Γιατί οι σκύλοι τινάζουν τα πίσω πόδια τους αφού πάνε τουαλέτα

Οι σκύλοι έχουν αναπτύξει συμπεριφορές που μας φαίνονται περίεργες. Ωστόσο, όλες έχουν κάποιο νόημα γι’ αυτό και προσπαθούμε να τις εξηγήσουμε.

της Κωνσταντίνας Μάλλιου

Για παράδειγμα, ο σκύλος μας μάς κοιτάζει έντονα γιατί θέλει να εκφράσει την αγάπη του προς τα εμάς ή γιατί θέλει να του βάλουμε να φάει. Μας ακουμπάει με το πόδι του γιατί θέλει περισσότερα χάδια και αγκαλιές. Ή αναστενάζει γιατί βαριέται. Τι γίνεται, όμως, με μια αρκετά περίεργη συμπεριφορά που συναντάμε σε πολλά σκυλάκια, όλων των μεγεθών και των φυλών. Γιατί οι σκύλοι τινάζουν τα πίσω τους πόδια αφού πάνε τουαλέτα;

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς αλλά και θα απαντήσουμε αν πρέπει και αν μπορούμε να την αποτρέψουμε.

Μαρκάρουν την περιοχή τους

Προτού αναλύσουμε τον πρώτο λόγο, θα πρέπει να κατανοήσουμε την ανατομία ενός σκύλου. Οι σκύλοι έχουν αρωματικούς αδένες στο κάτω μέρος των ποδιών τους οι οποίοι εκκρίνουν φερομόνες. Τις εκκρίσεις αυτές, λοιπόν, τις χρησιμοποιούν για να μαρκάρουν την περιοχή τους. Ειδικά, για τους προγόνους των σημερινών μας κατοικιδίων, ήταν πολύ σημαντικό να δηλώσουν με κάποιον τρόπο ότι η περιοχή που βρίσκονταν ήταν δική τους. Επομένως, εκκρίνοντας αυτές τις φερομόνες, μάρκαραν την περιοχή τους και δήλωναν ποιος ήταν ο κυρίαρχος. Επίσης, οι φερμόνες ήταν και είναι το αναγνωριστικό ενός σκύλου. Γι’ αυτό πολλές φορές θα δούμε σκύλους να μυρίζουν τα απόκρυφα σημεία ο ένας του άλλου.

Τα ούρα και οι πρωκτικοί αδένες περιέχουν επίσης φερομόνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το μαρκάρισμα της περιοχής τους. Τα σκυλιά είναι σε θέση να μυρίσουν τις φερομόνες μετά το τίναγμα των πίσω ποδιών ενός σκύλου, αλλά και να καταλάβουν σε ποιον ανήκουν, παρόλο που εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε καν σε θέση να τις μυρίσουμε.

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας τινάζει τα πίσω πόδια όταν μυρίσει τα περιττώματα ενός άλλου σκύλου. Αυτό το κάνει γιατί μπορεί να θέλει να καλύψει τις μυρωδιές του άλλου σκύλου, με τις δικές του. Άρα, και εδώ πρόκειται για μαρκάρισμα της περιοχής.

Αυτή η συμπεριφορά είναι μια μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στους σκύλους και προφανώς δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί. Επίσης, κάποια σκυλιά μπορεί να δίνουν “μικρές κλωτσιές” προς τα πίσω, ενώ κάποια άλλα να κάνουν μια πραγματικά μεγάλη επίδειξη κυριαρχίας.

Θάβουν ή σκορπίζουν τα περιττώματά τους

Εκτός από το μαρκάρισμα της περιοχής του, ένας σκύλος τινάζει τα πίσω του πόδια μετά την τουαλέτα σε μια προσπάθεια να θάψει τα περιττώματά του. Αν και αυτή τη συμπεριφορά την συναντάμε κυρίως στις γάτες, υπάρχουν και ο σκύλοι που το κάνουν για τον λόγο που αναφέραμε. Στις σπάνιες περιπτώσεις που το κάνει για να θάψει τα κακά του, μπορεί να νιώθει ότι απειλείται και να θέλει να κρύψει την παρουσία του από άλλα σκυλιά.

Κάποιοι σκύλοι κλωτσάνε τα πίσω πόδια για τον αντίθετο ακριβώς λόγο, για να διασκορπίσουν τις ακαθαρσίες τους. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να διαδώσει όλο και πιο μακριά τη μυρωδιά του και να δηλώσει ότι και αυτή η περιοχή είναι δική του.

Καθαρίζουν τις πατούσες τους

Μερικά σκυλάκια δεν απολαμβάνουν καθόλου τις βρώμικες πατούσες τους, ειδικά αν έχουν πατήσει σε χώματα και λάσπες, οπότε μπορεί να αρχίσουν να τινάζουν τα πίσω τους πόδια αφού πάνε τουαλέτα, σε μια προσπάθεια να τα καθαρίσουν. Η αίσθηση της βρωμιάς είναι κάτι που πραγματικά σιχαίνονται και έτσι προσπαθούν να την απομακρύνουν, όπως ακριβώς θα έτριβαν και το πρόσωπό τους αν ένιωθαν ότι κάτι είχε κολλήσει πάνω του.

Παρόλο που αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι ένδειξη δυσφορίας και μια προσπάθεια να απομακρύνουν κάτι από τα πόδια τους, το πιο πιθανό είναι να το κάνουν για να μαρκάρουν την περιοχή τους και να διασκορπίσουν τη μυρωδιά τους.

Μπορείτε να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά; Είναι σωστό;

Ενώ αυτή είναι μια έμφυτη συμπεριφορά των σκύλων, πολλοί κηδεμόνες δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα να βλέπουν το κουτάβι τους να κάνει σαν τρελό μετά την τουαλέτα. Ίσως το θεωρούν και λίγο άβολο ή ντροπιαστικό. Ωστόσο, δεν είναι σωστό να αποθαρρύνουμε τον σκύλο μας να τινάζει τα πίσω του πόδια μετά την τουαλέτα γιατί πρόκειται για συμπεριφορά φυσική και ενστικτώδης. Βέβαια, αν και πάλι θέλετε έστω κάποιες φορές να μην «κλωτσάει» μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές τεχνικές διαχείρισης.

Για παράδειγμα, μπορείτε να πηγαίνετε τον σκύλο σας να κάνει τα κακά του σε σημείο που δεν έχει κόσμο ή άλλα σκυλάκια. Έτσι αν θεωρείτε άβολη αυτή την κατάσταση, θα σταματήσετε να το πιστεύετε αφού πλέον δεν θα ενοχλεί κανέναν ή δεν θα χαλάσει το γρασίδι του γείτονα. Μια άλλη επιλογή είναι να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να πηγαίνει τουαλέτα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Είναι μάλλον δύσκολο να του απαγορεύσετε να κλωτσάει τα πίσω του πόδια, οπότε μπορείτε απλά να ορίσετε μια περιοχή που είναι ασφαλής και δεν ενοχλεί κανέναν.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε, δεν υπάρχει λόγος να τον αποτρέψετε, γιατί μπορεί να έχετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα να αρχίσει να φοβάται ο σκύλος σας να πηγαίνει τουαλέτα κοντά σας και να σταματήσει να σας εμπιστεύεται. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα σκυλάκια μας ελεύθερα να μαρκάρουν την περιοχή τους.

topetmou