Η συνέντευξη του Αστυνομικού Δ/ντή κ. Ν. Έξαρχου στους μαθητές του 1ου Δημοτικού Καστοριάς

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης εργαστηρίων δεξιοτήτων «Μαθαίνω τα Επαγγέλματα» και ειδικότερα της επίσκεψης των μικρών μαθητών στο Αστυνομικό Μέγαρο Καστοριάς. Αποτελεί δε μέρος ενός ευρύτερου σχολικού εντύπου του σχολείου.

Η μέρα που οι μαθητές μας έκαναν ανάκριση στον Αστυνομικό Διευθυντή Καστοριάς κ. Νικόλαο Έξαρχο

Οι μικροί μαθητές μας αφού ξεναγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση της πόλης πήραν τον ρόλο δημοσιογράφων και έθεσαν ερωτήσεις στον Α.Δ. Καστοριάς κ. Νικόλαο Έξαρχο, που άπτονταν τόσο της επαγγελματικής ιδιότητας, όσο και της προσωπικής – συναισθηματικής υπόστασης του αστυνομικού, προκειμένου να λάβουν έγκυρες απαντήσεις πάνω στις δικές τους απορίες.

Ο Διευθυντής τους υποδέχτηκε με χαρά στο γραφείο του και ο μαθητές του υπέβαλλαν τις ερωτήσεις τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η Συνέντευξη του Α.Δ. Καστοριάς κ. Νικόλαου Έξαρχου στους μαθητές μας:

Μ: Μαθητές
Δ: Αστυνομικός Διευθυντής κ. Νικόλαος Έξαρχος

Εισαγωγή

Μ: Καλημέρα σας!!!
Δ: Καλώς ήλθατε παιδιά! Πώς σας φάνηκε το κτήριο;

Μ: (με μια φωνή) Τέλειο!!!
Δ: Μήπως είναι από τα καλύτερα κτήρια στην πόλη μας;

Μ: Ναιιιι! Τέλειο, τέλειο !!
Δ: (Αστειευόμενος) Αυτά τώρα είναι λαχνοί για να κερδίσουμε κάτι; (το κάθε παιδί κρατάει και από ένα χαρτάκι με την ερώτηση που θα κάνει στην Διευθυντή)

Μ: (Γελούν). Όχι, όχι, αυτές είναι οι ερωτήσεις μας. *Η εκπαιδευτική Σύμβουλος εξηγεί τη διαδικασία στον κ. Διευθυντή και η Συνέντευξη αρχίζει.
… Σας ευχαριστούμε …
Δ: Εμείς σας ευχαριστούμε. Είναι μεγάλη τιμή μας που βρίσκεστε σήμερα εδώ και σας ευχαριστούμε πολύ, στο Νέο Αστυνομικό Μέγαρο, που όπως θα διαπιστώσατε, είναι σύγχρονο και φιλικό, τόσο για τον αστυνομικό που εργάζεται εδώ μέσα, όσο και για τον πολίτη, διότι το προηγούμενο μας κτήριο, δεν ξέρω, το θυμάστε;

Μ: Το θυμόμαστε!
Δ: …αλλά ήτανε παρα πολύ παλιό. Τί λέτε λοιπόν, να ξεκινήσουμε τις ερωτήσεις; Ποιος θα ξεκινήσει;

Συνέντευξη

Μ: Πώς σας λένε;
Δ: Ονομάζομαι Νικόλαος Έξαρχος και είμαι ο Αστυνομικός Διευθυντής του Νομού.

Μ: Τι σπουδάσατε;
Δ: Έχω την τύχη να είμαι από την πρώτη σειρά Πανελληνίων που μπήκανε στην Ελληνική Αστυνομία και αποφοίτησα από τη Σχολή Αξιωματικών της Σχολής Αστυνομίας της οποίας η διάρκεια φοίτησης είναι τέσσερα (4) έτη.

