Έχετε παρατηρήσει ότι όσο περνάνε τα χρόνια, τα αστέρια στον ουρανό… εξαφανίζονται με έναν εντυπωσιακά ανησυχητικό ρυθμό; Αν και βρίσκονται εκεί, εμείς γιατί πλέον δεν μπορούμε να τα δούμε με τα μάτια μας; Η απάντηση είναι απλή: σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γης υπάρχει διάχυτη η λάμψη του τεχνητού φωτός.
Αυτή η φωτορύπανση υποσκάπτει τη δυνατότητα παρατήρησης των άστρων τα βράδια.
Μελέτες στο παρελθόν έχουν αναδείξει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τεχνητού φωτισμού για τα οικοσυστήματα της Ευρώπης και άλλων περιοχών, αλλά τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη υγεία;
Η φωτορύπανση διαταράσσει την φυσική κυκλική μετάβαση από το ηλιακό στο αστρικό φως και αντίστροφα, μια φυσική διαδικασία με την οποία έχουν εξελιχθεί οι βιολογικοί οργανισμοί.
Αυτή η διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών και η επακόλουθη διαταραχή της έκκρισης ορμονών συνδέονται με τις διαταραχές ύπνου, την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, διάφορες μορφές καρκίνου, καθώς και ορισμένες ψυχικές διαταραχές.
Η φωτορύπανση απειλεί και τα μάτια μας
Έχει αναγνωριστεί ευρέως ότι το τεχνητό φως τη νύχτα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο, δυνητικά καταλήγοντας σε βλάβες στον οφθαλμικό ιστό.
Πρόσφατα, ερευνητές από την Νότια Κορέα, εξέτασαν το ενδεχόμενο το τεχνητό φως τη νύχτα να προάγει τον κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας χρόνιας νόσου που προσβάλλει την περιοχή της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς, προκαλώντας προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης.
Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, αποκάλυψε μέχρι και 117% αύξηση του κινδύνου για την υγρή μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας εξαιτίας της ακτινοβολίας του τεχνητού φωτός σε εξωτερικούς χώρους.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης σε όλο τον κόσμο.
Ο κίνδυνος εκφύλισης από το τεχνητό φως τη νύχτα αφορούσε κυρίως ηλικιωμένους άνδρες, άτομα με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25, καπνιστές, άτομα που έπιναν αλκοόλ, κατοίκους πόλης και άτομα με υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία.
Πώς θα προστατευτούμε από το μπλε φως
Η εξάπλωση του φωτισμού LED, που εκπέμπει περισσότερο μπλε φως στο οποίο τα μάτια είναι πιο ευαίσθητα, έχει επιδεινώσει την κατάσταση.
Αυτός ο τύπος τεχνητού φωτός διαταράσσει τη φυσική αύξηση της μελατονίνης στον εγκέφαλό μας, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Chronobiology International.
Αυτό μπορεί να επηρεάσει:
- Την ικανότητά μας να κοιμόμαστε καλά,
- Την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά,
- Το συγχρονισμό και την απελευθέρωση άλλων ορμονών και
- Τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων γλυκόζης.
Ο παρατεταμένος κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο καρκίνος.
Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Epidemiology αναφέρει ότι η έκθεση στο μπλε φως εξωτερικού χώρου φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μερικοί τρόποι προστασίας είναι να φοράμε γυαλιά που φιλτράρουν τη UV ακτινοβολία και το μπλε φως, να χρησιμοποιούμε φίλτρα μπλε φωτός στα κινητά μας και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το κινητό στο σκοτάδι.