Τα ζευγάρια που αντέχουν στο χρόνο δεν πέφτουν σε αυτήν την παγίδα

Αυτή είναι η No1 παγίδα στην οποία πέφτουν τα ζευγάρια που είναι σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Στις μακροχρόνιες σχέσεις, είναι πολύ συνηθισμένο οι άνθρωποι να συνδέουν τη δυστυχία τους με τις πράξεις του συντρόφου τους.

Για παράδειγμα, σκέφτονται πως: «αν ο σύντροφός μου μου έστελνε μήνυμα κάθε πρωί, θα ανησυχούσα λιγότερο» ή «αν ο σύντροφός μου ήθελε να ταξιδεύει περισσότερο, θα ένιωθα μεγαλύτερη χαρά μέσα στη σχέση».

Αλλά αυτά τα συναισθήματα του ανεκπλήρωτου και της δυσαρέσκειας μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τον/τη σύντροφο, συνήθως οφείλονται σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ένα άτομο στο να ζητήσει από τον σύντροφό του να αλλάξει κάποιες συμπεριφορές σε μια προσπάθεια να μετριάσει το δικό του άγχος.

Αυτό δεν είναι μόνο άδικο για το ταίρι μας, αλλά δεν έχει και το απαιτούμενο αποτέλεσμα.

Αντί να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να αλλάξει, κάντε μια ερώτηση στον εαυτό σας: «Τι συμβαίνει με μένα, με τον τρόπο σκέψης μου, τη διαχείριση που κάνω στα συναισθήματά μου, που με κάνει να νιώθω έτσι;».

Η παγίδα της «λανθασμένης λογικής»

Ας υποθέσουμε ότι ο σύντροφός σας περνά πολύ χρόνο στη δουλειά και με τους φίλους του.

Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε παραμελημένοι και να λέτε στον εαυτό σας ότι αν περνούσε περισσότερο χρόνο μαζί σας, θα ήσασταν πιο ευτυχισμένοι.

Αυτό, λένε οι ψυχολόγοι, είναι η παγίδα της «λανθασμένης λογικής».

Η λανθασμένη λογική μας λέει «αν ήμουν με διαφορετικό άτομο δεν θα ένιωθα ότι με εγκαταλείπει».

Κι όμως στην πραγματικότητα, θα νιώθατε ακριβώς το ίδιο – θα ήταν απλώς για διαφορετικούς λόγους.

Η προσπάθεια να αλλάξετε τη δική σας συναισθηματική κατάσταση ελέγχοντας τη συμπεριφορά του συντρόφου σας δεν θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρείτε από που πηγάζει αυτός ο φόβος της εγκατάλειψης ή οτιδήποτε άλλο σας απασχολεί και να δουλέψετε πρώτα με τον εαυτό σας.

Αφού αποδεχτείτε την πραγματικότητα όπως είναι, αναπτύξτε μια ξεχωριστή συναισθηματική ταυτότητα από το σύντροφό σας και σεβαστείτε και τη δική του ατομικότητα.

Αποδεχτείτε την ευθύνη για τις δικές σας απολαύσεις και απογοητεύσεις και μην κατηγορείτε τον σύντροφό σας γι’ αυτές.

Εκτιμήστε αυτό που έχετε και όχι αυτό που δεν έχετε.

Γιορτάστε την ανάπτυξη και την εξέλιξη του εαυτού σας και του συντρόφου σας.