Τρέξιμο ή περπάτημα; – Ποιο καίει περισσότερες θερμίδες

Έχουμε την εξήγηση σχετικά με το ποια άσκηση προκαλεί μεγαλύτερη καύση θερμίδων

Συχνά ακούγεται πως το τρέξιμο δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους και πως το περπάτημα και η καθημερινή “συλλογή” βημάτων είναι αρκετή για να διατηρήσεις μια καλή φυσική κατάσταση και να δημιουργήσεις το θερμιδικό έλλειμμα που χρειάζεσαι και η καύση θερμίδων να είναι μεγαλύτερη.

Ωστόσο όταν τρέχεις, αισθάνεσαι σαν να έχεις κάνει πιο σκληρή δουλειά και να έχεις καταναλώσει περισσότερη ενέργεια από ότι αν έκανες την ίδια διαδρομή περπατώντας.

Η δαπάνη θερμίδων που συνδέεται με οποιαδήποτε δραστηριότητα ονομάζεται “μεταβολικό κόστος” και αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνουν τα όργανά μας για να καλύψουν μια δεδομένη απόσταση. Αυτό το μεταβολικό κόστος μπορεί να προσδιοριστεί αναλύοντας το οξυγόνο που καταναλώνουν τα σώματά μας και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν, μπορούμε να εκτιμήσουμε το ποσό της ενέργειας που δαπανήθηκε και, συνεπώς, το μεταβολικό κόστος.

Με αυτά τα δεδομένα απάντησαν στο ερώτημα μας τη δεκαετία του ’70 οι ερευνητές, μέσα από μια έρευνα, ωστόσο το ερώτημα και η επεξήγηση γύρω από την καύση θερμίδων εξακολουθεί να υπάρχει.

Το τρέξιμο καθόλου περιέργως, αλλά παρά την πεποίθηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, βοηθάει να κάψει κανείς περισσότερες θερμίδες από ότι το περπάτημα, αλλά γιατί;

Καθώς τρέχουμε, το σώμα μας κάνει μεγαλύτερες κινήσεις από ότι όταν περπατάμε και κάνει μια κατακόρυφη κίνηση. Για να παραχθεί αυτή η κατακόρυφη κίνηση, οι μύες των κάτω άκρων πρέπει να παράγουν περισσότερη δύναμη, και αυτό καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Έτσι, όταν τρέχουμε, μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται χρησιμοποιείται για να μετακινήσουμε το σώμα μας προς τα πάνω και όχι προς τα εμπρός. Η ενέργεια που απαιτείται για την κάλυψη των ίδιων χιλιομέτρων, που θα καλύπταμε περπατώντας, είναι επομένως υψηλότερη για το τρέξιμο από ό,τι για το περπάτημα.

Ωστόσο η διαφορά μεταξύ περπατήματος και τρεξίματος δεν περιορίζεται σε αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ίδιας της δραστηριότητας, καθώς κάθε σωματική άσκηση προκαλεί μια καθυστερημένη δαπάνη ενέργειας.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, είναι και πάλι το τρέξιμο που καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από το περπάτημα. Αμέσως μετά το τρέξιμο η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας διαρκεί για αρκετά λεπτά, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος και της αναπλήρωσης των ενεργειακών αποθεμάτων.

Αυτή η πρόσθετη δαπάνη μετά το τρέξιμο είναι υπερδιπλάσια από εκείνη που παρατηρείται μετά το περπάτημα, λόγω της διαφορετικής έντασης μεταξύ των δύο ασκήσεων.

Ωστόσο μεγάλο ρόλο παίζει και η ταχύτητα με την οποία περπατάμε. Αν το κάνουμε πολύ αργά και μας παίρνει πολύ ώρα να φτάσουμε στον προορισμό μας περπατώντας, τότε καίμε αρκετές θερμίδες, αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα δαπανά μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας ανά μονάδα χρόνου, ό,τι και να γίνει, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα που εκτελείται.

Το ίδιο ισχύει και αν η ταχύτητα που περπατάμε είναι πολύ γρήγορη, τότε πάλι το τρέξιμο είναι πιο αποδοτικό ενεργειακά. Καθώς ο συντονισμός που απαιτείται για να περπατήσουμε με τέτοια ταχύτητα σημαίνει ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε περισσότερο τους μύες μας, χωρίς να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ελαστικότητα των τενόντων μας, όπως συμβαίνει στο τρέξιμο.