Μια ενότητα 2.528 γυάλινων αρνητικών (φωτογραφικών πορτραίτων), από την Καστοριά και την περιφέρειά της την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, δημοπρατείται σήμερα 21 και αύριο 22 Φεβρουαρίου από τον Οίκο Βέργος, στο ξενοδοχείο Athens Plaza με τιμή εκκίνησης €50.000
Ο Κωστής Αντωνιάδης, φωτογράφος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έγραψε χθες (στο Fb) για την γνωριμία του με το έργο του Λεωνίδα Παπάζογλου και την πρόταση που του έγινε για να επιμεληθεί μία έκθεση με τις φωτογραφίες του.
Με αφορμή την αυριανή δημοπρασία της συλλογής των έργων του Λεωνίδα Παπάζογλου – μια σύντομη αναδρομή.
Ο Γιώργος Γκολομπίας γεννήθηκε το 1961 στο Βογατσικό Καστοριάς και σπούδασε Ιατρική στη Θεσσαλονίκη. Εξαιρετικά εύστοχος στην επισήμανση της λεπτομέρειας και ακριβής στην καταγραφή της τεκμηρίωσης θεωρείται από τους σημαντικότερους ερευνητές στο χώρο της ιστορικής φωτογραφίας. Έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 48 ετών αφήνοντας παρακαταθήκη ανάμεσα σε άλλα τη συλλογή των έργων του Λεωνίδα Παπάζογλου.
Είχα την τύχη να τον γνωρίσω στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, όταν το 2004 μου παρουσίασε το έργο του Παπάζογλου με την πρόταση δημιουργίας μιας έκθεσης και την έκδοση ενός λευκώματος. Έχουν περάσει είκοσι χρόνια και θυμάμαι ακόμα την έκπληξη, τον θαυμασμό και την συγκίνηση που μου προκάλεσαν οι φωτογραφίες του (ψηφιοποιημένες όλες από γυάλινα αρνητικά). Η πρώτη έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονικής το φθινόπωρο του 2004, και ακολούθησαν άλλες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2018 η οικογένεια Γκολομπία, στην οποία περιήλθε το φωτογραφικό αρχείο του, δώρισε στον Δήμο Καστοριάς 140 φωτογραφίες με σκοπό την μόνιμη έκθεσή τους και παραχώρησε την άδεια χρήσης 400 ψηφιακών αρχείων για τη συνολική προβολή του έργου του. Είχα την τύχη να επιμεληθώ και αυτή την έκθεση η οποία με την συνδρομή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάσθηκε στο Αρχοντικό Βέργου στην Καστοριά τον Νοέμβριο του 2018.
Αύριο 21/2 με ανάμικτα συναισθήματα θα περιμένω το αποτέλεσμα της δημοπρασίας της συλλογής των έργων του Λεωνίδα Παπάζογλου. Εύχομαι η συλλογή να παραμείνει ακέραια στην Ελλάδα, να συντηρηθούν οι γυάλινες πλάκες (το έχουν ανάγκη), να ολοκληρωθεί η τεκμηρίωσή τους και να αξιοποιηθεί πλήρως το περιεχόμενό τους.
Το παρακάτω βίντεο συνοδεύει την (μόνιμη;) έκθεση του Λεωνίδα Παπάζογλου στην Καστοριά.