Αντίστροφα μετράει η κλεψύδρα για τις… “Κόλεντες Κορησού”

ΤΟ ΠΟΙΟ ΒΑΘΥ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ…. “ΚΟΛΕΝΤΕΣ ΚΟΡΗΣΟΥ”!!!

Αντίστροφα μετράει η κλεψύδρα για να ξημερώσει η μεγάλη ημέρα για τον οικισμό της Κορησού!!!! Το παραδοσιακό έθιμο της “Κολεντας” που αποτελεί το ποιο βαθύ και ουσιαστικό έθιμο για το χωριό μας το οποίο τιμούμε με κάθε μεγαλοπρέπεια κάθε χρόνο όταν το ημερολόγιο σημαδέψει την 23η Δεκεμβρίου ξημερώνοντας παραμονή Χριστουγέννων!!! Η λέξη “Κολεντα” προέρχεται από την λατινογενείς λέξη “Καλιαντρες” που σημαίνει κάλαντα!!!

Στα παλαιότερα χρόνια η προετοιμασία του εν λόγω εθίμου αποτελούσε μια πραγματική ιεροτελεστία…. Με την λήξη του καλοκαιριού τα παιδιά ορμούσαν σαν καλπαζων άτι στον κάμπο γνωρίζοντας πολύ καλά το χρέος….. Με δεδομένη την απουσία σύγχρονων μέσων μεταφοράς(Τρακτέρ) συγκέντρωναν το απαιτούμενο υλικό βατσινιες – ξύλα – μπαμπά με τα χέρια και το μετακινούσαν στο χωριό με επική καρτερικότητα και μπόλικη υπομονή!!! Αμέτρητες βραδιές στην κάθε γειτονιά φύλαγαν καραούλι ώστε να μην προκύψει κάποιο σαμποτάζ το οποίο φυσικά ήταν μέρος του εθίμου και τούτο!!!

Η “Κόλεντα” έχει σχήμα κώνου και αποτελείται από έναν μεγάλο κορμό δέντρου χωρίς τα κλαδιά του, τον οποίο ονομάζουν Μπάμπα. Είναι συνήθως κορμός βελανιδιάς και το ύψος του ξεπερνά τα 12 με 15 μέτρα…
Ο κορμός στηρίζεται στο έδαφος και τοποθετούν περιμετρικά του κωνικά στηρίγματα… τα οποία ντύνουν τον κορμό με τα αγκάθια, ενώ στο εσωτερικό που μοιάζει με σπηλιά, τοποθετούν άχυρο!!! Παλαιότερα η Τοπική Κοινότητα Κορησού είχε θεσπίσει και ειδικό βραβείο χρηματικό ποσό για την ποιο όμορφη φωτιά μεγαλώνοντας έτσι τον σχετικό ανταγωνισμό μεταξύ των γειτονιών…..

Ο συμβολισμός του παραδοσιακού εθίμου βρίσκει ανταπόκριση στο να ζεστάνουμε τον μικρό Ιησού Χριστό όπως έγινε κάποτε στην Βηθλεέμ και με το άναμμα της μεγάλης φωτιάς το ξημέρωμα της Παραμονής των Χριστουγέννων στις 06:00π.μ με το χτύπημα της πρωινής καμπάνας να διασκορπιστούν όλα τα δεινά και οι αρρώστιες που είναι ότι ποιο σημαντικό και επίκαιρο ειδικά στις μέρες μας υπαρχει!!!! Για αυτό άλλωστε κατά το παρελθόν αλλά και μέχρι τις μέρες μας κατόπιν του αναμματος της μεγάλης φωτιάς ερχόταν πολλοί και έπαιρναν την ζαρη από την φρεσκοκαμμένη μπαμπά για να ανάψουν το τζάκι και την σόμπα στο σπιτικό τους για καλοτυχία και υγεία!!!!

Το σύνθημα για το άναμμα των φωτιών, δίνει το χτύπημα της καμπάνας του χωριού στις 06:00μ.μ το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου. Οι “Κόλεντες” ανάβουν ταυτόχρονα σε δέκα – δωδεκα γειτονιές ενώ τα τελευταία χρόνια περιοριστηκαμε στις τέσσερις και το θέαμα είναι εντυπωσιακό!!! Τα παιδιά με το άναμμα της “Κόλεντας” φωνάζουν «μας είπε ο Χριστός να φωνάζουμε “Κόλεντα Μπάμπω Κόλεντα”». Κατά την διάρκεια της βραδιάς η Τοπική Κοινότητα Κορησού και ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Κορησου “Ο Άγιος Διονύσιος” ψάλλουν τα παραδοσιακά κάλαντα και μοιράζουν δώρα στις γειτονιές που τιμούν το παραδοσιακό έθιμο!!!

ΚΟΛΕΝΤΕΣ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΚΟΡΗΣΟΣ!!!

Ο Υπογράφων
Θέμελης Αναστάσιος