Τρία φυτά που ευνοούν την τύχη και τον πλούτο σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Αυτά είναι τα τρία τροπικά φυτά που θα βάλετε στην είσοδο του σπιτιού σας για γούρι και καλοτυχία.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΡΑΠΠΟΥ

Η σημασία των φυτών μέσα στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας είναι αναμφισβήτητη. Εκτεταμένη επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι τα φυτά είναι ικανά να απορροφούν τοξικές ουσίες από τον αέρα, αλλά και να σας κάνουν πιο χαρούμενους, απλά κοιτάζοντάς τα. Ορισμένα φυτά έχουν ακόμη και κάποια άλλα επιπλέον οφέλη, όπως να σας προσφέρουν καλοτυχία και ευημερία.

Σύμφωνα με την Κινέζικη φιλοσοφία του «Φενγκ Σούι», τα τροπικά φυτά διευκολύνουν τη ροή της θετικής ενέργειας, καθαρίζουν ενεργειακά την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να σας προσφέρουν αρμονία, ευημερία και καλή τύχη. Bάλτε τα λοιπόν στη ζωή σας για να προσελκύσετε την τύχη, τον πλούτο και τη θετική ενέργεια.

1. Παχύρα, Pachira aquatica, της οικογένειας Malvaceae

3 φυτά που ευνοούν την τύχη, τον πλούτο και την ευημερία σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Είναι το  νούμερο ένα φυτό, σύμφωνα με το «Φενγκ-Σούι», που φέρνει τύχη και χρήματα στους ιδιοκτήτες του. Γι’ αυτό τον λόγο είναι γνωστό και ως το «Money Tree». Δέντρο τροπικό, αειθαλές, μικρής ανάπτυξης, που στην Ελλάδα το χρησιμοποιούμε ως φυτό εσωτερικού χώρου. Το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα τρία μέτρα. Τα φύλλα του είναι εντυπωσιακά πεντάλοβα και οι κορμοί του συνήθως τρεις, που πλέκονται μεταξύ τους για να «κλειδώσουν» την τύχη και την ευημερία. Αποτελεί εξαιρετικό δώρο για όσους ξεκινούν το δικό τους σπιτικό ή τη δική τους επιχείρηση.

Συμβουλές φροντίδας:

• Τοποθετήστε το σε σημείο με άπλετο έμμεσο φως, αναπτύσσεται όμως ικανοποιητικά και σε χαμηλές εντάσεις φωτισμού.
• Διατηρείτε το χώμα υγρό ανά πάσα στιγμή, αλλά προσέξτε την περίσσεια υγρασία, επειδή μπορεί να προκαλέσει σάπισμα του κορμού και του ριζικού συστήματος.
• Καθαρίστε τακτικά με ένα υγρό πανί τα φύλλα του από τη σκόνη.
• Προτιμά τη ζεστή και υγρή ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό τον λόγο είναι ιδανικό για το μπάνιο ή την κουζίνα.

2. Κρασσούλα, Crassula Ovata, της οικογένειας Crassulaceae

3 φυτά που ευνοούν την τύχη, τον πλούτο και την ευημερία σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Αλλο ένα φυτό που φέρνει γούρι, καλοτυχία και… χρήματα! Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό «crassus», που σημαίνει παχύς και χαρακτηρίζει τα δερματώδη φύλλα  της, που έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύουν νερό στο εσωτερικό τους. Ανήκει στην κατηγορία των παχύφυτων και είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό για δώρο, αφού αποκαλείται και φυτό της τύχης. Τα παχιά, στρογγυλά, γυαλιστερά φύλλα της, που αναπτύσσονται σε αντίθετα ζεύγη, μοιάζουν με κέρματα και είναι η αιτία που το φυτό αποκαλείται “money plant”. Θα πάρει αρκετά χρόνια να ανθίσει, αν όμως σταθείτε τυχεροί, λευκά ή ρόδινα άνθη σε σχήμα αστεριού, ξεπετάγονται στην κορυφή του φυτού. Μπορεί να φτάσει σε ύψος έως ένα μέτρο.