Μ: Πόσα χρήματα παίρνετε για τη δουλειά που κάνετε;
Δ: Οι αποδοχές μας είναι αξιοπρεπείς. Μπορείς δηλαδή με τα χρήματα που λαμβάνεις από αυτό το επάγγελμα να ζήσεις αξιοπρεπώς την οικογένειά σου.

Μ: Τί ακριβώς κάνετε στη δουλειά σας;
Δ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, εγώ εδώ κατέχω τη θέση του Αστυνομικού Διευθυντή, είναι δηλαδή αυτός που ελέγχει την καλή λειτουργία των υπολοίπων υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες που έχουμε εδώ είναι οκτώ (8): Είναι η Ασφάλεια, το Αστυνομικό Τμήμα Καστοριάς, το Αστυνομικό Τμήμα Άργους Ορεστικού, το Αστυνομικό Τμήμα Νεστορίου, το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μεσσοποταμίας, το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Νεστορίου και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κορεστίων. Όλους λοιπόν αυτούς, προσπαθούμε από τη θέση αυτήν εγώ και οι συνεργάτες μου, να τους δίνουμε τις κατάλληλες εντολές, τις κατάλληλες κατευθύνσεις, τις κατάλληλες οδηγίες ούτως ώστε να λειτουργούνε σωστά και αποτελεσματικά προς όφελος του πολίτη, του Καστοριανού συμπολίτη μας.

Μ: Σας αρέσει η δουλειά σας; Αν ναι, γιατί;
Δ: Μου αρέσει η δουλειά μου, από πολύ μικρός ονειρευόμουν να γίνω αυτό που είμαι και στην πορεία μου άρεσε ακόμα περισσότερο, γιατί είναι μια δουλειά της προσφοράς, είναι μια δουλειά που παρέχεις τη βοήθειά σου σε ανθρώπους που το έχουνε πραγματικά ανάγκη. Να ξέρετε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ όμορφα.

Μ: (παρεμβολή). Οι περισσότεροι από εμάς αστυνομικοί θέλουμε να γίνουμε, να το ξέρετε.
Δ: Οι περισσότεροι αστυνομικοί; Αυτό είναι πολύ ευχάριστο! Εύγε, εύγε!

Μ: Εγώ κύριε θέλω να γίνω οδοντίατρος αλλά τώρα που το λέτε, μου αρέσει και ο αστυνομικός.
Δ: Μπορείς να γίνεις οδοντίατρος και να είσαι και στην αστυνομία!

Μ: (Συνέχεια). Γιατί αποφασίσατε να κάνετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;
Δ: Το είπα και πριν, γιατί μου αρέσει να προσφέρω στον συνάνθρωπό μου, στην κοινωνία,
στην πατρίδα, σε όλο τον κόσμο. Είναι μεγάλη ευκαιρία και τιμή να προσφέρουμε από τη θέση τη δική μας, αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, μπορούμε να προσφέρουμε πολλά
σε όλη την κοινωνία.

Μ: Είναι δύσκολη η δουλειά σας κ. Διευθυντά, είναι τρομακτική, είναι διασκεδαστική και γιατί;
Δ: Είναι δύσκολη και επικίνδυνη, το μόνο βέβαιο. Δύσκολη γιατί το έγκλημα δεν έχει ωράριο και είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην έχεις ωράριο γιατί δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα στη ζωή σου. Είναι επικίνδυνη γιατί στην προσπάθεια μας να προστατεύσουμε τον πολίτη, μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιον κακοποιό, ο οποίος μπορεί να μας κάνει κακό. Είναι όμως και διασκεδαστική γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ όμορφα όταν βοηθάμε τον πλησίον μας.

Μ: Ποιος σας βοηθάει στο να λύσετε τα μυστήρια;
Δ: Στο να λύσουμε τα μυστήρια μας βοηθάει η εκπαίδευση μας, η εμπειρία μας από ένα σημείο και μετά, καθώς και η τεχνολογία.

Μ: Πόσες ώρες δουλεύετε;
Δ: Εγώ προσωπικά πάρα πολλές.

