Θες να γίνεις πιο γρήγορος ή πιο δυνατός; Δεν χρειάζεται απαραίτητα να δουλέψεις πιο σκληρά, αλλά πιο… στρατηγικά.
Υιοθέτησε αυτές τις πρακτικές που θα σε πάνε ένα βήμα παραπέρα!
1. Εντόπισε τις αδυναμίες σου
Όσο τρέχεις, μαθαίνεις… Μπορεί να είσαι καιρό δρομέας, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να ανακαλύψεις νέα πράγματα για τον εαυτό σου.
Μην ξεχνάς ότι ο κάθε δρομέας είναι διαφορετικός. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει και η προπόνησή σου να είναι εξατομικευμένη, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα μοναδικά σου χαρακτηριστικά.
Χρησιμοποίησε τις γνώσεις σου για το τρέξιμο, λαμβάνοντας υπόψη τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα σημεία σου και οργάνωσε το πρόγραμμά σου με τέτοιο τρόπο ώστε να πετύχεις το επιθυμητό για εσένα αποτέλεσμα.
Πριν ξεκινήσεις να το εφαρμόζεις βεβαιώσου ότι έχεις διορθώσει τυχόν σφάλματα στην τεχνική που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα, ειδικά εάν έχεις ιστορικό τραυματισμών.
Αν αισθάνεσαι ότι η εμπειρία σου δεν είναι αρκετή, μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου φίλου που εμπιστεύεσαι ή για μεγαλύτερη σιγουριά ενός γυμναστή ή προπονητή, ο οποίος θα σε βοηθήσει να καταστρώσεις ένα πλάνο βασισμένο στις ιδιαιτερότητες σου.
Όταν το ακολουθήσεις θα δεις ότι δεν θα είναι μόνο πιο ασφαλές, αλλά και πιο αποτελεσματικό. Το σίγουρο είναι ότι αν εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για κάποιον άλλον, δεν θα δεις την μέγιστη πρόοδο.
2. Θέσε έξυπνους στόχους
Πώς να φτάσεις κάπου, αν δεν ξέρεις ποια διαδρομή να ακολουθήσεις;
Οι στόχοι σου δίνουν κατεύθυνση και σε κρατούν επικεντρωμένο και προσανατολισμένο στο σημείο που θες να καταλήξεις.
Ένας S.M.A.R.T. στόχος πρέπει να είναι…
- Συγκεκριμένος (Specific): Ένας συγκεκριμένος στόχος απαντά στις ερωτήσεις : Τι, πώς, πότε και γιατί;
- Μετρήσιμος (Measurable): Όρισε συγκεκριμένα κριτήρια για τη μέτρηση της προόδου και της επίτευξης του στόχου σου.
- Εφικτός (Attainable): Ζύγισε την προσπάθεια, το χρόνο και τα άλλα «κόστη» που μπορεί να προκύψουν ενάντια στα «κέρδη».
- Ρεαλιστικός (Realistic): Ρεαλιστικοί είναι οι στόχοι που μπορείς να θέσεις βάσει των δυνατοτήτων σου.
- Χρονικά δεσμευτικός (Time-bound): Το πολυτιμότερο αγαθό που έχεις είναι ο χρόνος. Κάθε στόχος χρειάζεται και μια προθεσμία. Αυτό σε βοηθά να ιεραρχήσεις τις προτεραιότητές σου.
3. Μείνε συνεπής
Ερευνητές του University of New South Wales (UNSW) υποστηρίζουν ότι όταν κάνεις κάτι τακτικά, ο συνολικός όγκος της προσπάθειάς σου είναι τελικά μεγαλύτερος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να έχεις μόνιμα αποτελέσματα.
Το να δημιουργείς μια νέα συνήθεια είναι σαν να χαράζεις ένα νέο μονοπάτι. Τα πρώτα βήματα μπορεί να είναι δύσκολα. Ωστόσο, στο τέλος – με υπομονή και επιμονή – το σώμα και το μυαλό σου θα επιλέγουν αυτόματα το νέο μονοπάτι αντί για το παλιό, επειδή θα έχει γίνει πιο εύκολο.
Η συνέπεια μπορεί, επίσης, να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου. Όταν τηρείς τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου, αρχίζεις να τον εμπιστεύεσαι περισσότερο.
Η συνέπεια εξυπηρετεί ακόμα ένα σκοπό: Μπορεί να λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας όταν προκύψει κάτι έκτακτο, ώστε να μην χάσεις τη φόρμα σου όταν παραστεί κάποια ανάγκη για την οποία χρειαστεί να παραλείψεις μερικές προπονήσεις.
4. Μπες στο σωστό mindset
Η προπόνηση του μυαλού είναι εξίσου σημαντική με την προπόνηση του σώματός σου.
Άλλωστε, δεν είσαι δρομέας μόνο όταν τρέχεις. Τις υπόλοιπες 23 ώρες της ημέρας, πρέπει να εξασκείς το πνεύμα σου και να παραμένεις συγκεντρωμένος στους στόχους σου, αν θέλεις να ανέβεις επίπεδο.
Προσπάθησε να αποβάλλεις τις αρνητικές σκέψεις και απέφυγε να χρησιμοποιείς τη φράση «Απλά δεν είμαι καλός στο…». Μη βάζεις εμπόδια στον εαυτό σου.
Να θυμάσαι πάντα ότι, ανεξάρτητα από την έμφυτη ικανότητα μας, με επιμελή και σωστά προσανατολισμένη προσπάθεια, μπορούμε να βελτιωθούμε και να αναβαθμιστούμε σε κάθε τομέα.
5. Ξεκουράσου
Μετά από κάθε προπόνηση ξεκινά το στάδιο της αποκατάστασης. Αποθεραπεία ή κοινώς το χαλάρωμα, είναι η απαραίτητη προοδευτική σωματική και ψυχολογική επαναφορά μετά το τέλος της κυρίως προπόνησης. Αυτό σου επιτρέπει να χαλαρώσεις και να επιστρέψεις στην αρχική κατάσταση ηρεμίας.
Μία επιπλέον μέρα αποκατάστασης (ή και περισσότερες) μπορεί να είναι το boost που χρειάζεσαι όταν ασκείσαι έντονα.
Η υπερβολική προπόνηση δεν επιφέρει απλώς σωματική κούραση, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πνευματική κόπωση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology. Αν πιέζεις τον εαυτό σου να προπονηθεί ενώ δεν θέλει, μπορεί να απομακρυνθείς ακόμα περισσότερο από τον στόχο σου.
«Άκου» το σώμα σου, φρόντισε το και επιβράβευσέ το με ποιοτικό ύπνο, ενυδάτωση και ισορροπημένη διατροφή.