Έρωτας υπό τη σκιά των σκουπιδιών – Ένα ρομαντικό δράμα στην Καστοριά

Σε μια γραφική γωνιά της Ελλάδας, όπου η φύση αγκαλιάζει τη λίμνη με μια ζεστασιά που θα ζήλευε και η πιο ερωτευμένη καρδιά, βρίσκεται η Καστοριά. Κάτω από τον λόφο της Ψαλίδας, σε ένα σημείο που έχει γίνει πλέον ιστορικό, εκτυλίσσεται μια ιστορία που αναμειγνύει τον έρωτα με τη… δημιουργική ανακύκλωση.

Ζευγαράκια όλων των ηλικιών, αναζητώντας μια διέξοδο από την καθημερινότητα, πηγαίνουν με τα αυτοκίνητά τους σ’ αυτό το μαγευτικό μέρος, για να ερωτοτροπήσουν υπό το φως των αστεριών με θέα την Καστοριά. Η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη με την ηλεκτρισμένη ενέργεια του έρωτα, αλλά και με κάτι που μοιάζει με… νότες από μπουκάλια και χαρτιά.

Όταν ο Έρωτας φεύγει και η νύχτα αποκαλύπτει τα μυστικά της, το σκηνικό αλλάζει. Τα ζευγάρια μπορεί να αποχωρούν με χαμόγελα και αναμνήσεις που θα τα συνοδεύουν για πάντα, αλλά αφήνουν πίσω τους και ένα δώρο για την φύση… τα σκουπίδια τους. Από μπουκάλια και χαρτιά μέχρι τα χρησιμοποιημένα προφυλακτικά, η παρακαταθήκη τους είναι πλούσια και… ποικιλόμορφη.

Και ενώ η φύση προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτήν την απρόσμενη “επίθεση”, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται: Μήπως ο έρωτας πρέπει να δείξει λίγη περισσότερη αγάπη και στην ίδια τη Γη; Μήπως ήρθε η στιγμή να εξελιχθεί αυτή η ρομαντική παράδοση σε κάτι που δεν θα αφήνει πίσω του μόνο αναμνήσεις αλλά και μια πιο καθαρή Καστοριά;

Έτσι, αγαπητοί ερωτευμένοι, την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τον Λόφο της Ψαλίδας για να ανταλλάξετε υποσχέσεις αιώνιας αγάπης, θυμηθείτε: Ο έρωτας μπορεί να είναι τυφλός, αλλά η φύση έχει τα μάτια της ανοιχτά. Και μια μικρή προσπάθεια μπορεί να κρατήσει τη μαγεία ζωντανή, χωρίς να θυσιάζεται η ομορφιά του τοπίου μας. Ας γίνει η αγάπη μας προς το περιβάλλον το πιο διαχρονικό δώρο στην αγαπημένη μας Καστοριά.


φωτογραφίες Vasilis Papazoglou