Μ: Δεν δουλεύετε δηλαδή ένα οχτάωρο;
Δ: Όχι, όχι, η υπηρεσία με χρειάζεται πολλές ώρες. Μπορεί κάποιος να με καλέσει, να με χρειαστεί και να έρθω στο γραφείο παρόλο που έχει τελειώσει το οχτάωρό μου.

Μ: Δηλαδή κάθεστε μόνο τα Σαββατοκύριακα
Δ: Και τα Σαββατοκύριακα δουλεύω!

Μ: Δηλαδή και την Κυριακή;
Δ: Και την Κυριακή πολλές φορές. Είναι πολλές οι ώρες που εργαζόμαστε, αυτήν είναι η αλήθεια.

Μ. Κοιμάστε καθόλου;
Δ: (γελώντας) Αρκετές φορές (γέλια), όταν μου το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Μ: Ποιο είναι το πιο συχνό έγκλημα εδώ στην Καστοριά;
Δ: Εδώ στη Καστοριά έχουμε την τύχη να έχουμε αρκετές δυνάμεις, να έχουμε ήσυχους πολίτες με αποτέλεσμα να θεωρούμαστε ίσως και ο ασφαλέστερος νομός σε όλη τη χώρα. Δεν έχουμε ιδιαίτερη εγκληματικότητα, μικροεγκληματικότητα έχουμε που αφορά συνήθως
κλοπές, απάτες, να σε ξεγελάνε δηλαδή και να σου παίρνουνε χρήματα.

Μ: Ανακαλύπτετε πολλά εγκλήματα και πολλές ληστείες;
Δ: Ανακαλύπτουμε, ανακαλύπτουμε πολλά. Και εγώ προσωπικά έχω ανακαλύψει πάρα πολλά γιατί είχα την τύχη να υπηρετήσω πάρα πολλά χρόνια ως διευθυντής στην ασφάλεια της Καστοριάς και εξιχνιάσαμε πάρα πολλά εγκλήματα και αποδομήσαμε πάρα πολλές εγκληματικές οργανώσεις.

Μ: Έχουν έρθει ποτέ σε εσάς άνθρωποι για κατάθεση;
Δ: Πάρα πολλοί. Δε θυμάμαι πλέον πόσοι, το νούμερο είναι πολύ μεγάλο.

Μ: Ποιες άλλες μεθόδους χρησιμοποιείτε όταν κάποιος ενώ τον ανακρίνετε, συνεχίζει να σας λέει ψέματα;
Δ: Επειδή στη σχολή εκπαιδευόμαστε και σε θέματα ψυχολογίας και σε συνδυασμό με την
εμπειρία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, μπορούμε να αντιληφθούμε αν κάποιος συνεχίζει να λέει ψέματα και προσπαθούμε μέσω της κούρασης και του κλονισμού της ψυχολογίας του, να μας αποκαλύψει ποια είναι η αλήθεια. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι τρόποι, μέσω της
τεχνολογίας, μέσω των μαρτυριών των πολιτών, των καταθέσεων, των αστυνομικών κλπ.

Μ: Γιατί οι αστυνόμοι χρειάζονται τα περιπολικά;
Δ: Για αρκετούς λόγους. Κατ’ αρχήν για να πηγαίνουμε γρήγορα σε ένα περιστατικό, άλλος ένας είναι για να δηλώνουμε την παρουσία μας με τον φάρο κατά τη διάρκεια της περιπολίας γιατί ενισχύουμε έτσι το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, αισθάνονται πιο ασφαλείς βλέποντας την αστυνομία και τους φάρους και κάποιον επίδοξο κακοποιό τον αποθαρρύνουμε να κάνει κάτι κακό. Επίσης, είναι οι καιρικές συνθήκες. Όταν έχει πάρα πολύ κρύο ή βροχήκαι λοιπά, πως θα μπορέσουμε να περιπολούμε διαφορετικά, αν δεν είχαμε τα περιπολικά;

Μ: Πόση ώρα κρατάει περίπου η περιπολία σας;
Δ: Η περιπολία εκτός απροόπτου, είναι για ένα οχτάωρο των οχημάτων και ένα εξάωρο
των μοτοσικλετιστών.

