Ποινικές ευθύνες στους αστυνομικούς του ΑΤ Αγίων Αναργύρων – Ποιους “καίει” η έρευνα των “Αδιάφθορων”

Ποινικές ευθύνες των αστυνομικών που υπηρετούσαν στο ΑΤ των Αγίων Αναργύρων – όπου δολοφονήθηκε άγρια η 28χρονη Κυριακή Γρίβα – εντοπίζει η προκαταρκτική έρευνα των «Αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ, που βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλα με την ΕΔΕ

Εντολή για πλήρη διερεύνηση του ρόλου των αστυνομικών στη γυναικοκτονία των Αγίων Αναργύρων έχει δώσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να διαπιστώσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τα τουλάχιστον έξι άτομα που ελέγχονται και πειθαρχικά.

Για τον λόγο αυτό – σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής – έχει εξεταστεί το ηχητικό της συνομιλία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα με τον τηλεφωνητή της Άμεσου Δράσης, καθώς και υλικό από τις κάμερες του αστυνομικού τμήματος, ενώ έχουν ληφθεί υπόψη το καθηκοντολόγιο και οι κατευθυντήριες εντολές που έχουν δοθεί από τον αρχηγείο της ΕΛΑΣ στο σώμα.

Στο πλαίσιο της έρευνα οι «Αδιάφθοροι» έχουν ήδη πάρει κατάθεση από τον άνδρα που συνόδευε την άτυχη Κυριακή το βράδυ της δολοφονίας, ενώ καταθέσεις θα κληθούν να δώσουν ακόμη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και ο προϊστάμενος του τηλεφωνικού κέντρου της Αμεσης Δράσης.

Η πρώτη επεξεργασία των δεδομένων, πάντως, εντοπίζεις ποινικές ευθύνες στον σκοπό του ΑΤ, καθώς όπως αναφέρουν, «ενώ κατά τα φαινόμενα όλα έγιναν μπροστά στα μάτια του εκείνος έμεινε στη θέση του. Ως ένστολος είχε ιδιαίτερη υποχρέωση να αντιδράσει». Ο ίδιος ο σκοπός είχε καταθέσει στους συναδέλφους του ότι δεν είχε καλή οπτική επαφή και πως δεν διέκρινε το μαχαίρι με το οποίο ήταν οπλισμένος ο δράστης.

Ποινικές ευθύνες ωστόσο εντοπίζονται και εις βάρος των αστυνομικών που είχαν απευθείας επαφή με την Κυριακή μέσα στο ΑΤ.

Κι αυτό διότι ο νόμος ορίζει ότι οι ένστολοι οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα τον εισαγγελέα σε περίπτωση καταγγελιών περί τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων – όπως αυτό της ενδοοικογενειακής βίας.

Πιο συγκεκριμένα, η αξιωματικός υπηρεσίας, η επόπτρια και η οδηγός της στις οποίες απευθύνθηκε η 28χρονη όφειλαν να καταγράψουν την καταγγελία περί απειλής από τον πρώην σύντροφό της και να διαβιβάσουν τη σχετική αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα. Κάτι που δεν έπραξαν.