Τα φυτά των Χριστουγέννων που δημιουργούν την εορταστική ατμόσφαιρα

Αυτά τα φυτά θα στολίσουν το σπίτι σας στις γιορτές. Βάλτε τα στη ζωή σας και μπείτε σε χριστουγεννιάτικο κλίμα μέσα από τον μαγικό κόσμο τους.

Δεν είναι μόνο το έλατο και τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Δεν είναι μόνο οι «μπάλες» και τα στολίδια. Στο πνεύμα των Χριστουγέννων συμβάλλουν και τα φυτά, που μπορούν να δώσουν νότες φυσικότητας στον χώρο σας με τα άνθη, τα φυλλώματα και τους καρπούς τους και να σας ανεβάσουν τη διάθεση μέσα στον χειμώνα.
Αυτά είναι τα τρία φυτά που «ταιριάζουν» περισσότερο από κάθε άλλο με το κλίμα των ημερών:

1. Αλεξανδρινό, Euphorbia pulcherrima
Ευφόρβια η κομψοτάτη της οικογένειας Euphorbiaceae
Το Αλεξανδρινό, ή Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, είναι αναμφίβολα το must have του Δεκεμβρίου. Η εμφάνισή του στα φυτώρια σηματοδοτεί την έναρξη της γιορτινής περιόδου. Είναι ένα εξωτικό πολυετές φυτό, που κατάγεται από τα τροπικά δάση του Μεξικού. Το ύψος του ξεκινά από τα 15 εκατοστά και μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα του το χρωστάει στα βράκτια βελούδινα φύλλα του, στη μασχάλη των οποίων φύονται τα μικρά κίτρινα άνθη του. Στο εμπόριο θα βρείτε ποικιλίες με λευκά, ροζ ή κρεμ φύλλα.
Πώς θα το φροντίσετε:
• Το Αλεξανδρινό λόγω του έντονου χρώματος των φύλλων του, χρειάζεται άπλετο αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως. Οι πολύ σκιερές θέσεις θα το αναγκάσουν να χάσει τη ζωντάνια και τη σπιρτάδα του χρώματός του.
• Τοποθετήστε τo μακριά από ρεύματα. Προσέξτε να μην είναι κοντά σε παγωμένα τζάμια γιατί θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα του.
• Κατά την οριστική του θέση μέσα στο σπίτι σας, φροντίστε να μην είναι πολύ κοντά σε σώματα θέρμανσης, διαφορετικά θα δείτε τα φύλλα του να μαζεύουν.
• Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το πότισμά του. Οπως τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζεται παρατήρηση. Ποτίστε μόνο όταν στεγνώσει το χώμα που έχει η γλάστρα σας. Αν το έχετε σε κασπώ θυμηθείτε να το βγάζετε, να το ποτίζετε και να το αφήνετε να στεγνώσει καλά. Σε αντίθετη περίπτωση η υπερβολική υγρασία μπορεί να δημιουργήσει σάπισμα στις ρίζες του.
Extra συμβουλή: Μετά τις παγωνιές μπορείτε κάλλιστα να το διατηρήσετε ως φυτό εξωτερικού χώρου. Αν έχετε κήπο φυτέψτε το σε προφυλαγμένο από τους ανέμους ημισκιερό μέρος για να διαμορφωθεί σε δένδρο.