Συμβουλές φροντίδας:

• Ευδοκιμεί σε μέρη φωτεινά, με καλό εξαερισμό. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι θέλει προστασία από το άμεσο ηλιακό φως. Εχει καλή αντοχή και σε εξωτερικό χώρο, αρκεί να μεταφερθεί σε ζεστό σημείο όταν αρχίσουν οι παγωνιές.
• Προτιμά χώμα που στραγγίζει καλά, πλούσιο σε άμμο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμα μίγματα ειδικά για παχύφυτα.
• Ποτίστε την δύο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, μία την άνοιξη, ενώ τις άλλες εποχές μόνο όταν στεγνώσει το χώμα.
• Τοποθετείστε την κοντά στη είσοδο της οικίας, μέσα ή έξω (ανάλογα τις ανάγκες της και το περιβάλλον σας) για γούρι και ευμάρεια.
Αποκτήστε περισσότερα φυτά τύχης εύκολα. Αφαιρέστε από τη βάση των βλαστών φύλλα, και σκεπάστε μέχρι τη μέση με χώμα για παχύφυτα. Μετά από  8 εβδομάδες περίπου, σχηματίζονται οι ρίζες και είστε έτοιμοι να μεταφυτέψετε τα καινούργια σας φυτά στις τελικές τους θέσεις.

3. Τυχερό Μπαμπού, Dracaena Sanderiana, της οικογένειας Asparagaceae

3 φυτά που ευνοούν την τύχη, τον πλούτο και την ευημερία σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Πραγματικά, αναρωτηθείτε αν έχετε πάει σε σπίτι που δεν έχει Lucky Bamboo. Πρόκειται για “σκληρό” φυτό που είναι δύσκολο να “χαλάσει”, ενώ έχει συσχετιστεί με τη ροή της θετικής ενέργειας, επιτρέποντας στην καλοτυχία να κυκλοφορεί ανεμπόδιστη στον χώρο σας. Είναι πολυετές φυτό, που με την σωστή φροντίδα φτάνει έως και ένα μέτρο. Τα φύλλα του είναι μακριά και έχουν μια ελαφριά συστροφή. Το στέλεχός του είναι είναι σαρκώδες, γεγονός που το διαφοροποιεί από το κοινό μπαμπού (Phyllostachys aurea). Μπορείτε να το φυτέψετε στο χώμα, αλλά αναπτύσσεται και σε σκέτο νερό.

Συμβουλές φροντίδας:

• Προτιμά φωτεινούς, καλά αεριζόμενους χώρους.
• Αν το διατηρείτε σε βάζο με νερό, που σας το προτείνω, τοποθετείστε κάποια όμορφα βότσαλα στη βάση και προσθέστε αρκετό νερό μέχρι περίπου τη μέση του στελέχους. Αλλάξτε το νερό κάθε δύο εβδομάδες και φροντίστε να είναι καθαρό και να μη μυρίζει.
• Αν το προτιμάτε σε γλάστρα με χώμα, φροντίστε να το διατηρείται υγρό και να είστε εγκρατείς στο πότισμα.

Σημαντικό: Σύμφωνα πάντα με το «Φενγκ-Σούι», ο αριθμός των στελεχών που έχετε σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα της θετικής ενέργειας του φυτού. Γενικά συστήνεται ο μονός αριθμός στελεχών. Ενα στέλεχος για μακροζωία και ευημερία, τρία στελέχη (που είναι και η πιο δημοφιλής επιλογή) για ευτυχία, πλούτο και ανάπτυξη, ενώ πέντε στελέχη προσελκύουν τη θετική ενέργεια σε πέντε βασικούς τομείς της ζωής κ.ο.κ.  Αποφύγετε τον αριθμό 4, μιας και στην κινέζικη φιλοσοφία φέρνει κακοτυχία.  Αλλο ένα μυστικό για τα τυχερά μπαμπού είναι να προτιμήσετε τα όρθια στελέχη από τα σπειροειδή. Ο λόγος; Να ρέει η ενέργεια ανεμπόδιστα.

Προκειμένου να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα των τυχερών φυτών, πάντα σύμφωνα με τις αρχές του «Φενγκ Σούι», οφείλετε να τα τοποθετήσετε στη σωστή γωνία: την “γωνία της ευημερίας”, που έχει πάντα νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Πώς θα βρείτε την σωστή “γωνία ευημερίας”, δηλαδή την κατάλληλη θέση; Σταθείτε στο κέντρο του χώρου με μια πυξίδα.

Εφόσον, τα συγκεκριμένα φυτά υπόσχονται τύχη, πλούτο και αρμονία, έχετε ακόμη περισσότερους λόγους να τα αποκτήσετε και να μπείτε στον μαγικό κόσμο των φυτών…

Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach,Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου / Instagram:@mariannarappou