Καστοριά – Σε θερινό Camp τα παιδιά μαθαίνουν για την αγροτική ζωή στο παρελθόν

Ημέρες ξεγνοιασιάς ξυπνούν στους περισσότερους οι μνήμες από κάποια κατασκήνωση κατά την παιδική ηλικία. Ωστόσο, ακόμη και οι διακοπές σε ένα αντίσκηνο ή τολ, στο βουνό ή στην θάλασσα έχουν εξελιχθεί ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάριος Κωνσταντινίδης, από τα Κρύα Νερά του Άργους Ορεστικού, δείχνει πως μια εναλλακτική πρόταση για διακοπές των παιδιών κερδίζει μικρούς και μεγάλους.

Ο Γεώργιος Λόκας, Αρχηγός του Summer Village Camp, εξηγεί ότι πρόκειται για ένα βιωματικό κάμπ, όπου τα παιδιά μαθαίνουν όχι μόνο παιχνίδια, αλλά αποκτούν και δεξιότητες που έχουν ξεχαστεί. Όπως το πως παρασκευάζεται το ψωμί που θα απολαύσουν στο πρωινό τους.

Ένα πρωϊνό είναι αφιερωμένο στο πλύσιμο των ρούχων στο ποτάμι, όπου παλαιότερα οι γυναίκες έπλεναν τις βελέντζες και τα ασπρόρουχα. Εάν θέλουν νερό μαθαίνουν να κατεβαίνουν στο ποτάμι και να παίρνουν νερό με κάποιο παγούρι, κουβά κλπ.

Μαθαίνουν να κτίζουν με πλιθιά, με λάσπη και άχυρο, όπως γινόταν παλιά, μαθαίνουν πως παρασκευάζεται το τυρί, από την στιγμή του αρμέγματος έως και το τελικό προϊόν. Εν ολίγοις, μαθαίνουν πως ήταν η ζωή στο παρελθόν και εκτιμούν αυτά που έχουν σήμερα.

Οι κατασκηνωτές απολαμβάνουν διασκεδαστικά, συναρπαστικά προγράμματα με μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων σε μια ατμόσφαιρα “χωριού”, όπου κάθε άτομο μετράει. Τα παιδιά μαθαίνουν νέες δεξιότητες και αυξάνουν την ανεξαρτησία τους, ενώ απολαμβάνουν την εμπειρία της συνάντησης με συνομηλίκους τους.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας. Οι ομαδάρχες στην κατασκήνωση φροντίζουν να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ εκπαίδευσης και διασκέδασης για όλους τους κατασκηνωτές.

Δείτε το video: