Πειρατική συνδρομητική τηλεόραση – Συνελήφθησαν πελάτες με το box… στο χέρι

Ούτε οι χρήστες της «πειρατικής» τηλεόρασης δεν μένουν πλέον στο απυρόβλητο: Πελάτες πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω σε κατάστημα στον Πειραιά

Έφοδος σε κατάστημα στον Πειραιά αποκάλυψε πώς εκτός από την πώληση ηλεκτρονικών ειδών… οι υπέθυνοι ασχολούνταν και με το παρεμπόριο υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης σε εκατοντάδες τελικούς χρήστες.

Όπως σημειώνεται, άνδες της ΕΛΑΣ εντόπισαν πολλά μετρητά, παράνομες ψηφιακές συσκευές καθώς και πλήρη γραπτή λίστα πελατών με ονόματα και διευθύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος καθώς και υπάλληλος, ελεγχόμενοι για κύκλωμα αναμετάδοσης συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά και για αδικήματα «περί όπλων», ενώ διερευνάται η εμπλοκή και άλλων ατόμων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες ξεκίνησαν πρωινές ώρες της Πέμπτης 23/11/2023, σε οικίες, οχήματα και επιχειρήσεις. Το «μπελά» τους μάλιστα βρήκαν και οι πελάτες που βρίσκονταν στο κατάστημα την ώρα της εφόδου, αφού εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω να αγοράζουν πειρατικά box και να ανανεώνουν παράνομες συνδρομές.

Οι κίνδυνοι για τους χρήστες είναι πολύ… περισσότεροι

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από το παράνομο της διαδικασίας, οι Αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων εξαιτίας ακριβώς αυτής της παράνομης πρόσβασης των πειρατικών εγκληματικών οργανώσεων στο οικιακό δίκτυο των τελικών χρηστών.

Σε πολλές υποθέσεις, οι «πειρατές» εκμεταλλευόμενοι την εκούσια συνεργασία των χρηστών που παρέχουν τα στοιχεία σύνδεσής τους για παράνομα λογισμικά σε smart tvs ή TV box (όπως κωδικούς router, ip, mac address) αποκτούν απομακρυσμένα πρόσβαση στο οικιακό δίκτυό τους, εξάγοντας χιλιάδες ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Με λίγα λόγια, οι τελικοί χρήστες, εκτός του ότι χρηματοδοτούν το οργανωμένο έγκλημα, εις γνώση τους θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους.