Τρόποι που θα σε κάνουν να βγεις από το comfort zone σου

Ο φόβος για το άγνωστο όλους μας τρομάζει, δεν φοβάσαι, όμως, την στασιμότητα;

Το comfort zone είναι μία κατάσταση όπου τα πράγματα μας είναι οικεία, γνωστά, ελεγχόμενα. Βαδίζουμε χωρίς άγχος αφού πρόκειται για μια ρουτίνα με καταστάσεις που γνωρίζουμε καλά. Είναι όλα γνώριμα και έτσι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς να πιεστούμε.

Πράγματι, πόσες φορές και εσύ δεν αρνήθηκες κάποια πρόταση για ποτό, ταξίδι, ραντεβού, δουλειά και γενικά για οτιδήποτε πέρα από τα συνηθισμένα, που θα σε «ξεβόλευαν»; Πόσες φορές σταμάτησες τον εαυτό σου από το να εκφράσει τα συναισθήματα του, να πει τι σκέφτεται, τι θέλει, επειδή δεν ήξερες πού θα βγει; Και πόσες φορές το μετάνιωσες;

Μήπως εδώ και καιρό, δεν έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή σου και συνέχισες με το ίδιο μοτίβο την καθημερινότητα σου; Καμία αλλαγή, κανένα ενδιαφέρον και ούτε ένα σφίξιμο στο στομάχι, να σου θυμίσει πως ζεις, αλλά και το πώς είναι αυτός ο ενθουσιασμός της αρχής που δεν ξέρεις που θα σε βγάλει.

Βέβαια, ο φόβος για το άγνωστο όλους μας τρομάζει και όλοι θέλουμε να ελέγξουμε το συναίσθημα αυτό, κάνοντας σενάρια, προκρίνοντας καταστάσεις, συνήθως λανθασμένα. Δεν φοβάσαι, όμως, την στασιμότητα; Φαντάσου τώρα μια ζωή χωρίς καμία πρόοδο, καμία εξέλιξη, καμία αλλαγή.

Δεν γίνεται να αφήνουμε έτσι την ζωή γιατί και αυτή θα μας αφήσει. Το να μένουμε στο comfort zone μας είναι απαραίτητο μόνο ίσως για να σπάει η ένταση που υπάρχει στην ζωή, στην ζωή που δεν αφήνουμε, πεισμώνουμε και κάνουμε τα πάντα για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Μερικές περιόδους, είναι λογικό να ζητάμε και λίγο χαλάρωση, σε καταστάσεις γνώριμες, χωρίς ανατροπές. Να ζητάμε και λίγο το σπίτι μας, που τα έχουμε όλα έτοιμα ή να θέλουμε απλά να κάνουμε το πρόγραμμα μας και στο τέλος της ημέρας να χαλαρώνουμε με το δικά μας άτομα ή και μόνοι μας. Και αυτό για λίγο, για να ξεκινήσουμε ξανά τις αλλαγές και τις προσπάθειες, για κάτι καινούργιο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

alexandra-gorn-VBo24-Ys6gQ-unsplash.jpg

Για σένα, λοιπόν, που τώρα μπορεί να κάθεσαι στον καναπέ, χαζεύοντας στο κινητό ενώ σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να είχες πει στο πρόσωπο που σε ενδιαφέρει ή τι θα άλλαζε αν έκανες όλες τις τρελές σκέψεις που σου ερχόντουσαν στο μυαλό, έχω μερικές προτάσεις που θα βοηθήσουν να αρχίσεις να «ξεβολεύεσαι».

#1 Τόλμα

Αν είσαι σε δίλλημα να κάνεις ή να μην κάνεις κάτι που σου ήρθε στο μυαλό, απλά κάνε το. Μην υπολογίζεις συνέπειες, μην προσπαθείς να φτιάξεις τα σενάρια στο μυαλό σου που σίγουρα θα είναι αποθαρρυντικά. Χωρίς ανάλυση, χωρίς φόβο επειδή πρόκειται να βγεις από το comfort zone. Από την κατάσταση, δηλαδή, που για να κάνεις τέτοιες σκέψεις, θες στην πραγματικότητα να βγεις. Έτσι κι αλλιώς, θα βγει κάτι από την όλη προσπάθεια.

