Κατά 265.257 άτομα μειώθηκε ο πληθυσμός της Ε.Ε. μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2021 και της 1ης Ιανουαρίου 2022, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η μείωση αυτή αποδίδεται σε φυσικές πληθυσμιακές μεταβολές (περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις), καθώς η καθαρή μετανάστευση παρέμεινε θετική (περισσότεροι άνθρωποι εισήλθαν στην ΕΕ παρά έφυγαν από αυτήν). Επιπλέον, η πανδημία έπαιξε αδιαμφισβήτητα έναν σημαντικό ρόλο.
Ειδικότερα, το 2021, ο ρυθμός φυσικής μεταβολής του πληθυσμού της ΕΕ ήταν -2,7 ανά 1.000 άτομα. Σύμφωνα με τον διαχωρισμό περιοχών που εφαρμόζει η Eurostat (NUTS 3), από τις 1.164 περιοχές για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι 980 είχαν αρνητικό ρυθμό φυσικής μεταβολής του πληθυσμού, 173 κατέγραψαν θετικό ρυθμό και 11 δεν παρουσίασαν καμία μεταβολή (ίδιος αριθμός γεννήσεων με θανάτους).
Το 2021, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Κροατία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό φυσικής μεταβολής του πληθυσμού σε όλες τις περιοχές. Στις περιπτώσεις της Τσεχίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας, σχεδόν κάθε περιφέρεια κατέγραψε αρνητικό ποσοστό με μία εξαίρεση η καθεμία: η πρωτεύουσα των περιφερειών Hlavní město Praha, Bolzano-Bozen, Poznański και Gdański, η πρωτεύουσα της Osrednjeslovenska και η πρωτεύουσα των περιφερειών Bratislavský kraj και Prešovský kraj, αντίστοιχα.
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την απώλεια πληθυσμού ήταν όλες στη Βουλγαρία: Vidin (-25,7 ανά 1.000 άτομα) και Montana, Kyustendil, Gabrovo, Pernik και Vratsa (όλες με ποσοστά κάτω από -20,0 ανά 1.000 άτομα).
Αντίθετα, κάθε περιφέρεια της Ιρλανδίας είχε θετικό ποσοστό φυσικής μεταβολής του πληθυσμού το 2021, ενώ ένας σχετικά μεγάλος αριθμός περιφερειών που βρίσκονται στο (κυρίως βόρειο και ανατολικό) Βέλγιο, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, την (κυρίως δυτική) Αυστρία και τη Σουηδία κατέγραψαν επίσης θετικά ποσοστά. Αυτό συνέβη επίσης στο Λουξεμβούργο και την Κύπρο.
Μόνο τρεις περιοχές της Ελλάδας με θετικό πρόσημο γεννήσεων προς θανάτους
Στην περίπτωση της χώρας μας, η πλειοψηφία των περιοχών παρουσίασε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων προς θανάτους. Μάλιστα, σε πέντε περιοχές Σέρρες, Κιλκίς, Πέλλα, Καστοριά (10,1%), και Καρδίτσα – Τρίκαλα, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά τουλάχιστον 10%. Πιο κοντά σε μία ισορροπία φαίνονται να βρίσκονται οι περιοχές της Αττικής, η Ζάκυνθος, η Λέσβος και τα Χανιά και το Ηράκλειο, ενώ τρεις περιοχές της χώρας είχαν περισσότερες γεννήσεις παρά θανάτους. Αυτές είναι το Ρέθυμνο, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
kathimerini