Μάθε που και πως ψηφίζεις σήμερα

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αναμένονται απόψε. Μάθε που ψηφίζεις σήμερα.

Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα για τις Ευρωεκλογές 2024 και όλα είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024 απόψε. Στη χώρα μας τα 18.500 εκλογικά τμήματα άνοιξαν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ ενώ οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν μεταξύ 31 συνδυασμών. Απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο και καλό είναι οι εκλογείς να έχουν ενημερωθεί πού ψηφίζουν, καθώς μόνο ένας στους τέσσερις ψηφίζει στο ίδιο τμήμα με τις εθνικές εκλογές του `23.

Πού ψηφίζω

Η ενημέρωση για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν σήμερα Έλληνες πολίτες και πολίτες ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών https://mpp.ypes.gov.gr/ η οποία είναι προσβάσιμη και από το gov.gr. Σχετική ενημέρωση παρέχεται και από την τηλεφωνική γραμμή 2131361500, καθώς και από τα κατά τόπους ΚΕΠ και τους δήμους.

Πώς ψηφίζουμε την Κυριακή

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς δίπλα από τους υποψηφίους της προτίμησής τους. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι από τέσσερις σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Την προτίμηση των ψηφοφόρων διεκδικούν συνολικά 1.168 υποψήφιοι ευρωβουλευτές που είναι ενταγμένοι στα ψηφοδέλτια 31 κομμάτων.

Με τι έγγραφα ψηφίζω;

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.