Το λαθρεμπόριο φρέον περνάει από την Κρυσταλλοπηγή

Πώς διακινούνται τόνοι από τα ψυκτικά υγρά που έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη – Οι έρευνες στα ελληνοαλβανικά σύνορα και τα υπερκέρδη από τις παράνομες εισαγωγές

Την Πέμπτη 16 Μαΐου αστυνομικοί του τμήματος Κρυσταλλοπηγής ακινητοποίησαν ένα φορτηγό κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Συνέλαβαν τον 60χρονο οδηγό του, αλβανικής καταγωγής, καθώς μετέφερε 200 φιάλες φρέον βάρους άνω των 2 τόνων. Ο τύπος του ψυκτικού υγρού που ήταν στις συσκευασίες είναι απαγορευμένος στην Ευρώπη. Η οργάνωση για την παράνομη εισαγωγή έδειχνε καλή. Το λαθρεμπόρευμα μεταφέρθηκε από αφύλακτο πέρασμα των συνόρων και ο 60χρονος ανέλαβε να το παραδώσει στους εμπόρους.

Μαζί του συνελήφθησαν ένας 52χρονος Έλληνας και ένας 33χρονος Αλβανός. Με άλλο αυτοκίνητο κατηγορήθηκαν ότι επιτηρούσαν την περιοχή. Το ίδιο έκανε και ένας 29χρονος Αλβανός, ο οποίος κινούταν πεζή. Συνελήφθη και αυτός.

«Το λαθρεμπόριο φρέον αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο με παραλήπτες στο δυτικό κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη. Μπορεί αυτό το λαθρεμπόριο να καταλαμβάνει και την τρίτη θέση παγκοσμίως». Ιδιοκτήτης εταιρείας που παρασκευάζει και εμπορεύεται ψυκτικά υγρά στην Ελλάδα τονίζει στη Voria.gr ότι το παράνομο φρέον καλύπτει το 80% της διακίνησης στην ελληνική αγορά. Οι απαγορεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος φαίνεται ότι δεν πτοούν τα κυκλώματα που εισάγουν παράνομα από χώρες όπου το φρέον κυκλοφορεί νόμιμα, καθώς δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις που έχει επιβάλει η Ευρώπη, καθώς δεν έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Όπως λένε οι έμποροι, η Κίνα διοχετεύει μεγάλες ποσότητες σε Αλβανία και Τουρκία και από εκεί φτάνουν παράνομα στην Ελλάδα.

Το φορτηγό που κατέσχεσαν οι Έλληνες αστυνομικοί στις 16 Μαΐου δεν ήταν το μοναδικό που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε τη φετινή περίοδο. Ακόμη ένα με 242 φιάλες απαγορευμένο φρέον βάρους άνω των 3 τόνων σύμφωνα με την αστυνομία κατασχέθηκε στην ίδια περιοχή της Φλώρινας στις 21 Απριλίου, όταν συνελήφθη ένας 29χρονος Αλβανός. Φορτηγό που οδηγούσε 33χρονος ομοεθνής του κατασχέθηκε και στις 2 Μαΐου, πάλι στην ίδια ευρύτερη περιοχή, καθώς βρέθηκε να μεταφέρει στο ελληνικό έδαφος 201 φιάλες, με βάρος άνω των 2,5 τόνων, απαγορευμένο φρέον. Αλλά και πέρσι τον Σεπτέμβριο συνελήφθησαν ένας 28χρονος Αλβανός επειδή οδηγούσε φορτηγό με 149 φιάλες φρέον και ένας 51χρονος Έλληνας που κατηγορήθηκε ότι ήταν προπομπός.

Οι φετινές περιπτώσεις λαθρεμπορίας των φιαλών με το απαγορευμένο στην Ελλάδα ψυκτικό υγρό προβλημάτισε τις αστυνομικές αρχές που είναι επιφορτισμένες με την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Την ίδια ώρα πάντως ο προβληματισμός κυρίως στις τάξεις των εμπόρων ψυκτικών υγρών για τη διακίνηση παράνομων ποσοτήτων προβληματίζει έντονα, όπως συμβαίνει και με τους ψυκτικούς που θεωρούν ότι το παράνομο μπορεί να είναι επικίνδυνο για τις σύγχρονες συσκευές.

