Πώς κλονίζει η ηχορύπανση την υγεία μας

Ο ήχος είναι μια μορφή ενέργειας, μια μορφή ζωής. Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν η καθημερινότητά σας χωρίς τους ήχους της φύσης, το γέλιο των αγαπημένων σας, τη μουσική; Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι ήχοι που θα προτιμούσαμε να μην τους ακούμε – η κίνηση των οχημάτων, το κομπρεσέρ στη διπλανή οικοδομή, ο σκύλος που γαβγίζει σε όλα τα οχήματα. Zούμε σε έναν κόσμο με πολλούς και δυνατούς θορύβους που συχνά δεν είναι απλά ενοχλητικοί, αλλά απειλούν και την υγεία μας, ενώ υποβαθμίζουν την ποιότητα και μειώνουν το προσδόκιμο ζωή μας.

Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι η ηχορύπανση δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή και γι’ αυτό παραβλέπουμε συχνά πόσο επιβλαβής είναι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη στην κατάταξη επικινδυνότητας των περιβαλλοντικών απειλών για την υγεία.

Τι κάνει ο θόρυβος στο σώμα μας

Ο δυσάρεστος θόρυβος εισέρχεται στο σώμα μας μέσω των αφτιών μας, αλλά αναμεταδίδεται στο κέντρο ανίχνευσης του στρες στον εγκέφαλό μας. Η αμυγδαλή του εγκεφάλου πυροδοτεί έναν «καταρράκτη» αντιδράσεων στο σώμα.

Το ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιήσει την παραγωγή υπερβολικής ποσότητας κορτιζόλης, αδρεναλίνης και άλλων χημικών ουσιών, που σχετίζονται με το στρες, και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα να υπερδραστηριοποιηθεί, επιταχύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και την παραγωγή φλεγμονωδών κυττάρων.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλαγές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε:

Υψηλή χοληστερίνη και υπέρταση

Σουηδοί ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λουντ βρήκαν ότι τα υψηλά επίπεδα θορύβου αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τους ήχους ως σημάδια κινδύνου, ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Έρευνα του Imperial College του Λονδίνου έδειξε ότι η πίεση των ανθρώπων που ζουν κοντά σε αεροδρόμια αυξάνεται ακόμα και στον ύπνο τους όταν περνάει αεροπλάνο.

Καρδιακές παθήσεις

Οι δυνατοί ήχοι ανεβάζουν την καρδιακή συχνότητα και μπορούν να προκαλέσουν αρρυθμίες ή να επιδεινώσουν την κατάσταση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτιμά ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 48.000 νέες περιπτώσεις ισχαιμικής καρδιοπάθειας και 12.000 πρόωροι θάνατοι που οφείλονται στον περιβαλλοντικό θόρυβο.

Ερευνητές που ανέλυσαν τα αρχεία υγείας εκατοντάδων ανθρώπων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανακάλυψαν ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα θορύβου από τα μέσα μεταφοράς ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρδιακά επεισόδια, μέσα σε πέντε χρόνια.

Διαβήτη

Ερευνητές, που παρακολούθησαν 57.000 άτομα ηλικίας 50-64 ετών για 9 χρόνια, συνέδεσαν τη μακροχρόνια έκθεση σε θόρυβο που προκαλείται από την οδική κυκλοφορία με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του διαβήτη.

Προβλήματα ψυχικής υγείας και νόησης

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η ηχορύπανση συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων ψυχικής και πνευματικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη, άνοια και διαταραχές μνήμης, έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα και μαθησιακές δυσκολίες στην παιδική ηλικία.

Πόσα ντεσιμπέλ μάς βλάπτουν

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Environmental Research and Public Health» υποστηρίζει ότι το βέλτιστο περιβάλλον ήχου για προσωπικές υποθέσεις, ταξίδια και την παραμονή στο σπίτι είναι, αντίστοιχα, 50, 55-70 και 45 ντεσιμπέλ.