Ο μύθος της κατηφόρας με νεκρά – Πώς θα κάνετε πραγματικά οικονομία στη βενζίνη

Με τη βενζίνη να πλησιάζει πάλι το δύο ευρώ το λίτρο, καλό είναι να ξεμπερδέυουμε… μια και καλή με τον μύθο πως η οδήγηση με νεκρά μας γλυτώνει καύσιμο

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους στην οδήγηση είναι πως αν οδηγείς με νεκρά… δεν καις βενζίνη.

Όλη η παρανόηση βασίζεται στην εσφαλμένη εντύπωση πως η νεκρά σταματάει την τροφοδοσία του κινητήρα. Στην πραγματικότητα ωστόσο όταν βγάζεις την ταχύτητα, μειώνεις τον έλεγχο που έχεις στο αμάξι, ενώ παράλληλα απενεργοποιείς τον έλεγχο που έχει ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου στους θαλάμους καύσης – το λεγόμενο cut off.

Πιο συγκεκριμένα, όταν το σύστημα του αυτοκινήτου ανιχνεύει ότι το όχημα κινείται – χωρίς να πατάς γκάζι – σταματά την τροφοδοσία καυσίμου στον θάλαμο καύσης. Από την άλλη, στην περίπτωση της νεκράς ταχύτητας, το σύστημα αποκόπτεται από τον κινητήρα και λειτουργεί ανεξάρτητα από την κίνηση των τροχών. Κάπως έτσι συνεχίζει να τροφοδοτεί κανονικά τον θάλαμο καύσης, καταναλώνοντας παραπάνω βενζίνη.

Αν είσαστε λοιπόν σε κατηφόρα, τότε συμφέρει ξεκάθαρα να έχετε ταχύτητα και όχι νεκρά, διότι η κατανάλωση είναι μικρότερη.

Προσοχή όμως! Αν είστε σε δρόμο κατηφορικό που έχει και μικρές ανηφορίτσες στην πορεία, τότε συμφέρει να έχετε νεκρά: Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτή την περίπτωση εκμεταλλεύεστε την ταχύτητα που παίρνει το αμάξι από τις κατηφόρες και δεν χρειάζεται να πατήσετε γκάζι για να περάσετε τις ανηφόρες. Βέβαια όταν το όχημα «ζορίζεται» στις ανηφόρες και πατάμε το γκάζι με ταχύτητα στο κιβώτιο για να ανταπεξέλθει χαλάμε και πάλι παραπάνω καύσιμο.