Η παράδοση στην καλοκαιρινή ραστώνη δεν πρέπει να συνοδεύεται από αμέλεια των υποχρεώσεών μας πίσω από το τιμόνι, καθώς ενέχει ο κίνδυνος να πιαστούμε στα δίχτυα της Τροχαίας.
Το καλοκαίρι έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του, και όλοι μας αναζητούμε λίγο χρόνο προκειμένου να αποδράσουμε από την πόλη και να χαλαρώσουμε σε κάποια παραλία.
Σύμμαχός μας σε όλη αυτή την προσπάθεια αποτελεί το αυτοκίνητό μας, το οποίο μας επιτρέπει να μετακινούμαστε όπου και όποτε θέλουμε, δίχως τον παραμικρό περιορισμό.
Η μεγάλη «δίψα» μας, ωστόσο, για διακοπές και ταξίδι δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι κάθε δευτερόλεπτο πίσω από το τιμόνι διέπεται από υποχρεώσεις που εφόσον λησμονηθούν αφενός θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου και αφετέρου κινδυνεύουμε να πέσουμε στις «δαγκάνες» της Τροχαίας.
Οδήγηση με σαγιονάρες
Τα καλοκαιρινά υποδήματα, όπως είναι τα σανδάλια και οι σαγιονάρες, αποτελούν «must» αξεσουάρ της θερινής περιόδου. Κρίνονται, ωστόσο, απαγορευτικά όταν ετοιμαζόμαστε να οδηγήσουμε.
Αυτό διότι ένα γλίστρημα του ποδιού ενδέχεται να καταστήσει αδύνατο τον χειρισμό των πεντάλ του γκαζιού και του φρένου, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα.
Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, εφόσον κριθεί ότι η οδήγηση με ανοιχτά υποδύματα περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του οδηγού.
Μη χρήση της ζώνης ασφαλείας
Αναμφίβολα, η χρήση μιας ζώνης ασφαλείας που έχει πυρακτωθεί μετά την πολύωρη έκθεση του αυτοκινήτου μας στον ήλιο αποτελεί εφιαλτική κατάσταση για κάθε οδηγό.
Αντί, όμως, να αδιαφορήσουμε για τη χρήση της, βάζοντας πλώρη για τον προορισμό μας, μπορούμε πολύ απλά να περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία της.
Όπως έχει σημειωθεί πολλές φορές, ένα όχημα που προσκρούει, ακινητοποιείται άμεσα και βίαια, ενώ οι επιβάτες που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας συνεχίζουν να ταξιδεύουν μέσα στο αυτοκίνητο με την ίδια ταχύτητα, πέφτοντας πάνω στο ταμπλό ή στο παρμπρίζ.
Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας τιμωρείται με πρόστιμο 350 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.
Μη χρήση του κράνους
Σίγουρα, όταν ο τόπος βράζει, το κράνος μόνο βολικό δεν είναι για τον αναβάτη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη, δεδομένου ότι το κράνος θα αποτελέσει την καλύτερη ασπίδα μας εφόσον εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μη χρήση κράνους επισύρει πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης.
Ρίψη τσιγάρου
Πέρα από τα προβλήματα που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία μας, μπορεί να πλήξει και την… τσέπη μας. Ειδικά, εφόσον απορρίψουμε τσιγάρο στο περιβάλλον κατά την αντιπυρική περίοδο, όταν δηλαδή ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι αυξημένος.
Σύμφωνα με την υπ’αριθ. 9/2024 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός του τρόπου, του τύπου και της διαδικασίας επιβολής και είσπραξη του διοικητικού προστίμου, της διαδικασίας ένστασης επί αυτού, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρ.3 του άρθρου 167 του ν.4662/2020 (Α’27) περί των παραβάσεων των κανονιστικών διατάξεων πυροπροστασίας αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος», η βάση προστίμου για τη ρίψη τσιγάρου σε περιοχή όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πλέον στα 500 ευρώ.
Σε περίπτωση, μάλιστα, συρροής παραβάσεων το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει στα 50.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω πρόστιμα επιβάλλονται από την Πυροσβεστική.
Ανεξάρτητα από τις ποινές που επιβάλονται από το Πυροσβεστικό Σώμα, υπάρχει και ο νόμος 4530 του 2018 που στην παράγραφο ε’ του άρθρου 29 αναφέρει ότι οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες. Αρμόδια για αυτούς τους ελέγχους είναι η Τροχαία, ή άλλη αστυνομική υπηρεσία.