Γιατί πρέπει να αλατίζουμε το κρέας 40 λεπτά πριν το μαγειρέψουμε

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα του κρέατος είναι να το αλατίζουμε και να το βάζουμε στο φούρνο μετά από 5 λεπτά.

Το σωστό αλάτισμα είναι από τα βασικά στοιχεία ενός επιτυχημένου πιάτου. Το ίδιο είναι, όμως, κι ένα ζουμερό, καλομαγειρεμένο κρέας. Το αλάτισμα, όμως, αν δεν γίνει στο σωστό χρόνο, μπορεί να σαμποτάρει τα υγρά του κρέατος και το αποτέλεσμα να είναι λίγο στεγνό. Το αλάτι διαλύει τις πρωτεΐνες και χαλαρώνει τις μυϊκές ίνες καθώς εισχωρεί μέσα στο κρέας, τραβώντας τα υγρά του. Αν, λοιπόν, ψηθεί αμέσως μετά το αλάτισμα, το κρέας δεν θα βγάλει τόσους χυμούς καθώς συστέλλεται.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε;

Το αλάτισμα του κρέατος εκ των προτέρων το αρωματίζει καλά και το κάνει πιο ζουμερό. Όσο περισσότερο χρόνο έχει το αλάτι για να κάνει τα μαγικά του, τόσο το καλύτερο. Αλατίστε αν είναι δυνατόν από την προηγούμενη ημέρα, με 11,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher ανά κιλό κρέατος, αν και 40 λεπτά αρκούν.

Αν δεν έχετε χρόνο να αφήσετε το κρέας να καθίσει για τουλάχιστον 40 λεπτά, περιμένετε να αλατίσετε ακριβώς πριν το μαγείρεμα. Αν περάσουν έστω και 5 λεπτά, θα χάσετε μεγάλη ποσότητα από τους χυμούς του και θα είναι πιο δύσκολο να ροδίσει το κρέας σας.

Με τα θαλασσινά και τα ψάρια δεν ισχύει το ίδιο. Τα παχιά ή αφράτα φιλέτα ψαριών μπορούν να χειριστούν το αλάτισμα 15-30 λεπτά νωρίτερα.