Παραχωρούνται τα αεροδρόμια Κοζάνης και Καστοριάς

Τις εξελίξεις για την παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων κι αυτό της Κοζάνης και Καστοριάς, δρομολογεί το Υπερταμείο.

Επίσημα λοιπόν το Ταμείο έκανε γνωστό ότι γίνεται η προετοιμασία για τον διεθνή διαγωνισμό που θα περιλαμβάνει τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια.

Το Υπερταμείο εκκίνησε τις διαδικασίες αξιοποίησης των αεροδρομίων που διαχειρίζεται η ΥΠΑ το 2022.

Ήδη οι σύμβουλοι που έχουν αναδειχθεί προετοιμάζουν τα κείμενα της προκήρυξης με σκοπό μέχρι το καλοκαίρι να δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος. Αυτό πλέον που αποσαφηνίζεται είναι ότι πως και τα 22 αεροδρόμια θα αποτελέσουν μία ομάδα και δεν θα υπάρξει διαχωρισμός και διαφορετικοί διαγωνισμοί.

Τα 22 αεροδρόμια που μπαίνουν σε τροχιά παραχώρησης είναι τα εξής: Χίος, Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Κάρπαθος, Λήμνος, Ιωάννινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Κύθηρα, Λέρος, Σητεία, Ν. Αγχίαλος, Κάλυμνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυπάλαια, Καστελλόριζο, Καστοριά, Κάσος και Κοζάνη.

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για μικρά αεροδρόμια που δεν έχουν σημαντικό εμπορικό ενδιαφέρον, έχουν όμως σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο στην ζωή των κατοίκων των περιοχών που λειτουργούν.

Τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια ολοκληρώνουν την σειρά διαγωνισμών με την οποία ιδιωτικοποιούνται στο σύνολο τους τα κρατικά αεροδρόμια της χώρας.

Η αρχή έγινε με το αεροδρόμιο της Αθήνας την δεκαετία του 1990, ακολούθησαν το 2017 τα 14 Περιφερειακά αεροδρόμια, το 2019 το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου και το 2022 το αεροδρόμιο Καλαμάτας.