγώ, αν και μεγάλωσα σε σπίτι που ήταν μη διαπραγματεύσιμο θέμα τα παπούτσια μέσα, παρά μόνο στη γιορτή του μπαμπά, ίσως από αντίδραση, αρκετά συχνά περπατάω με τα sneakers μου μέχρι την κουζίνα, αμέσως μόλις γυρίσω από το γραφείο. Εχετε δει πως σηκώνεται η τρίχα στις γάτες όταν νιώθουν απειλή; Ετσι θα αντιδρούσε η μαμά μου αν με έβλεπε. Είναι όμως πραγματικά απαραίτητο; Για κάποιους ειδικούς ναι και για κάποιους όχι…
Shoes …On
Η αλήθεια είναι πως αν αναλογιστεί κανείς σοβαρά τι κουβαλάνε οι σόλες των παπουτσιών μας καθημερινά, πού έχουμε πατήσει και τι ενδεχομένως υπήρχε στο διάβα μας, θα γίνει κόμπος το στομάχι μας. Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί τα παραπάνω να είναι αποκρουστικά, δεν αποτελούν απαραίτητα όμως κίνδυνο για την υγεία μας.
Το ανθρώπινο σώμα έχει αναπτυγμένες πολύ ισχυρές άμυνες, αφού είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε μικρόβια – παντού και πάντα. Το να κουβαλήσουμε λοιπόν και κάποια από αυτά μέσα στο σπίτι δεν σημαίνει ότι θα μολυνθούμε και θα αρρωστήσουμε. Σύμφωνα με τον Philip Tierno, καθηγητή μικροβιολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι πιθανότητες να κολλήσουμε κάτι επειδή φοράμε τα παπούτσια μέσα στο σπίτι είναι λίγες.
Καταρχάς, γιατί τα περισσότερα μικρόβια που φέρνουμε στο σπίτι με τις σόλες μας δεν είναι παθογόνα και κατά δεύτερον, οι οργανισμοί που είναι ικανοί να μας αρρωστήσουν πρέπει να εισχωρήσουν στο σώμα μας από το στόμα, τη μύτη ή από κάποια πληγή, να νικήσουν μια σειρά από άμυνες, να νικήσουν το ανοσοποιητικό μας και μετά να προκαλέσουν μόλυνση. Κάτι που μειώνει αισθητά τις πιθανότητες. Ενας ακόμα λόγος που πρέπει να φοράμε στο σπίτι τα παπούτσια μας, δεν έχει να κάνει με τα μικρόβια, αλλά με το ότι δεν μας κάνει καλό να περπατάμε ξυπόλητοι. Ταλαιπωρεί τα πόδια μας και δημιουργεί προβλήματα. Στα πέλματα, αργότερα στα γόνατα, στους γοφούς, ακόμα και στην πλάτη.
Shoes off
Ξέρετε τι κάνουν τα σκυλάκια όταν βγαίνουν τη βόλτα τους. Υποψιάζεστε τι ακριβώς κουβαλάνε τα παπούτσια μας από κάτω, καθώς περπατάμε. Ο Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, σύμφωνα με έρευνα που έκανε, επιβεβαιώνει την ύπαρξη βακτηρίων που υπάρχουν στα περιττώματα. Επιβεβαιώνει επίσης ότι αυτά έχουν μεταφερθεί στα πατώματα του σπιτιού μας. Με λίγα λόγια, η βρομιά όλης της ημερήσιας μεταφοράς μας, μεταφέρεται όχι μόνο στα πατώματα του σπιτιού μας, αλλά παντού.
Στη σκόνη που υπάρχει πάνω στα έπιπλα, στον αέρα που αναπνέουμε στον εσωτερικό του χώρου μας. Ιπτάμενα σωματίδια με μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα που προέρχονται από το έδαφος, μικρά σφαιρίδια με καρκινογόνες ουσίες, χημικά. Δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία μας υλικά, αλλά και απλώς ακαθαρσίες που μπήκαν στο σπίτι μας, επειδή δεν αφαιρέσαμε τα παπούτσια μας. Προφανώς, και η αιτία δεν είναι μόνο τα παπούτσια. Είναι όμως ΚΑΙ αυτά. Κι ένας εύκολος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος είναι απλά να βγάζουμε τα παπούτσια μας έξω από το σπίτι. Ας συμπληρώσουμε εδώ και την αισθητική ζημιά που προκαλούν στα πατώματα.
Η ετυμηγορία
Η λύση είναι, παντόφλες ή παπούτσια που θα χρησιμοποιούμε μόνο μέσα στο σπίτι. Επειδή το να περπατάμε ξυπόλητοι καταπονεί τα πόδια μας, καλό είναι να φοράμε παπούτσια, για να στηρίζουν την καμάρα του ποδιού. Οχι όμως εκείνα που κουβαλούν απέξω τις ακαθαρσίες, τη δυνητικά καρκινογόνα σκόνη και το χώμα. Ακόμα κι αν οι πιθανότητες να μολυνθούμε είναι ελάχιστες, οι αποκρουστικές πιθανότητες είναι αμέτρητες. Κι αν έχετε καλεσμένους, μπορείτε να έχετε παντόφλες και για εκείνους ή ειδικά παπουτσάκια εσωτερικού χώρου, αφού όμως τους έχετε ενημερώσει για τις «διαθέσεις» σας για να είναι σωστά προετοιμασμένοι.
ΞΕΝΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