Κάκτος των Χριστουγέννων

Schulembergera sp. της οικογένειας Cactaceae
Ο κάκτος των Χριστουγέννων ή Επίφυλλο, είναι άλλο ένα κλασσικό φυτό για τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμησή σας, που θα σας ανεβάσει τη διάθεση με το παιχνιδιάρικο ύφος και τα εντυπωσιακά άνθη του. Ερχεται από τη Βραζιλία, όπου αναπτύσσεται πάνω στους κορμούς των τροπικών δασών χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξή τους. Στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως «υπομονή». Ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων ενώ πήρε το όνομά του από τον Γάλλο συλλέκτη φυτών Φρεντερίκ Σλουμπερζέ. Αντίθετα με τα άλλα κακτοειδή δεν φέρει αγκάθια.
Οι βλαστοί του είναι επίπεδοι, οδοντωτοί και δερματώδεις. Τα όμορφα σωληνοειδή άνθη του σχηματίζονται στο τελευταίο βλαστικό τμήμα του και υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Οι γιορτινές αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου είναι εντυπωσιακές. Η πλούσια ανθοφορία που εμφανίζει τα Χριστούγεννα το κάνει πολύ δημοφιλές φυτό αυτή την εποχή. Τελευταία κυκλοφορούν ποικιλίες με λευκά σαν χιόνι άνθη. Καθώς οι βλαστοί και τα λουλούδια του πέφτουν προς τα κάτω, τοποθετήστε το σε ψηλό σημείο για να κάνει μεγαλύτερη εντύπωση.
Πώς θα το φροντίσετε:
• Τοποθετήστε το σε ζεστό ηλιόλουστο χώρο.
• Επιλέξτε γλάστρα κατάλληλη για το μέγεθός του και όχι μεγαλύτερη.
• Αφού το τοποθετήσετε στην τελική του θέση μην το μετακινήσετε ξανά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του. Διαφορετικά μπορεί να χάσει τα μπουμπούκια του.
• Αγαπά το υγρό περιβάλλον ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ανθοφορίας του, όχι όμως την περίσσεια νερού.
• Μετά την ανθοφορία του μειώστε το πότισμα, έτσι ώστε το χώμα να στεγνώνει καλά πριν το ξαναποτίσετε.
• Για να ενισχύσετε την ανθοφορία του θα χρειαστεί να προσθέσετε  υγρό λίπασμα για παχύφυτα μια φορά τον μήνα.
• Κατά την αγορά του επιλέξτε φυτά με άφθονα μπουμπούκια για να απολαμβάνετε διαδοχικές ανθίσεις.
Extra συμβουλή: Είναι φυτό που πολλαπλασιάζεται εύκολα. Το καλοκαίρι κόψτε υγιείς βλαστούς περίπου 10 εκ., αφήστε τους να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια φυτέψτε σε γλάστρα με κατάλληλο χώμα για κάκτους.

Αρδίσια

Ardisia crenata της οικογένειας Primulaceae
Η Αρδίσια ή αλλιώς το «μούρο των Χριστουγέννων» είναι το απόλυτο εύκολο φυτό της εορταστικής περιόδου. Σε περίπτωση που βαρεθήκατε το κλασσικό έλατο, η Αρδίσια το αντικαθιστά επάξια. Είναι υποτροπικό φυτό βραδείας ανάπτυξης, με γυαλιστερά, κυματιστά φύλλα σκουροπράσινου χρώματος. Οι  κατακόκκινοι σφαιρικοί καρποί που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, παραμένουν στο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας την καλλωπιστική του αξία. Αν επιλέγετε τις λευκές αποχρώσεις για τον στολισμό σας, μην ανησυχείτε, υπάρχει ποικιλία με λευκούς – κρεμ καρπούς.
Πώς θα το φροντίσετε:
• Τοποθετείστε την Αρδίσια σε φωτεινή θέση, αποφεύγοντας ζεστά ή κρύα ρεύματα.
• Φροντίστε το χώμα της να στραγγίζει καλά και να παραμένει σταθερά υγρό.
• Την άνοιξη και το καλοκαίρι ενισχύστε την ανθοφορία της  με υγρό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο ανά δεκαπενθήμερο.
Extra συμβουλή: Είναι ανθεκτικό φυτό και δεν θα έχει πρόβλημα να αναπτυχθεί στον κήπο σας. Δεν αγαπάει το κρύο, οπότε είναι καλύτερα να το διατηρείτε σε γλάστρα, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να το μεταφέρετε σε ζεστό σημείο σε περίπτωση παγετού.

Τοποθετήστε τα φυτά των Χριστουγέννων στην είσοδο του σπιτιού σας ή μέσα στο σπίτι, σε σημεία που θέλετε να αναδείξετε.  Διακοσμήστε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας εναλλάξ με φυτά, κεριά, και φωτάκια, δίνοντας περισσότερο χρώμα, ζωντάνια και λάμψη.
Οταν τελειώσει η εορταστική περίοδος, τα φυτά  που σας προτείναμε θα είναι εκεί, για να σας θυμίζουν πως η ζωή είναι μια συνεχής γιορτή.

Μαριάννα Ράππου – Γεωπόνος