Πότε ξεκινά το χαράτσι σε νερά και αναψυκτικά

Γεγονός είναι το χαράτσι στα μπουκαλάκια του νερού και στα αναψυκτικά. Αυτό αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος στο talk radio και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Μπέσκο.

Όπως είπε το χαράτσι αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2025, αρχές του 2026 ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί και υποδομές ανακύκλωσης μέσω των οποίων θα επιστρέφεται το χαράτσι.

Για την ανυπαρξία υποδομών ο κ. Γραφάκος είπε πως για να τρέξει το τέλος για τα πλαστικά μπουκαλάκια και την ανακύκλωσή τους θα πρέπει να υπάρξουν ειδικά σημεία ανακύκλωσης, γι’ αυτό και «υπολογίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι στο τέλος του 2025, αρχές του 2026».

Όπως αποκάλυψε οι υποδομές αυτές θα δημιουργηθούν από τις ίδιες τις εταιρείες και θα τοποθετηθούν σε πρώτη φάση σε σούπερ μάρκετ και σε δεύτερη φάση σκοπός είναι να δημιουργηθούν περίπου 15.000 μονάδες σε όλη τη χώρα.

Αλλαγές με τον πράσινο κάδο

Με τον νέο τρόπο ανακύκλωσης, το νομοσχέδιο του οποίου θα εισαχθεί στη βουλή τις επόμενες μέρες και θα ψηφιστεί μέσα στο φθινόπωρο, έρχονται αλλαγές στον τρόπο «αντιμετώπισης» του πράσινου κάδου. Μέχρι σήμερα ο πράσινος κάδος πάει κατευθείαν στην χωματερή. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Γραφάκος στόχος είναι οι πράσινοι κάδοι να πηγαίνουν πρώτα σε εργαστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων, εκεί θα ανακτάται ότι μπορεί να ανακτηθεί και θα ανακυκλώνεται.

Ανέφερε πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν 12 τέτοιες μονάδες ενώ ολοκληρώνονται άλλες 19 σε πολλές περιοχές της χώρας.