Μ: Έχετε αρκετά οχήματα εδώ, ώστε να μπορέσετε να πιάσετε τους κλέφτες;
Δ: Είναι υπερ αρκετά τα οχήματα που έχουμε εδώ. Ο στόλος μας είναι πολύ μεγάλος. Όλα μαζί, μπορεί να πλησιάζουν και τα 100.

Μ: Που χρησιμοποιείτε τα ραντάρ;
Δ: Τα ραντάρ χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των τροχονομικών ελέγχων ούτως
ώστε να εντοπίσουμε οδηγούς οι οποίοι υπερβαίνουν τα όρια της ταχύτητας και να βεβαιωθούν οι σχετικές παραβάσεις ούτως ώστε να συνετιστούν, γιατί προέχει η ανθρώπινη ζωή.

Μ: Πού χρησιμοποιείτε το πιστόλι;
Δ: Το πιστόλι καλό είναι να μην το χρησιμοποιούμε αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που
απαιτείται να γίνει και αυτό, υπάρχει σχετική νομοθεσία που προβλέπει τις προϋποθέσεις
χρήσης του όπλου, είναι ο νόμος περί όπλων και αυτό γίνεται κυρίως όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση άμυνας, όταν δηλαδή προστατεύεις τη δική σου τη ζωή ή τη ζωή κάποιου τρίτου.

Μ: Συνεργάζεστε με τον στρατό;
Δ: Με τον στρατό, ναι συνεργαζόμαστε αρκετά συχνά ειδικά εδώ στην ακριτική Καστοριά
που έχουμε 47 χιλιόμετρα σύνορα και πολλές αστυνομικές ενέργειες που γίνονται στα σύνορα, γίνονται κατόπιν έγκρισης και κατόπιν συνεννόησης με τον στρατό.

Μ: Υπάρχουν διαφορές μεταξύ Αμερικανικής και Ελληνικής αστυνομίας;
Δ: Προφανώς και υπάρχουν, αν και ο στόχος είναι κοινός, η προστασία του πολίτη. Υπάρχουν όμως γιατί είναι δύο διαφορετικές χώρες. Η Αμερικανική αστυνομία υπερτερεί σε
υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε τεχνολογία. Η ελληνική αστυνομία, κατά την άποψη μου,
υπερτερεί σε σχέση με την αμερικανική στο έμψυχο δυναμικό, διότι οι Έλληνες αστυνομικοί λειτουργούν με περισσότερη αυταπάρνηση, με περισσότερο επαγγελματισμό και με μεγαλύτερο φιλότιμο.

Μ: Δουλεύετε και στις γιορτές;
Δ: Δουλεύουμε κυρίως στις γιορτές (γέλια), γιατί στις γιορτές που οι περισσότεροι πολίτες ξεκουράζονται και παίρνουνε άδειες, είναι και μεγαλύτερη η κίνηση και στους δρόμους και στα εμπορικά καταστήματα και γενικότερα στην πόλη μας, οπότε πρέπει οι αστυνομικοί να είναι έξω για να βοηθήσουν να κυλήσουνε όλα ομαλά.

Μ: Προλαβαίνετε να δείτε τα παιδιά σας και την οικογένεια σας;
Δ: Δεν προλαβαίνω να τα δω όσο θα ήθελα ούτε όσο θα έπρεπε. Αυτό είναι ένα από τα
αρνητικά του επαγγέλματος. Είπαμε έχει πολλά θετικά αλλά αυτό είναι ένα από τα μεγάλα
αρνητικά με μεγάλο ψυχολογικό κόστος.

Μ: Σας ευχαριστούμε πολύ!
Δ: Εγώ σας ευχαριστώ και να ξαναρθείτε όποτε το θελήσετε