Γιορτάστηκε σε όλο τον κόσμο η ανεπίσημη “Παγκόσμια Ημέρα Κάνναβης”

Η ανεπίσημη «Παγκόσμια Ημέρα Χόρτου» γιορτάστηκε όπως κάθε χρόνο στις 20 Απριλίου σε πολλά μέρη του κόσμου που επηρεάζονται από την αμερικάνικη κουλτούρα. Δείτε γιατί επιλέχθηκε η μέρα.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την επιλογή αρχικά της έκφρασης Four Twenty (420) ως συνθηματικό για τους χασικλήδες των ΗΠΑ και έπειτα με την επακόλουθη επιλογή της 20ης Απριλίου.

Το δεύτερο είναι απλό: Στις χώρες που γράφουν πρώτα τον μήνα και μετά την ημερομηνία -όπως οι ΗΠΑ- η 4η Απριλίου γράφεται ως 4/20.

Το πως κατέληξε να μεταφράζεται το 420 ως «πάμε να πιούμε ένα τσιγάρο;», είναι μια ιστορία από μόνη της. Επ, μην στρίψεις ακόμα. Κάτσε πρώτα να διαβάσεις την ιστορία και μετά κάνε ο,τι θες, μην πιάσεις φωτιά σε κανένα καναπέ και σε έχουμε τύψεις.

Η πιο πιστευτή και επιβεβαιώσιμη ιστορία για το πως προέκυψε το «420»

Η πιο αξιόπιστη ιστορία εντοπίζει την 4/20 στην κομητεία Marin της Καλιφόρνια. Το 1971, πέντε μαθητές στο Λύκειο του San Rafael συναντιόντουσαν στις 4:20 μ.μ. δίπλα στο άγαλμα του χημικού Louis Pasteur στο πανεπιστήμιο για να πάρουν μέρος.

Επέλεξαν τη συγκεκριμένη ώρα επειδή οι εξωσχολικές δραστηριότητες είχαν συνήθως τελειώσει μέχρι τότε. Αυτή η ομάδα – οι Steve Capper, Dave Reddix, Jeffrey Noel, Larry Schwartz και Mark Gravich – έγινε γνωστή ως «Waldos» επειδή συναντιόταν σε έναν τοίχο. Έλεγαν «420» μεταξύ τους ως συνθηματικό για να πάνε να καπνίσουν «χόρτο».

Όπως δήλωσε ο Reddix στο TIME το 2017, «Κουραστήκαμε από την φάση του αμερικάνικου Φούτμπολ της Παρασκευής με όλους τους αθληταράδες. Ήμασταν οι τύποι που καθόμασταν κάτω από τις κερκίδες και καπνίζαμε ένα τσιγαριλίκι, αναρωτώμενοι τι στο καλό κάναμε εκεί».

Το σπόρ βέβαια συνεχίζονταν και πολύ μετά τις 4:20 μ.μ., επίσης. Η ομάδα προκαλούσε ο ένας τον άλλον να βρίσκει όλο και πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει υπό την επήρεια, ονομάζοντας τις περιπέτειές τους «σαφάρι».

Πως διεθνοποιήθηκε το «420»

Αργότερα, ο αδελφός του Reddix τον βοήθησε να βρει δουλειά με τον μπασίστα των Grateful Dead, Phil Lesh, ως roadie (σ.σ. Εργαζόμενος στη μεταφορά και στήσιμο εξοπλισμού συναυλιών σε περιοδείες), οπότε λέγεται ότι το συγκρότημα βοήθησε στην διάδοση του όρου «420».

Στις 28 Δεκεμβρίου 1990, μια ομάδα Deadheads (σ.σ. Έλα μην σκαλώνεις, φίλοι των Greatful Dead. Άστο κάτω λέμε) στο Όκλαντ μοίρασε φυλλάδια που καλούσαν τον κόσμο να καπνίσει «420» στις 20 Απριλίου στις 4:20 μ.μ. Ένας από αυτούς κατέληξε στον Steve Bloom, πρώην δημοσιογράφο του περιοδικού High Times, αυθεντία στην κουλτούρα της κάνναβης.

Το περιοδικό τύπωσε το φυλλάδιο το 1991 και συνέχισε να αναφέρεται στον αριθμό. Σύντομα, έγινε παγκοσμίως γνωστός ως κωδικός για τη μαριχουάνα. Το 1998, το περιοδικό αναγνώρισε ότι οι «Waldos» ήταν οι «εφευρέτες» του όρου 420.

Ας πάμε όμως στο σήμερα

Πλέον σε πολλές αμερικανικές, λατινοαμερικάνικες και ευρωπαϊκές κουλτούρες και υποκουλτούρες του χόρτου (σ.σ. νόμιμο ή παράνομο), ο όρος είναι ιδιαίτερα γνωστός και σε αυτό φυσικά βοήθησε το internet.

Κάθε χρόνο στις 20 Απριλίου τεράστια event για κάπνισμα χόρτου προσελκύουν πλήθος κόσμου και μπορούν να αδειάσουν ολόκληρα ζαχαροπλαστεία σε dt.

Οι φωτογραφίες στην γκαλερί μας ΔΕΝ είναι θολές, απλά όλοι οι παρευρισκόμενοι καπνίζουν χόρτο. Δυστυχώς οι φωτογράφοι του Reuters δεν παρέδωσαν στο πρακτορείο και μια σέλφι, ειδικά όσοι δεν τιμούν το «άθλημα». Και του χρόνου.