Το μεγαλύτερο λάθος των οδηγών ενώ περιμένουν στο φανάρι

Πέρα από τη ζημιά που προκαλείται, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί και ατύχημα

Ήταν και είναι ακόμη συνήθεια πολλών οδηγών, είτε νέων, είτε έμπειρων, ωστόσο ελάχιστοι μπορούν να αντιληφθούν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στο αυτοκίνητο και φυσικά το μέγεθος του κόστους.

Αν και σε λίγα χρόνια τα αυτόματα Ι.Χ θα αποτελούν πλειοψηφία, έως τότε καλό θα ήταν να είμαστε… τρυφεροί απέναντι στο τρίτο και ίσως βασικότερο πεντάλ του οχήματός μας, που δεν είναι άλλο από τον συμπλέκτη.

Η φθορά του εντείνεται στην άσκοπη χρήση του, η οποία σημειώνεται κατά κόρον ενώ περιμένουμε στο κόκκινο φανάρι, την πράσινη ένδειξη.

Πολλοί το κρατούν πατημένο και ενώ το αυτοκίνητο κινείται

Πολλοί οδηγοί, είτε από άγνοια, είτε από βιασύνη να πατήσουν το γκάζι συνηθίζουν να κρατούν το πόδι τους πατημένο στον συμπλέκτη, με αποτέλεσμα να φθείρεται το ρουλεμάν του το οποίο πιέζει άσκοπα το βολάν.

Υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης

Πέρα από τη ζημιά που προκαλείται, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί και ατύχημα. Αυτό διότι, αφήνοντας κάποια σχέση στο κιβώτιο ενώ είμαστε σταματημένοι, υφίσταται το σενάριο να γλιστρήσει το πόδι μας από τον συμπλέκτη και να σημειωθεί σύγκρουση.

Καλό είναι, λοιπόν, όταν σταματάμε το φανάρι να βγάζουμε την ταχύτητα που έχουμε και στο κιβώτιο και να κρατάμε το αριστερό μας πόδι μακριά από το πεντάλ του συμπλέκτη.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι πολλοί που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία οδηγών, έχουν επίσης την κακή συνήθεια να ακουμπούν το πόδι τους στο συμπλέκτη και όταν το αυτοκίνητο κινείται. Πρόκειται, επίσης, για μια συνήθεια που επίσης φθείρει τον δίσκο του συμπλέκτη και το ρουλεμάν χωρίς να το αντιλαμβάνονται, όπως αναφέρει το carandmotor

Σημειώνεται ότι μια ζημιά στο σετ του συμπλέκτη είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, με το κόστος επισκευής να κυμαίνεται μεταξύ 400-500 ευρώ και άνω.