Πώς θα βρείτε αν σας “κλέβουν” το ίντερνετ – Τι πρέπει να κάνετε

Βρείτε με απλά βήματα ποιος έχει μπει στο δίκτυό σας.

Παρατηρείτε ότι η ταχύτητα του ίντερνετ στο σπίτι σας είναι χαμηλή; Σας έρχονται στο κινητό «περίεργες» διαφημίσεις που δεν έχετε ξαναδεί; Αδυνατείτε να συνδεθείτε σε κάποιες εφαρμογές;

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας «κλέβουν» το ίντερνετ και κάποιος να έχει «μπει» στο δικό σας ρούτερ. Στην περίπτωση αυτή, κινδυνεύετε ακόμα και με κλοπή των προσωπικών σας δεδομένων.

Μπορείτε όμως να εντοπίσετε τον εισβολέα και να τον αποκλείσετε από το δικό σας δίκτυο; Φυσικά και θα σας πούμε το πώς.

Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ακόμα και αν έχετε κωδικό ασφαλείας στο ρούτερ σας, αυτός μπορεί να «σπάσει». Φανταστείτε ότι υπάρχουν ακόμα και δωρεάν εφαρμογές στο διαδίκτυο, που κάνουν κάτι τέτοιο.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε τον κωδικό σας. Φροντίστε, ο νέος κωδικός να είναι πολύ πιο «σύνθετος», ώστε να μην «σπάει» εύκολα. Για να γίνει αυτό, δημιουργήστε έναν κωδικό με γράμματα πεζά, αλλά και κεφαλαία, αριθμούς αλλά και σύμβολα. Να περιέχει δε, πάνω από 8 χαρακτήρες.

Υπάρχει όμως και ένας πολύ συγκεκριμένος τρόπος, για να δείτε ανά πάσα στιγμή, αν κάποιος είναι συνδεδεμένος στο δικό σας ρούτερ.

Κάνετε login στο ρούτερ σας. Κάθε ρούτερ έχει διαφορετική «διεύθυνση». Εισάγεται αυτή τη διεύθυνση και μετά γράψτε το admin name και το password. (Όλα τα ρούτερ, αναγράφουν επάνω στη συσκευή τα στοιχεία, εκτός αν τα έχετε αλλάξει, οπότε γνωρίζετε τους νέους κωδικούς).

Στη συνέχεια πατήστε την επιλογή, «συνδεδεμένες συσκευές». (Connected devices, ή Attached devices). Εκεί θα δείτε ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο δικό σας δίκτυο. Εύκολα μπορείτε να καταλάβετε, αν υπάρχει κάποια άγνωστη σε εσάς συσκευή». Αν διαπιστώσετε ότι πράγματι συμβαίνει αυτό, αμέσως αλλάξτε τον κωδικό ασφαλείας του wifi, δημιουργώντας έναν, όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Για τους πιο μυημένους στην τεχνολογία, υπάρχουν και οι εφαρμογές στα κινητά, που έχει κάθε πάροχος ίντερνετ και από τις οποίες μπορείτε να ελέγχετε τη σύνδεσή σας ανά πάσα στιγμή.