Πώς θα προφυλαχθούμε από την αφρικανική σκόνη

Επικίνδυνη για την υγεία μας η αφρικανική σκόνη – Ποιοι είναι πιο ευπαθείς;

Συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, εξαιτίας του εκρηκτικού «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης που έχει δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη που «σκεπάζει» περιοχές της χώρας, περιέχει σωματίδια που μεταφέρουν βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι τοξικά για τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι στα βαρέα μέταλλα αναφέρονται, ο μόλυβδος, το αρσενικό, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το χρώμιο, ο ψευδάργυρος, το καίσιο και διοξίνες. Οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εξαρτώνται από την πυκνότητα του νέφους και τη χρονική διάρκεια κατά την οποία εκτίθενται οι άνθρωποι σε αυτό.

Η άνοιξη επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση αφού ενσωματώνεται η γύρη στα σωματίδια του νέφους. Τα μεταφερόμενα σωματίδια δύναται να ενσωματωθούν εκτός από τη γύρη, με βακτήρια και μύκητες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Ποιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Οι αλλεργικοί θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να επικοινωνούν με τον αλλεργιολόγο τους για προσαρμογή της θεραπείας τους εφόσον αυτό επιβάλλεται.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας απευθύνει ισχυρή σύσταση στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και ιδιαιτέρως τα παιδιά όπως και ανοσοκατασταλμένοι άνθρωποι με πνευμονοπάθειες, καρδιοπαθείς και γενικά άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση σε εξωτερικούς χώρους και να συμβουλεύονται τους θεράποντες ιατρούς τους.

Οδηγίες προφύλαξης

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Άλλα απαραίτητα μέτρα:

  • Χρήση προστατευτικής μάσκας.
  • Ορθή και συνεπής χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων(εισπνεόμενων).
  • Καθαρισμός προσώπου κατά την επιστροφή μας στην οικία προς απομάκρυνση της σκόνης από το πρόσωπο.
  • Κατά αντιστοιχία ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό για τον ίδιο σκοπό.
  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Συνεννόηση με το θεράποντα πνευμονολόγο επί έντονων συμπτωμάτων.