Επίσκεψη της Μαρίας Αντωνίου στον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

Τον Εθνικό Προσκυνηματικός Ναό του Αγίου Νικολάου, της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, που είχε θαφτεί στα συντρίμμια της τραγικής τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, επισκέφθηκε η Βουλευτής Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου. 

Η Μαρία Αντωνίου, σε σχετική ανάρτηση, αναφέρει:

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, συναισθηματική φόρτιση και κατάνυξη επισκέφθηκα Ξεναγήθηκα στον περίλαμπρο και πάνσεπτο Ιερό Ναό, σχεδιαστικό αριστούργημα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα βάσει ιστορικών βυζαντινών κατασκευών, από τον Αρχιψάλτη βυζαντινής μουσικής κ. Δημήτριο Κατσικλή, ο οποίος με ενημέρωσε για την πορεία ανέγερσής του καθώς και για την επίμονη και αδιάλειπτη προσπάθεια μέχρι την ολοκλήρωσή του. 

Έμεινα έκθαμβη από τις αριστοτεχνικές αγιογραφίες -έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας δια χειρός του μοναχού πατρός Λουκά Ξενοφωντινού από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους- στο εσωτερικό του Ιερού Ναού, όπου που δεσπόζει το πεντελικό μάρμαρο. Ένιωσα δέος από τον απείρου και ανυπέρβλητου κάλλους τρούλο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσα από τα ημιδιαφανή μαρμάρινα πάνελ, λάμπει.

Το Σημείο Μηδέν, που βρίσκεται ο Ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι το σημείο που σηματοδοτεί την ελπίδα που αναδύθηκε μέσα από τη φρίκη μιας τεράστιας, τραγικής και ανείπωτης τραγωδίας για όλη την ανθρωπότητα. Είναι ένας χώρος μνήμης, ένα μνημείο ανοιχτό προς όλα τα θρησκευτικά δόγματα, ένας τόπος υψηλού συμβολισμού, με ακράδαντα θεμέλια ειρήνης, που εκπέμπει ένα ηχηρό μήνυμα οικουμενικότητας και ανθρωπισμού ενάντια στη μισαλλοδοξία και την εκμηδενιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής”.

May be an image of 2 people and the Basilica of the National Shrine of the Immaculate ConceptionMay be an image of the Basilica of the National Shrine of the Immaculate ConceptionMay be an image of 2 people and the Basilica of the National Shrine of the Immaculate ConceptionMay be an image of 1 person