Στην Καστοριά το πρώτο σπίτι για… έντομα στην Ελλάδα

Εάν τα σμήνη των μελισσών παράγουν τόση ηλεκτρική ενέργεια όσο ένα σύννεφο καταιγίδας, όπως έδειξε έρευνα στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ,[1] τότε τι συμβαίνει με τα σμήνη των εντόμων που ταξιδεύουν από την μια ήπειρο στην άλλη επάνω στον αόρατο ποταμό που κυλάει στον ουρανό; Μαζί τους ταξιδεύουν και εναποτίθενται στο έδαφος και στους ανθρώπους ότι πιο μικροσκοπικό ή αόρατο σωματίδιο και βακτήριο.

Καταλήγουν “ενοχλητικοί” εισβολείς στο περιβάλλον και στα σπίτια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ξεκινούν την απεντόμωση, τα αντιισταμινικά  και τα εντομοαπωθητικά, όπως αναφέρει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.


Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Π. χ. τα γνωστά μπαμπούρια κάνουν τριπλή δουλειά σε σχέση με την μέλισσα και την επικονίαση, αλλά προβάλλεται περισσότερο η μέλισσα γιατί συμμετέχει στην οικονομία με τα προϊόντα που παράγει».

Έπειτα από κάποια ταξίδια στο εξωτερικό ο κ. Παναγιωτόπουλος διαπίστωσε μια νέα αντίληψη περί εντόμων. Δημιούργησαν τα σπίτια των εντόμων, κάτι σαν ξενοδοχεία, συνύπαρξης διαφορετικών ειδών, όπου φτιάχνουν τις φωλιές τους. Κατά μήκος των διαδρομών που έχουν τοποθετηθεί αυτές οι ανθρώπινες κατασκευές, έχει αυξηθεί η ανθοφορία και οι κάτοικοι αισθάνονται μικρότερο το βάρος της ενόχλησης που προκαλούν τα έντομα, εάν ζούν ελεύθερα στο περιβάλλον.

Το πρώτο σπίτι για… έντομα στην Ελλάδα 

«Να φροντίσουμε στους κήπους και τις αυλές μας με ένα ξενοδοχείο εντόμων, κατασκευασμένο με φυσικά υλικά, όπου σκνίπες, σφήκες, σκαθάρια κ.α. θα μπορούν να φωλιάσουν, και με αυτόν τον τρόπο να κρατηθούν μακριά από τα σπίτια».

Τα έντομα είναι πανταχού παρόντα στην παγκόσμια ατμόσφαιρα, αποτελούν έναν δυναμικό παράγοντα στην διαμόρφωση της ζωής του πλανήτη, που δεν πρέπει να υποτιμάται.

Τα χημικά κατέστρεψαν πληθυσμούς εντόμων που αποτελούν πηγή τροφής πολλών μεγαλύτερων σπονδυλωτών, βατράχων, νυχτερίδων και πτηνών και ως αποτέλεσμα άλλοι πληθυσμοί άγριας ζωής κατέρρευσαν. Η αλλαγή των οικοτόπων, η αλλαγή του κλίματος και διάφορες μορφές ρύπανσης ασκούν μεγάλη πίεση στους πληθυσμούς των εντόμων, που είναι το κλειδί για υγιή, ακμάζοντα και βιώσιμα οικοσυστήματα.

Σε έξι ημέρες κατά το θερινό ηλιοστάσιο, την ώρα που ο ήλιος θα χαμηλώνει στον βραδινό ουρανό, οι ομάδες των πλασμάτων που αποτελούν πάνω από τον μισό κόσμο της βιοποικιλότητας, οι συγκάτοικοί μας στον πλανήτη, τα έντομα, θα χορεύουν στον ορίζοντα.

Ευμορφία Δημητρακοπούλου – ertnews