Τα μυστικά χαρίζουν ενέργεια και ζωή – Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Κρατάτε μυστικά; Εάν ναι, τότε καλά κάνατε, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia!

Υπάρχουν καλά νέα για τα… καλά νέα! Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ίσως είναι καλύτερο να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας. Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, το να κρατάτε μυστικά, ειδικά τα καλά νέα ή γεγονότα που έχουν συμβεί ή θα συμβούν, μπορεί να σας γεμίζει με ενέργεια και ζωντάνια.

Η μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Δρ Michael Slepian από το Πανεπιστήμιο Columbia, αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι η μυστικότητα είναι εγγενώς επιζήμια για την ευημερία μας.

«Δεκαετίες έρευνας υποδηλώνουν ότι η μυστικότητα ότι μπορεί να μας βλάψει, εστιάζουν όμως στις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την ζωή. Είναι η μυστικότητα εγγενώς κακή για την ευημερία μας ή οι αρνητικές επιπτώσεις της μυστικότητας τείνουν να πηγάζουν από τη διατήρηση αρνητικών μυστικών;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ενώ τα αρνητικά μυστικά είναι πολύ πιο κοινά από τα θετικά, μερικές από τις πιο χαρούμενες περιστάσεις της ζωής ξεκινούν ως μυστικά, όπως μυστικές προτάσεις γάμου, εγκυμοσύνες, δώρα έκπληξη και συναρπαστικά νέα».

Γιατί τα καλά τα κρατάμε… μυστικά;

Στα πλαίσια της αρχικής έρευνας σε 500 άτομα, διαπιστώθηκε ότι ενώ το 76% των ανθρώπων θα μοιράζονταν αμέσως τα καλά νέα, πολλοί επέλεξαν να κρατήσουν μυστικά θετικά γεγονότα, όπως προτάσεις γάμου ή προσωπικά επιτεύγματα.

Για να μάθουν γιατί, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πέντε πειράματα με περισσότερους από 2.500 συμμετέχοντες για διερευνήσουν τα κίνητρα τους και τις επιδράσεις της μυστικότητας.

Σε ένα από τα πειράματα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να σκεφτούν τις καλές ειδήσεις που κράτησαν μυστικές αλλά και εκείνες που μοιράστηκαν με άλλους. Εκείνοι που έφεραν στο νου τα θετικά μυστικά ένιωθαν περισσότερη ενέργεια από εκείνους που σκέφτονταν τα καλά μεν αλλά μη κρυφά νέα.

Επιπλέον, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ότι η πράξη της διατήρησης ενός θετικού μυστικού συχνά καθοδηγείται από εσωτερικές επιθυμίες και όχι από εξωτερικές πιέσεις. Αυτό το εσωτερικό κίνητρο, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμβάλλει στο αίσθημα χαράς, ευεξίας και περισσότερης ενέργειας.

Η μυστικότητα υπό νέο πρίσμα

Η παρούσα μελέτη μας παρακινεί να δούμε και να κατανοήσουμε την μυστικότητα, όπως και την έννοια του απόρρητου, υπό νέο πρίσμα. Δεν είναι όλα τα μυστικά επιβαρυντικά ή ενοχικά.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα μυστικά, όταν διατηρούνται για προσωπικούς λόγους ή για τον ενθουσιασμό μιας έκπληξης, μπορεί να είναι αναζωογονητικά. Τα νέα ευρήματα μας προσκαλούν να επανεκτιμήσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη μυστικότητα και τον αντίκτυπο που έχει για την ψυχική μας υγεία.

Ορισμένες φορές καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενορχηστρώσουμε μια έκπληξη και να αποκαλύψουμε τελικά μια καλή είδηση, που θα την κάνει ακόμα πιο συναρπαστική. Αυτό το είδος έκπληξης μπορεί να είναι πολύ ευχάριστο, αλλά η έκπληξη είναι το πιο φευγαλέο από τα συναισθήματά μας.

Το να έχουμε επιπλέον χρόνο—ημέρες, εβδομάδες ή και περισσότερο— για να φανταστούμε τη χαρούμενη έκπληξη, μας επιτρέπει να κρατήσουμε λίγο παραπάνω στο νου μας αυτήν την συναρπαστική στιγμή και ως εκ τούτου αυτό το συναρπαστικό συναίσθημα, που ενισχύει την ζωτικότητά μας και φυσικά την υγεία μας.