Η κλιματική αλλαγή “χτυπά” και τους παραγωγούς στην Καστοριά

Ακαρπία, μικροκαρπία, ανεξήγητες ασθένειες και -στην καλύτερη περίπτωση- πρώιμη και μικρή παραγωγή είναι μερικά από τα καινούρια φαινόμενα που μαστίζουν την αγροτική παραγωγή της χώρας απ’ άκρη σ’ άκρη.

Σε Καστοριά, Αμύνταιο και Πρέσπες οι παραγωγοί φασολιών βρίσκονται σε απόγνωση. Η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά την παραγωγή τους. Οι συνεχείς καύσωνες επηρεάζουν τα φασόλια σε σημείο που δεν παράγουν καθόλου καρπό, αφού κάνουν ανθόπτωση.

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού (ΑΣΦΕΔ) Πρεσπών «Πελεκάνος», Κώστας Ναλμπαντίδης, υποστηρίζει ότι «μελετούμε σοβαρά το ενδεχόμενο στην περιοχή να εγκαταλείψουμε τα φασόλια και να προχωρήσουμε σε άλλες καλλιέργειες λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε από τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή».

Στη Λάρισα οι αμυγδαλιές παράγουν μουμιοποιημένους (!) καρπούς, στην Πέλλα χιλιάδες στρέμματα ροδακινιών παράγουν ξαφνικά παραμορφωμένα ροδάκινα που δεν τρώγονται, στο Νευροκόπι, στη Δράμα και την Αρκαδία οι πατάτες βγαίνουν μικρότερες, στο Μαρκόπουλο οι συκιές κάνουν καρπόπτωση με κίνδυνο να χαθεί το 100% της παραγωγής.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι παραγωγοί  βιώνουν την πρώτη τρομακτική φάση ενός δυστοπικού σεναρίου, το οποίο καταλήγει στο τραπέζι μας και δεν δείχνει να οδεύει προς happy end.

protothema