«Έχει τύχει και γι’ αυτό ορισμένοι έχουν καταστρέψει μηχανήματα, κάποιοι πήραν ρίσκο χρησιμοποιώντας φρέον που έχει αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά. Ψαχνόμαστε κι εμείς τι θα γίνει», τόνισε μιλώντας στη Voria ο πρόεδρος του Σωματείου Αδειούχων Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Λυκίδης. «Έπεσαν κάποιοι συνάδελφοι σε παγίδες. Παρασύρθηκαν λόγω του χαμηλού κοστολογίου», συμπλήρωσε.

Όπως περιγράφεται από ψυκτικούς και εμπόρους, τύποι φρέον που δεν κυκλοφορούν, καθώς έχει κριθεί ότι συμβάλλει η χρήση τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στη διεύρυνση της τρύπας του όζοντος, πωλούνται στην παράνομη αγορά με 5 ευρώ, όταν οι αντίστοιχοι εγκεκριμένοι ξεκινούν από 15 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 35 ευρώ. «Στην Αλβανία πωλείται 5 ευρώ αυτό που εισάγεται εκεί από την Κίνα, ενώ στην Ευρώπη κοστίζει 35 ευρώ. Άρα τι κάνει όλη η αγορά; Τα φέρνει παράνομα από τις γειτονικές χώρες και τα διαθέτει ή απευθείας πάλι παράνομα από την Κίνα», μεταφέρει ο έμπορος που δείχνει να γνωρίζει τους δρόμους του λαθρεμπορίου.

Κλιματιστικά και ψυγεία

Με τις απαγορεύσεις συγκεκριμένων τύπων φρέον για τους οποίους η Ευρώπη έχει κρίνει ότι αφήνουν το μεγαλύτερο αποτύπωμα στο περιβάλλον και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου προκλήθηκε αναστάτωση στην αγορά. Το φρέον χρησιμοποιείται ως ψυκτικό υγρό σε κλιματιστικά και ψυγεία. Το μεγάλο πρόβλημα με την κατάργηση των συγκεκριμένων τύπων δημιουργήθηκε ειδικά με τις μεγάλες ψυκτικές εγκαταστάσεις.

Μαζί με τις απαγορεύσεις των υγρών ξεκίνησαν και οι απαγορεύσεις κατασκευής συσκευών με τέτοιου τύπου φρέον σε όλη την Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η αντικατάσταση των παλιών ψυκτικών μηχανισμών. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν το απαγορευμένο φρέον, καθώς οι ψυκτικοί μηχανισμοί τους δεν μπορούν να δουλέψουν με τους νέους τύπους. Το θέμα είναι στα παλιά ψυγεία. Όλα τα ψυκτικά υγρά έχουν απομειωθεί και έχει διπλασιαστεί η τιμή τους από τις χημικές βιομηχανίες. Η αγορά χρειάζεται 100 εκατομμύρια τόνους και εμείς μπορούμε να παράγουμε 30», είπε στη Voria.gr παρασκευαστής ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Έμποροι και επιχειρηματίες θεωρούν ότι οι ψυκτικοί μηχανισμοί έχουν μόνον το 2% του παγκόσμιου μεριδίου στην επίδραση του φαινομένου του θερμοκηπίου, σε αντίθεση με άλλες δραστηριότητες που δεν έχουν επηρεαστεί παρά τις διαπιστώσεις. «Είναι ένα πολυδαίδαλο σύστημα μείωσης της χρήσης και εμπορίας και αυτό αφορά μόνον την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνυπογράφουν κι άλλες χώρες, οι οποίες όμως προσαρμόζονται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς», τονίζουν οι έμποροι.

Το λαθρεμπόριο αυτών των τύπων φρέον παίρνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις και η περιοχή της Κρυσταλλοπηγής έχει εξελιχθεί σε κόμβο λαθρεμπορίου. Οι παράνομες ποσότητες διοχετεύονται από το αλβανικό έδαφος στη χώρα μας, όχι για να μείνουν αποκλειστικά εδώ και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των παλιών ψυκτικών μηχανισμών. Εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών αναφέρουν πως μεγάλες ποσότητες που εισάγονται παράνομα στην Ελλάδα από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία, διοχετεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω της Ιταλίας και πολλές καταλήγουν στη Γερμανία. Παρασκευαστές και έμποροι εκτιμούν πως οι ίδιοι παράγουν το 20% των ψυκτικών υγρών που έχει ανάγκη η αγορά, ενώ το υπόλοιπο διακινείται λαθραία.

voria