Καύσωνας – Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν – Συμβουλές για να μην κινδυνεύσετε

Ειδικοί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) μοιράζονται πολύτιμες συμβουλές προστασίας από τον καύσωνα

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) δημοσίευσε οδηγίες προς τους καρδιοπαθείς, ώστε να μην κινδυνεύσουν από τις ακραίες θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα με τους καύσωνες να αποτελούν άμεση αιτία. «Οι θάνατοι και οι ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη μπορούν να προληφθούν αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας» δήλωσε ο Πρόεδρος της AHA, Δρ Joseph Wu. «Οι προφυλάξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για βρέφη, ηλικιωμένους, και άτομα με υπέρταση, παχυσαρκία ή ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίουΕνώ ορισμένοι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη, οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε οποιονδήποτε» τόνισε.

Οι καρδιοπαθείς είναι πιθανώς η πλέον ευπαθής ομάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της AHA, Circulation, η οποία έδειξε ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα σχετιζόμενοι με την ακραία ζέστη μπορεί να υπερδιπλασιαστούν τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Μέτρα προφύλαξης

Ο Δρ Wu δίνει τις παρακάτω οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό:

  • Προσέξτε την ώρα: Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά το μεσημέρι, όταν η ζέστη είναι πιο έντονη και ο κίνδυνος θερμοπληξίας αυξάνεται.
  • Ντυθείτε ανάλογα: Φορέστε ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από υφάσματα που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι, και προστατευτικά αξεσουάρ όπως καπέλο και γυαλιά ηλίου. Εφαρμόστε αδιάβροχο αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 και ανανεώστε το κάθε δύο ώρες.
  • Ενυδάτωση: Διατηρήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο, πίνοντας αρκετό νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έξοδο ή την άσκηση. Αποφύγετε τα καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά.
  • Τακτικά διαλείμματα: Βρείτε σκιά ή δροσερό μέρος, κάντε διαλείμματα, ενυδατωθείτε και ξεκινήστε ξανά.

Συμπτώματα Θερμοπληξίας

  • Πονοκέφαλος
  • Δροσερό, ωχρό και υγρό δέρμα
  • Γρήγορος, αδύναμος σφυγμός
  • Ζάλη και ελαφριά αίσθηση
  • Αδυναμία ή μυϊκές κράμπες
  • Ναυτία και εμετός
  • Λιποθυμία

Αν βιώσετε αυτά τα συμπτώματα, μετακινηθείτε σε δροσερό μέρος, σταματήστε την άσκηση, ρίξτε δροσερό νερό στον εαυτό σας και ενυδατωθείτε. Ίσως χρειαστεί να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Θερμοπληξία: Αν έχετε υψηλή θερμοκρασία σώματος (39,4°C ή υψηλότερη), ζεστό, κόκκινο, ξηρό ή υγρό δέρμα, γρήγορο, δυνατό σφυγμό, πονοκέφαλο, ζάλη, σύγχυση, ναυτία ή λιποθυμία, καλέστε αμέσως το 166.

Μην αμελείτε την άσκηση

Παρόλο που πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη ζέστη, είναι σημαντικό να παραμείνετε ενεργοί σωματικά. Επιλέξετε την άσκηση νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αν η ζέστη έξω είναι υπερβολική, προτιμήστε κλιματιζόμενους χώρους όπως εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια ή δημόσια κέντρα για την άσκησή σας.