Γιατί αξίζει να το βάλετε το κολύμπι στην ζωή σας

Με βάση τους επιστήμονες, το κολύμπι πρόκειται για έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και ωφέλιμους τρόπους άσκησης για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Το είδος της άσκησης που επιλέγουμε βασίζεται πολλές φορές σε προσωπικά γούστα αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οργανισμού. Αδιαμφησβήτητα, το τρέξιμο, το πιλάτες, η γιόγκα και τα βάρη προσφέρουν πολλά οφέλη στο σώμα, αλλά ίσως να μην συγκρίνονται με την ολιστική ενδυνάμωση και τόνωση των μυών, τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, των πνευμόνων και της ψυχής που συνεπάγεται το κολύμπι.

Η ελαφριά πίεση που μας ασκεί το νερό ενεργοποιεί πολλά σημεία του σώματος χωρίς να το επιβαρύνει, γεγονός που καθιστά το κολύμπι μοναδικό σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα.

Παράλληλα με τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή, τη βελτίωση της αναπνοής και τη μείωση του σωματικού λίπους, η κολύμβηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο τραυματισμών.

Γι’ αυτόν το λόγο μπορούν να την επιλέξουν και άτομα με κινητικούς περιορισμούς ή χρόνιους τραυματισμούς, καθώς και ηλικιωμένοι.

Ας δούμε αναλυτικά κάποια από τα οφέλη:

Ωφελεί την καρδιά

Σύμφωνα με έρευνες, η κολύμβηση προάγει την υγεία της καρδιάς, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και την αποδοτικότητα της. Έτσι, ο οργανισμός χτίζει μια έξτρα ασπίδα προστασίας απέναντι σε εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Εμπλέκοντας όλο το σώμα, αυτού του είδους η άσκηση ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής.

Δυναμώνει τους πνεύμονες

Ταυτόχρονα, οι πνεύμονες «ασκούνται» πιο έντονα για να ανταπεξέλθουν στον γρήγορο παλμό, ενώ η πίεση που ασκεί το νερό καθιστά την εισπνοή πιο δύσκολη. Κι έτσι ενδυναμώνονται.

Αναπτύσσονται ομοιόμορφα οι μύες

Όταν κολυμπάτε, η αντίσταση που ασκεί το νερό ενδυναμώνει κάθε μικρό μυ του σώματος που συμμετέχει ενεργά για να βρίσκεται στην επιφάνεια.

Φανταστείτε να γυμνάζετε αποτελεσματικά και αρμονικά τα ισχία, τον λαιμό, τα χέρια, τους ώμους, το στήθος, την πλάτη και τους γλουτούς.

Επιπλέον, τα ευρήματα μελετών αποδεικνύουν ότι η κολύμβηση αυξάνει την κινητικότητα, βελτιώνει τη στάση του σώματος, μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων και καθυστερεί τη γήρανση, ενώ άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση και αρθρίτιδα φαίνεται να διαχειρίζονται καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα τους.

Αυξάνει τον μεταβολισμό

Σύμφωνα με έρευνες, η κολύμβηση αυξάνει τον μεταβολισμό και καίει πολλές θερμίδες. Φαίνεται ότι ένα άτομο 70 κιλών μπορεί να κάψει μέχρι 281 θερμίδες, κολυμπώντας σε μέτριο ρυθμό.

Βελτιώνει την διάθεση

Το κολύμπι μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά ως προς τη διάθεση. Η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο αυξάνεται, με αποτέλεσμα να εκκρίνονται οι ορμόνες της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, που προάγουν τη χαρά, την εγρήγορση και την καλή μνήμη.

Ως επακόλουθο, το στρες μειώνεται όπως και τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το νερό καταπραΰνει.

Μια ακόμη μελέτη αποδεικνύει ότι η κολύμβηση μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις.

Οι συμμετέχοντες που κολυμπούσαν παρουσίασαν μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή σε σχέση με εκείνους που δεν επέλεγαν το κολύμπι.

Μια δραστηριότητα προσβάσιμη σε όλους

Το νερό δεν ασκεί μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις και τους μυς, με αποτέλεσμα να είναι ιδανική για ανθρώπους που πάσχουν από διάφορες παθήσεις ή υποφέρουν από τραυματισμούς. Επίσης, είναι δύσκολο να τραυματιστείτε κολυμπώντας.

Ωστόσο, το κολύμπι προϋποθέτει εκμάθηση και σωστές τεχνικές κινήσεις. Όμως, με τους κατάλληλους προπονητές μπορεί να μετατραπεί σε μια ευχάριστη δραστηριότητα.

Καλό είναι να την εντάξετε σιγά σιγά στο πρόγραμμά σας και να φροντίζετε για χρόνο ξεκούρασης και αποθεραπείας μετά από τα πρώτα μαθήματα.

Αν συνηθίσετε τη διαδικασία, η εμπειρία στο νερό θα είναι τόσο αναζωογονητική που δεν θα την αλλάζετε με τίποτα. Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα σας βοηθήσει να δροσίζετε το σώμα και το μυαλό σας.