Εντυπωσίασε στο Πέρνικ η “Μύησις” – [φωτογραφίες]

Εντυπωσίασε στο Πέρνικ ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» με την τρίτη συμμετοχή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Αγώνων Μεταμφίεσης «Σούρβα» που διεξήχθη στις 26-28 Ιανουαρίου.

Φέτος η Καστοριά ήταν τιμώμενη πόλη στο Φεστιβάλ και οι χορευτές της Μυήσεως συμμετείχαν στην τελετή έναρξης το βράδυ της Παρασκευής παρουσιάζοντας την καρναβαλική Καστοριά μέσα από μια μουσικοχορευτική παράσταση.

Το πρωί του Σαββάτου οι Καστοριανοί Ραγκουτσάρηδες ξεσήκωσαν τους θεατές της παρέλασης και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες με καστοριανούς καρναβαλικούς ρυθμούς. Το θέμα της μεταμφίεσής τους ήταν από το παλιό έθιμο της ντουντούλκας. Άντρες και γυναίκες με παλιές φορεσιές και κουζινικά σκεύη στο χέρι ακολούθησαν τις ντουντούλκες σε όλη την παρέλαση μέχρι τη σκηνή, όπου έγινε η αναπαράσταση του εθίμου που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και ακούστηκε το τραγούδι Βάι Βάι Ντούντουλε, Περπερούνκα περπατεί… Τα δρώμενα συνοδεύτηκαν από το μουσικό συγκρότημα «Τοπική Παράδοση».

Από τον χώρο της παρέλασης τα μέλη της Μυήσεως παρουσιάστηκαν σε ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση στον σταθμό του ALPHA όπου οι Νίκος Μπαλιάκας και Κώστας Μητράκας έδωσαν συνέντευξη σχετικά με το φεστιβάλ και την παρουσία των Καστοριανών Ραγκουτσάρηδων.

Το ίδιο βράδυ η «Μύησις» συμμετείχε σε κοινό γλέντι με Βούλγαρους και Έλληνες καρναβαλιστές από τη Δράμα, την Ηγουμενίτσα και την Καρδίτσα. Στον χώρο του φεστιβάλ οι καρναβαλιστές είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα από υπαίθριες κουζίνες, να συναναστραφούν με καρναβαλιστές από όλη τη Βουλγαρία και από τις φιλοξενούμενες χώρες Ρουμανία, Σερβία, Ιταλία, Σλοβενία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία και Ισπανία και να περιηγηθούν στο παζάρι αναμνηστικών δώρων, δημιουργήματα ντόπιων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τη «Σούρβα». Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση μάσκας του Φεστιβάλ, όπου καλλιτέχνες παρουσίαζαν δημιουργήματά τους και εξηγούσαν την τεχνοτροπία τους.

Ο Δήμος μας ήταν επίσης καλεσμένος στο Φεστιβάλ, αφού η Καστοριά ήταν τιμώμενη πόλη, και εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο, Ιωάννη Κορεντσίδη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Μάνο Εγγλέζο, τον Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Πέτρο Τόσκο και την Ειδική Συνεργάτη Ειρήνη Αλμπάνη.

Ο Δήμαρχος του Πέρνικ Stanislav Vladimirof σε ιδιαίτερη εκδήλωση υποδέχτηκε τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των φιλοξενούμενων ομάδων. Η Πρόεδρος του Ομίλου «Μύησις» Ιφιγένεια Πάντσου μαζί με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Καστοριάς αντάλλαξαν δώρα με τον Δήμαρχο του Πέρνικ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Επιστημονικός Συνεργάτης Κώστας Μητράκας και η Πρόεδρος του Ομίλου συνάντησαν τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Καρναβαλικών Πόλεων και την Διευθύντρια του Φεστιβάλ «Σούρβα» και συζήτησαν για θέματα γύρω από την ευρωπαϊκή παραδοσιακή κληρονομιά, τη διαχείρισή της και τον ρόλο της Ομοσπονδίας και των φεστιβάλ καρναβαλικού και λαϊκού πολιτισμού στην ανάδειξη και διατήρηση της ευρωπαϊκής και βαλκανικής πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Πέρνικ από το 1966 και βασίζεται στην τοπική παράδοση των Kukeri και Survakari που έχουν τις ρίζες τους στη διονυσιακή λατρεία των αρχαίων Θρακών. Το φεστιβάλ διεθνοποιήθηκε το 1985 και το 1995 το Πέρνικ έγινε δεκτό ως μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Καρναβαλικών Πόλεων. Στις 26 Ιουνίου 2009, κατά τη διάρκεια μιας πανηγυρικής συνόδου του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πέρνικ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Henry van der Kroon, ανακήρυξε το Πέρνικ ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των παραδόσεων Survakar και Kuker. Το 2014, το Πέρνικ και το φεστιβάλ Σούρβα συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του περιοδικού National Geographic των κορυφαίων χειμερινών προορισμών του κόσμου. Από το 2008, το Διεθνές Φεστιβάλ Αγώνων Μεταμφίεσης διεξάγεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου. Το πιο ελκυστικό αποκορύφωμά του είναι η διήμερη αγωνιστική παρέλαση ομάδων μεταμφιεσμένων.

Τόσο το έθιμο με τις καλλιτεχνικές του εκφάνσεις, όσο και η διαχείρισή του από τις βουλγαρικές αρχές αποτελούν μια σπουδαία εμπειρία για τα μέλη της «Μυήσεως». Πρόκειται για έναν θεσμό που βασιζόμενος σε ένα παραδοσιακό έθιμο έχει γίνει γνωστός διεθνώς και αναπτυσσόμενος συνεχώς εξελίσσεται διαφυλάττοντας την παράδοση και ενισχύοντας τις τέχνες, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τον πολιτιστικό τουρισμό.

Η «Μύησις» ευελπιστεί όχι μόνο να συμμετάσχει και την επόμενη χρονιά στο φεστιβάλ αλλά και να αναπτύξει μια ισχυρότερη σχέση συνεργασίας με τα πολιτιστικά και επιστημονικά δρώμενα του Πέρνικ.

φωτογραφίες: