Εκτός από την γυμναστική πώς αλλιώς “καίμε” θερμίδες

Η γυμναστική δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να «κάψουμε» τις περιττές θερμίδες και να απαλλαγούμε από τα επιπλέον κιλά.

Καλό είναι το γυμναστήριο, αν όμως δεν έχουμε χρόνο να πηγαίνουμε συστηματικά μπορούμε και μέσα από απλές καθημερινές δραστηριότητες να κάψουμε περισσότερες θερμίδες από όσες πιστεύουμε χάρη στο… NEAT (Non-exercise activity thermogenesis), τη θερμογένεση που προκύπτει από οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της ημέρας που δεν είναι ύπνος, φαγητό ή σκόπιμη άσκηση.

Συμβαίνει όταν περπατάτε προς το γραφείο ή το σπίτι, όταν φτιάχνετε τον κήπο σας ή όταν καθαρίζετε το σπίτι. Εάν συγκεντρώσετε τα λεπτά που αφιερώνετε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, πιθανότατα να συνειδητοποιήσετε ότι είναι αρκετά και μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

Μπορείτε να αυξήσετε την NEAT δραστηριότητά σας καθαρίζοντας πιο δυναμικά, περπατώντας όσο μιλάτε στο τηλέφωνο ή αφιερώνοντας λίγο περισσότερο χρόνο στις διατάσεις σας πριν κοιμηθείτε και αφού ξυπνήσετε.

Φέρτε τις τσάντες του σουπερμάρκετ ανά δύο (και όχι όλες μαζί) για να «γράψετε» περισσότερα βήματα ή φροντίστε να σηκώνεστε συχνότερα από το γραφείο σας για να περπατάτε όσο κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα.

Απλές κινήσεις που «καίνε» θερμίδες

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ: Μισή ώρα γενικού καθαρισμού, όπως ξεσκόνισμα, καίει περίπου 444 kJ (106 θερμίδες). Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας καίει περίπου 293 kJ (70 θερμίδες), ενώ το πλύσιμο και το δίπλωμα των ρούχων καίνε άλλες 293 kJ (70 θερμίδες).

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Μισή ώρα ενασχόλησης με τα φυτά μας (όπως το σκάψιμο και η μεταφύτευση σε γλάστρα) καίει περίπου 736 kJ (176 θερμίδες).

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: Τριάντα λεπτά προετοιμασίας καίει περίπου 293 kJ (70 θερμίδες).

SHOPPING: Τρεις ώρες περπάτημα με χαλαρό ρυθμό καίει περίπου 2.092 kJ (500 θερμίδες).

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΠΛΩΝ: Μπορείτε να κάψετε έως και  1.423 kJ (340 θερμίδες) την ώρα. Θυμηθείτε να σηκώνετε τα έπιπλά σας με τα πόδια και όχι με τη μέση σας.

ΒΟΛΤΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ: Τριάντα λεπτά περπάτημα παρέα με τον αγαπημένο σας φίλο είναι αρκετά για να κάψετε περίπου 418 kJ (100 θερμίδες). Ενώ το παιχνίδι μιας ώρας με έναν δραστήριο σκύλο ή μια παιχνιδιάρικη γάτα μπορεί να κάψει έως και 1.138 kJ (272 θερμίδες).

Και μην ξεχνάτε ότι και το κατοικίδιό σας θα επωφεληθεί από τη φυσική δραστηριότητα.

ΓΕΛΙΟ: Δεκαπέντε λεπτά έντονου γέλιου δεν τονώνουν μόνο την καλή μας διάθεση αλλά μπορούν να μας βοηθήσουν να κάψουμε έως και 167 kJ (40 θερμίδες) την ημέρα. Γι’ αυτό βάλτε το γέλιο στη ζωή σας για πολλά σωματικά και ψυχικά οφέλη.

ΑΓΚΑΛΙΑ: Εάν περάσετε συνολικά μία ώρα αγκαλιάζοντας τους αγαπημένους σας, μπορεί να κάψετε περίπου 293 kJ (70 θερμίδες), γι’ αυτό αγκαλιάστε τους περισσότερο.

ΜΟΥΣΙΚΗ: Παίζοντας κιθάρα όσο στέκεστε μπορείτε να κάψετε περίπου 837 kJ (200 θερμίδες) την ώρα, ενώ με το βιολί περίπου 732 kJ (175 θερμίδες). Εάν όμως παίζετε τρομπόνι, μπορεί να κάψετε έως και 1.172 kJ (280 θερμίδες) την ώρα.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Κατά μέσο όρο, εάν στέκεστε όσο τραγουδάτε μπορεί να κάψετε περίπου 569 kJ (136 θερμίδες) την ώρα, σε σύγκριση με 418 kJ (100 θερμίδες) όταν κάθεστε. Εάν μετακινείστε ή χορεύετε καθώς τραγουδάτε, μπορείτε να κάψετε ακόμα περισσότερες.