Χωρίς αερόβια γυμναστική δεν γίνεται – Γιατί είναι τόσο σημαντική

Από την καρδιαγγειακή υγεία και τη διαχείριση του βάρους μέχρι τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσης, η αερόβια γυμναστική έχει πολλαπλά οφέλη να σας προσφέρει.

Η αερόβια γυμναστική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της «εξίσωσης» όσον αφορά την υγεία και την ευεξία μας. Κάνει την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα και τη ροή του αίματος στους μύες να αυξάνεται. Κατά συνέπεια, φυσικές… παυσίπονες ορμόνες του οργανισμού απελευθερώνονται, χαρίζοντάς μας ταυτόχρονα συναισθήματα χαράς.

Αυξάνει την αντοχή και τη δύναμη

Οι αερόβιες ασκήσεις θα σας κάνουν να λαχανιάζετε, αλλά αυτό είναι ένα δείγμα πως χτίζετε αντοχή και δύναμη, βελτιώνοντας τη συνολική σας φυσική κατάσταση και την ποιότητα της ζωής σας.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Οι αερόβιες ασκήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Όπως είπαμε, οι εν λόγω ασκήσεις αυξάνουν τη ροή του αίματος. Έτσι, αυξάνεται και η κίνηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού και, ως εκ τούτου, ενισχύεται η ανοσοποιητική λειτουργία.

Κάνει καλό στην καρδιά

Η αερόβια γυμναστική, μέσω της ενίσχυσης των επιπέδων οξυγόνου, της κυκλοφορία του αίματος και των θρεπτικών συστατικών στα όργανα, μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία.
Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων.

Ενδυναμώνει τα οστά

Πιο γερά οστά σημαίνει λιγότερες πιθανότητες πτώσεων και καταγμάτων. Με την αερόβια, μπορεί να μειωθεί ο ρυθμός απώλειας οστικής μάζας, μια φυσιολογική διαδικασία καθώς μεγαλώνουμε.

Βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη, χρειάζονται υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής και η άσκηση παίζει, ως γνωστόν, σημαντικό ρόλο. Οι μύες που συμμετέχουν στις αερόβιες ασκήσεις είναι πιο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη σε σύγκριση με τους μύες που βρίσκονται σε ηρεμία, γεγονός που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθά στη διαχείρισή τους.

Και για απώλεια βάρους

Εάν θέλετε να αδυνατίσετε, οι αερόβιες ασκήσεις μπορεί να μην «καίνε» θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, όπως η προπόνηση δύναμης, αλλά η προπόνηση δύναμης δεν «καίει» τόσο μεγάλο αριθμό θερμίδων όσο οι αερόβιες ασκήσεις. Ως εκ τούτου, αντί να επιλέξετε ένα από τα δύο, είναι καλύτερο να ενσωματώσετε και τα δύο στην fitness ρουτίνα σας για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη και την αποτελεσματικότητα.

Ανεβάζει τη διάθεση

Η ενασχόληση με αυτές τις δυναμικές και ρυθμικές δραστηριότητες όχι μόνο ενισχύει τη φυσική κατάσταση αλλά συμβάλλει επίσης στην πνευματική και συναισθηματική ισορροπία, απελευθερώνοντας τις ορμόνες της ευτυχίας.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε αερόβιες ασκήσεις

Οι ειδικοί συνιστούν να στοχεύετε σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας προπόνησης την εβδομάδα. Φροντίστε πάντα να ξεκινάτε σταδιακά και να κάνετε υπομονή καθώς τα οφέλη προκύπτουν με την συνέπεια στην πάροδο του χρόνου.

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ώστε να είστε βέβαιοι πως αθλείστε με ασφάλεια.