Λόγοι για να αρχίσετε το τρέξιμο

Μικρά και μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία σας, τα οποία μπορείτε να κερδίσετε απλά φορώντας ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και βγαίνοντας στον δρόμο.

1. Για να ζήσετε περισσότερο. Και να έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής.

2. Για δυνατούς μυς και οστά. Εκτός από το ότι αυξάνει τη μυϊκή μάζα, το τρέξιμο αυξάνει και την οστική πυκνότητα, μειώνοντας τις πιθανότητες οστεοπόρωσης.

3. Για καλύτερη αντοχή και ευλυγισία και ανθεκτικότητα των αρθρώσεων. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη τραυματισμών.

4. Για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Το τρέξιμο βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

5. Για γερή καρδιά. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology», το τρέξιμο συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του διαβήτη και της στεφανιαίας νόσου.

6. Για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Και για να απομακρύνετε τις τοξίνες από το σώμα σας.

7. Για να μειώσετε τη φλεγμονή. Και το οξειδωτικό στρες.

8. Για να νιώθετε και να δείχνετε νέοι. Με υγιές και λαμπερό δέρμα.

9. Για να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας. Το τρέξιμο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, καθιστώντας το σώμα πιο ανθεκτικό σε λοιμώξεις και μολυσματικούς παράγοντες.

10. Για βελτιωμένη αναπνοή. Και υγιείς πνεύμονες.

11. Για να κάψετε θερμίδες. Ετσι θα χάσετε εύκολα τα περιττά κιλά.

12. Για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας. Σε όλους τους τομείς (π.χ. δουλειά, σχέσεις).

13. Για να κοιμάστε καλύτερα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern υποστηρίζουν ότι η τακτική αερόβια άσκηση «νικά» την αϋπνία.

14. Για να βλέπετε καλύτερα. Fun fact: Οι δρομείς έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη.

15. Για ενισχυμένη συγκέντρωση και διάθεση. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One έδειξε μέσα από εγκεφαλογραφήματα ότι η έντονη αερόβια άσκηση ενεργοποιεί τα «έξυπνα» μέρη του εγκεφάλου που βοηθούν να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας και να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας.

16. Για να πάρετε περισσότερη βιταμίνη D. Περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τον ήλιο, επομένως το τρέξιμο μια ηλιόλουστη ημέρα μπορεί να αυξήσει τη βιταμίνη D στον οργανισμό σας.

17. Για ανεβασμένη ενέργεια. Μπόνους: Περισσότερη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα.

18. Για να βρείτε την ισορροπία. Σωματικά και πνευματικά.

19. Για να συνδεθείτε με τη φύση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ παρατήρησαν ότι όσοι τρέχουν στο πάρκο για 50 λεπτά ημερησίως έχουν λιγότερο άγχος και κάνουν λιγότερες αρνητικές σκέψεις.

20. Για να περνάτε περισσότερο χρόνο με φίλους. Βρείτε ένα «running buddy» για να μοιραστείτε την εμπειρία και όλα τα οφέλη της.

21. Για να έρθετε πιο κοντά με τον/τη σύντροφό σας. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Social Behavior and Personality» αναφέρει ότι τα ζευγάρια που γυμνάζονται παρέα νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση τους.

22. Για να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον τετράποδο φίλο σας. Κι αυτός χρειάζεται γυμναστική.

23. Για να περνάτε πολύτιμο χρόνο με τον εαυτό σας. Είναι μια μορφή αυτοφροντίδας.

24. Για να μη βαρεθείτε ποτέ. Μπορείτε να τρέξετε οπουδήποτε!