#2 Κάνε αυτό που φοβάσαι και αποφεύγεις τόσο καιρό

Μήπως υπάρχει κάτι στο μυαλό σου, που σε βασανίζει καιρό και κάθε μέρα που ξυπνάς με αυτή την σκέψη, το αναβάλεις, για ένα αύριο που δεν έρχεται ποτέ; Ναι, σωστά κατάλαβες αναφέρομαι στην γνωστή φράση: «Τα αφήνουμε όλα για αύριο και αυτό το αύριο δεν έρχεται ποτέ». Καιρός, λοιπόν, να την καταρρίψεις. Γίνε το παράδειγμα για τους γύρω σου.

#3 Κλείσε ένα ταξίδι μόνη σου

Σίγουρα έχεις στο μυαλό σου έναν ιδανικό προορισμό, που ακόμα και τώρα, αν η παρέα σού έδινε τα εισιτήρια και τα είχε όλα κανονισμένα, θα έφευγες απευθείας. Γιατί όμως να είναι όλα κανονισμένα και να μην το κάνεις μόνη σου, χωρίς να περιμένεις να συντονιστείτε; Τα βήματα είναι απλά. Βρες τον αγαπημένο σου προορισμό, κλείσε εισιτήρια και διαμονή, δες τι γίνεται με την άδεια σου, ή με την σχολή, και φύγε για τέσσερις μέρες. Ναι τέσσερις μέρες θα κάνουν την διαφορά για σένα που θα έχεις τολμήσει, θα έχεις ξεπεράσει τον εαυτό σου. Θα νιώσεις την απόλυτη ελευθερία, θα με θυμηθείς.

#4 Πες τι νιώθεις σε αυτόν που σε ενδιαφέρει, στους φίλους σου, στην δουλειά σου

Εσύ που το διαβάζεις αυτό, ξέρω πως υπάρχει κάτι που σε τρώει καθημερινά. Είναι το πρόσωπο εκείνο που μπορεί να συναντάς σε κοινές παρέες, να έχεις κάνει κάθε σενάριο και ανάλυση στο μυαλό σου για τις κινήσεις του και καμία κίνηση προς αυτόν, ενώ βλέπεις πως σε ενδιαφέρει. Και μην μου πεις ότι περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, σκέφτεσαι αν όντως ενδιαφέρεται ή σε ενδιαφέρει και εσένα, δεν θα βγάλει κάπου, δεν θέλουμε τα ίδια και τέτοια σχετικά. Για να υπάρχει τόσο έντονα στο μυαλό σου, σου αρέσει και αυτό φτάνει. Το τι θα γίνει κανείς δεν το ξέρει, αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά και τον άλλον και μαζί θα το δείτε. Σταμάτα να ξοδεύεις ενέργεια με τα σενάρια του μυαλού σου και ξόδεψε σε αυτό το άτομο, δείχνοντας απλά ότι σε ενδιαφέρει.

Σε ενοχλεί, επίσης, κάτι στην σχέση σου με κάποιον φίλο σου ή υπάρχει κάτι που σε ζορίζει στην δουλειά; Μην διστάσεις να το εκφράσεις και θα δεις ότι θα βοηθήσει και εσένα και τους γύρω σου.

#5 Κάνε ένα extreme sport

Επιλογές έχεις πολλές να διαλέξεις, όπως σίγουρα και φόβο. Ώρα να το ξεπεράσεις, κάνοντας κάτι που θα ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη. Θα νιώσεις ελευθερία, ότι σπας κάθε φραγμό και θα αποτελέσει το παράδειγμα που θα έχεις στο μυαλό σου κάθε φορά που θα αγχώνεσαι για κάτι απλό της καθημερινότητας. Άμα ξεπεράσεις μια φορά τον εαυτό σου, θα δεις πόσο το προτιμάς από μία στάσιμη, βαρετή ζωή.

Αυτές είναι μόνο μερικές προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την αρχή για να αποφύγεις την στασιμότητα στο comfort zone σου. Δεν θα πω άλλα, σταμάτα να διαβάζεις και ξεκίνα τις αλλαγές που θα σε ανανεώσουν και θα σε εξελίσσουν καθημερινά.