«Ωρα μηδέν» στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ χρειάστηκε να προβούν σε σειρά αλλαγών στο βασικό κείμενο επί του οποίου κατέληξαν στις διαπραγματεύσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων.

Η αποτύπωση εγγράφως μιας σειράς θεμάτων που συζήτησαν χθες στη μεταξύ τους ωριαία τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μεταθέτει για σήμερα το πρωί την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Εφόσον, όπως αναμένεται, στην επικοινωνία αυτή οι δύο πρωθυπουργοί καταλήξουν σε συμφωνία επί μιας τελικής πρότασης, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να ενημερώσει άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθως τους πολιτικούς αρχηγούς. Στη συνέχεια, τις αμέσως επόμενες ημέρες οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα υπογράψουν τη συμφωνία –πιθανότατα στις Πρέσπες– και αυτή θα κυρωθεί από τη Βουλή, ώστε στο τέλος του μήνα να απευθυνθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ιούλιο να της απευθυνθεί πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

Στις 3 μ.μ., χθες, πραγματοποιήθηκε το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του κ. Ζάεφ, έπειτα από κύκλο έντονων διεργασιών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οπως όλα δείχνουν, οι δύο πρωθυπουργοί χρειάστηκε να προχωρήσουν σε μια σειρά από αλλαγές στο βασικό κείμενο επί του οποίου κατέληξαν στις διαπραγματεύσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τα σημεία στα οποία εστιάστηκε η χθεσινή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών αφορούν πρωτίστως το πεδίο εφαρμογής της νέας ονομασίας, το πλαίσιο, δηλαδή, του erga omnes. Ο κ. Ζάεφ εμφανίζεται να ζήτησε επιμόνως ορισμένες «καμουφλαρισμένες» εξαιρέσεις από τον κανόνα γενικής εφαρμογής της νέας ονομασίας, να διερευνηθεί δηλαδή η δυνατότητα σε κάποιες δευτερεύουσες αναφορές να μπορεί στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ να διατηρηθεί η χρήση της σημερινής συνταγματικής ονομασίας. Την ίδια στιγμή, έπειτα από τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε στην Αθήνα αναφορικά με τις πληροφορίες που ήθελαν να αναγνωρίζεται από τη συμφωνία η ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας, και αυτό το θέμα μπήκε ξανά στο τραπέζι, προκειμένου να αναζητηθεί κάποια διατύπωση που θα μπορούσε να είναι καλύτερα διαχειρίσιμη πολιτικά, μια διατύπωση που θα καθιστά σαφή τη διάκριση της σημερινής οντότητας από την αρχαιοελληνική Μακεδονία. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε χθες (τ/σ Kontra) ότι αυτό έχει διασφαλιστεί με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Αφησε να εννοηθεί δε ότι για την πλήρη ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ θα μεσολαβήσει ένα χρονοδιάγραμμα, που θα ακολουθεί τις φάσεις υλοποίησης της συμφωνίας.

Καθώς τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν, η Αθήνα είχε διαμηνύσει με κάθε τρόπο τις προηγούμενες ημέρες προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν εξελίξεις εάν όντως στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 28 και 29 Ιουνίου. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι εφόσον η συμφωνία περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκαίρως, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στις 25 Ιουνίου θα δοθεί το πράσινο φως για την ενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της γειτονικής χώρας. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σήμερα. «Κάναμε το αποφασιστικό βήμα, αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία και θα ολοκληρώσουν τη συζήτηση οι δύο πρωθυπουργοί», ανέφερε.

Συνέντευξη Τύπου Π. Καμμένου

Εξίσου έντονο ενδιαφέρον με την προοπτική ολοκλήρωσης, σήμερα, μιας συμφωνίας ανάμεσα στους κ. Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ αποκτά και η συνέντευξη Τύπου που, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα παραχωρήσει στις 11 π.μ. ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, η συνέντευξη που θα δοθεί στα γραφεία των ΑΝΕΛ και όχι στο υπουργείο Αμυνας αφορά τα του κόμματος. «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία και διαρκή ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα και κρίσιμα ζητήματα. Η συνέντευξη Τύπου αφορά ζητήματα του κόμματος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η θέση των ΑΝΕΛ, τόσο στην ιδρυτική διακήρυξη όσο και στις συνεδριακές αποφάσεις, είναι κατά οποιασδήποτε λύσης με ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», θέση που έχει επαναλάβει ο κ. Καμμένος σε δημόσιες παρεμβάσεις του. Σύμφωνα με συνεργάτες του, εάν ο κ. Καμμένος ερωτηθεί για το ονοματολογικό θα τοποθετηθεί.

kathimerini.gr