Το απλό τεστ ευλυγισίας που προβλέπει πόσο θα ζήσουμε

Πείτε μας πόσο ευλύγιστοι είστε για να σας αποκαλύψουμε πόσα χρόνια θα ζήσετε!

Εσείς μπορείτε να ακουμπήσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας; Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, η ικανότητα αυτή μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την μακροζωία (σας). Ειδικότερα, ερευνητές από τη Βραζιλία συμπέραναν ότι όσοι δεν μπορούν να ακουμπήσουν τις άκρες των ποδιών τους, έχουν έως και πενταπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους μπορούν. Πιο συγκεκριμένα, από τη συλλογή  δεδομένων για τις ανάγκες της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι η αδυναμία εκτέλεσης αυτής της απλής διάτασης συνεπάγονταν με τον πρόωρο θάνατο των συμμετεχόντων, μέσα σε μια δεκαετία.

Η μελέτη 

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ευλυγισία των συμμετεχόντων, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μέτρησης που ονομάζεται Flexindex. Αυτό το εργαλείο εξετάζει τον βαθμό στον οποίο οι συμμετέχοντες, μπορούν να τεντώσουν τα μέλη του σώματός τους με 20 διαφορετικούς τρόπους και χρησιμοποιώντας επτά διαφορετικές αρθρώσεις, όπως για παράδειγμα το άγγιγμα των δαχτύλων των ποδιών και του πίσω μέρους του αριστερού ώμου με το δεξί χέρι πάνω από το κεφάλι. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν βαθμολογίες που κυμαίνονταν από το 0 έως το 80, ανάλογα με το πόσο ευλύγιστοι ήταν.

Από την ανάλυση αυτή, που δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, οι ειδικοί συμπέραναν ότι τα άτομα ηλικίας 46 έως 65 ετών με υψηλότερη βαθμολογία είχαν δύο έως πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Από τους 3.000 και πλέον συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, περίπου ένας στους 10 είχε χάσει τη ζωή του κατά την ολοκλήρωσή της. Από αυτούς που τελικά επέζησαν, παρουσίασαν σχεδόν 10% υψηλότερη βαθμολογία Flexindex σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν εν ζωή, κατά τις δηλώσεις ερευνητών της Κλινικής Ιατρικής της Άσκησης – CLINIMEX, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης στις γυναίκες ήταν 35% υψηλότερος σε σύγκριση με τους άνδρες.

Συνολικά, οι άνδρες και οι γυναίκες με χαμηλό Flexindex είχαν 1,87 και 4,78 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, αντίστοιχα, από εκείνους με υψηλή βαθμολογία Flexindex.

Σύμφωνα με τον Δρα. Claudio Gil S. Araújo και συγγραφέα της μελέτης «η αερόβια ικανότητα, η ενδυνάμωση και η καλή ισορροπία έχει συνδεθεί με τη χαμηλή θνησιμότητα» προσθέτοντας ότι η συμπερίληψη διατάσεων στην ρουτίνα των ατόμων μπορούν να βοηθήσουν συνολικά την υγεία τους, ελαττώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού που τείνει να αυξάνεται με το γήρας.

ygeiamou