Νους που ταξιδεύει – Άραγε, μας κάνει καλό ή κακό;

Όταν ο νους συνηθίζει να περιπλανιέται, η συναισθηματική μας ευεξία επηρεάζεται, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Ποιανού ανθρώπου ο νους δεν τρέχει…; Ενώ κάνουμε μια βαρετή δουλειά του σπιτιού μπορεί ξαφνικά να αναπολήσουμε τις τελευταίες μας διακοπές ή να οραματιστούμε τις επόμενες. Η περιπλάνηση του μυαλού μπορεί να συμβαίνει σε πολλούς από εμάς σε καθημερινή βάση, επηρεάζοντας τα συναισθήματά μας ποικιλοτρόπως.

Από τη μια πλευρά, υπάρχουν στιγμές που οι σκέψεις μας μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα. Αν για παράδειγμα εκκρεμούν επείγουσες υποχρεώσεις στη δουλειά και εμείς σκεφτόμαστε αμμουδιές στη Χαβάη με αποτέλεσμα να μην αποδίδουμε, ίσως αισθανθούμε άβολα για την έλλειψη συγκέντρωσης και αυτοελέγχου.

Από την άλλη πλευρά, όταν ακούμε ένα φλύαρο άτομο στη δουλειά να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια, το να αποσυνδεθούμε και να σκεφτούμε το τι θα φτιάξουμε για βραδινό σήμερα, ίσως είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε τη δεδομένη στιγμή.

Πώς επηρεάζουν τη συναισθηματική ευεξία τα ταξίδια του νου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πρόσφατα, μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι δημοσίευσε μια μετα-ανάλυση στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Bulletin όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι επιστήμονες, αφού εξέτασαν δεδομένα προηγούμενων δημοσιευμένων μελετών στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 23.000 άτομα καθώς και ποικίλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ της περιπλάνησης του νου και της συναισθηματικής ευεξίας, κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα:

«Συνολικά, τα ευρήματα αποκάλυψαν μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ της περιπλάνησης του νου και της συναισθηματικής ευεξίας. Κατά μέσο όρο δηλαδή, τα ταξίδια του νου μας κάνουν να νιώθουμε χειρότερα», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Ωστόσο, δύο παράγοντες επηρέασαν αυτή τη σχέση», συνέχισαν οι ίδιοι.

«Πρώτον, το συναισθηματικό περιεχόμενο των σκέψεων που βιώνονται κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης του νου. Όταν οι αυθόρμητες σκέψεις ήταν αρνητικές (αφορούσαν για παράδειγμα φόβους ή άσχετες ανησυχίες), η επίδραση στη συναισθηματική ευημερία ήταν επίσης αρνητική. Αντίθετα, όταν το περιεχόμενο των σκέψεων ήταν θετικό (π.χ. φανταστικές διακοπές, αναπόληση μιας όμορφης στιγμής κτλ.), η επίδραση στη συναισθηματική ευημερία ήταν επίσης θετική.

Δεύτερον, η πρόθεση έπαιξε σημαντικό ρόλο. Εάν αφήσουμε σκόπιμα το μυαλό μας να περιπλανηθεί επειδή για παράδειγμα βρίσκουμε μια εργασία εξαιρετικά βαρετή, η επίδραση στη συναισθηματική ευεξία είναι πιο θετική από ό,τι όταν η περιπλάνηση του νου συμβαίνει ακούσια», κατέληξαν.

Εξαρτάται λοιπόν τι σκέψεις κάνουμε, πότε και πώς

Όπως φαίνεται, οι επιστήμονες βασιζόμενοι στα ευρήματά τους μας προτρέπουν να αφήνουμε το μυαλό να ταξιδεύει σε θετικά πράγματα για να νιώθουμε καλύτερα και μάλιστα αυτή τη διαδικασία να την επιλέγουμε να την κάνουμε σκόπιμα όποτε το επιθυμούμε για καλύτερη ψυχική υγεία.

Αντίθετα, καλό θα ήταν να βρίσκουμε τρόπους να «μπλοκάρουμε» τις ανεπιθύμητες αρνητικές σκέψεις καθώς τείνουν να μας ρίχνουν ψυχολογικά.